«Απόψε θα πεθάνουμε» δήλωναν Τούρκοι υπουργοί την ώρα του πραξικοπήματος

newego_LARGE_t_1101_54716376_type13145
«Απόψε θα πεθάνουμε». Αυτά ήταν τα λόγια 9 Τούρκων υπουργών που ήταν συγκεντρωμένοι στην πρωθυπουργική κατοικία την ώρα που έμαθαν για το στρατιωτικό πραξικόπημα το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στην Guardian, το σχέδιο θα είχε επιτύχει αν δεν έκανε την ξαφνική εμφάνισή του ο Ερντογάν παρακινώντας τα πλήθη, ακόμη και τους πολέμιούς του, να βγούν στους δρόμους.

Ήταν μεσάνυχτα στην τουρκική πρωτεύουσα, μόλις δυόμισι ώρες από την απόπειρα πραξικοπήματος, και μια ομάδα εννέα υπουργών που ήταν συγκεντρωμένη σε μια αίθουσα συσκέψεων στην πρωθυπουργική κατοικία ήταν πεπεισμένη πως σε λίγο θα συναντούσαν το τέλος τους.

«Πιθανότατα το πραξικόπημα θα είναι επιτυχημένο και απόψε θα πεθάνουμε», δήλωσε ένας από τους υπουργούς, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που ήταν παρών στη συνεδρίαση. «Ας ετοιμαστούμε να πεθάνουμε. Όλοι θα γίνουμε μάρτυρες σε αυτό τον αγώνα».

Ο αξιωματούχος έστειλε τον σωματοφύλακά του να του φέρει το προσωπικό του όπλο. Οι δυνάμεις ασφαλείας βγήκαν έξω από το δωμάτιο σε ένα σκοτεινό μέρος, επειδή οι υπουργοί δεν γνώριζαν ποιον να εμπιστευτούν εν μέσω του πραξικοπήματος.

Οι υπουργοί βρίσκονταν σε συνεδρίαση όταν η κρατική τηλεόραση TRT καταλήφθηκε από τους αντάρτες και η παρουσιάστρια του καναλιού αναγκάστηκε να διαβάσει μια δήλωση στην οποία αναφερόταν πως ο στρατός είχε τον έλεγχο και να καταγγέλλει τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο υπουργικό συμβούλιο έπεσε σιωπή που κράτησε δύο λεπτά.
Στη συνέχεια, ένας υπουργός αστειεύτηκε για να σπάσει την ένταση: «Μην ασχολείστε με το TRT, εγώ δεν το παρακολουθώ ποτέ, είναι απλώς η κρατική τηλεόραση».

Κι ενώ η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, στην πρωθυπουργική κατοικία η απελπισία γινόταν όλο και πιο έντονη. Οι υπουργοί είχαν αποφασίσει να κάνουν μια τελική εμφάνιση στο κοινοβούλιο όταν εμφανίστηκε σε ζωντανή μετάδοση στις 12.37 ο Ερντογάν στο iPhone ενός δημοσιογράφου, που προέτρεπε τους ανθρώπους να υπερασπιστούν τη δημοκρατία.

«Τι είναι το FaceTime; Γιατί δεν το έχω εγώ;» ρώτησε ένας από τους υπουργούς που ήταν παρόντες.
«Αυτή ήταν η στιγμή που η ψυχολογία όλων αντιστράφηκε και νομίζαμε ότι επρόκειτο να κερδίσουμε» δήλωσε ο Χασίμι στην Guardian.

Οι άνθρωποι άρχισαν να βγαίνουν στους δρόμους κατά εκατοντάδες, απαντώντας στην έκκληση του Προέδρου αλλά και του υπουργείου θρησκευτικών υποθέσεων που κάλεσε τους ιμάμηδες στα τεμένη της Τουρκίας να βγουν στους μιναρέδες και να βροντοφωνάξουν «Ο Θεός είναι μεγάλος». Η πρόσκληση να κατεβούν στους δρόμους, ωστόσο, προκάλεσε επιπλέον ανησυχία σε ορισμένους υπουργούς που ανησυχούσαν πως οι πολίτες θα οδηγηθούν σε σφαγή.

Κατευθυνόμενοι προς το κοινοβούλιο, ο Χασίμι και οι υπόλοιποι υπουργοί έμαθαν την είδηση πως το κτίριο είχε βομβαρδιστεί. Ήταν ένα από τα βασικά κεντρικά σημεία που οδήγησαν στην αποτυχία του πραξικοπήματος, είπε ο ίδιος. Παρόλο που εκτιμούσε πως πολλοί από αυτούς που βγήκαν στους δρόμους δεν ήταν λάτρεις της κυβέρνησης Ερντογάν, η επίθεση στο κοινοβούλιο, η πρώτη από το στρατό από το 1920, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Οι δηλώσεις από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και των ανώτερων αξιωματικών του στρατού, συμπεριλαμβανομένων των διοικητών του στρατού, αποκηρύσσοντας το πραξικόπημα, σφράγισε την μοίρα του.
Οι ιστορίες που προέκυψαν από αυτές τις κρίσιμες ώρες, ανάμεσα στην πρωθυπουργική κατοικία και την επιτυχή αναχαίτιση του πραξικοπήματος στις 4 μ.μ. είναι σίγουρο πως θα περάσουν στη μυθολογία των γεγονότων. Στη 1 μ.μ., αξιωματούχοι ανακοινώνουν πως ο αρχηγός της αστυνομίας της Προύσας συνέλαβε τον τοπικό διοικητή του στρατού, που κατείχε μία λίστα 6 σελίδων που περιελάμβανε τα ονόματα διορισμένων δικαστών και στρατιωτικών υπαλλήλων που επρόκειτο να διοριστούν σε διάφορες θέσεις μετά το πραξικόπημα. Άλλοι στρατιώτες είχαν στην κατοχή τους καταλόγους με ασφαλείς τηλεφωνικές γραμμές από τις οποίες λάμβαναν εντολές.

«Ήταν κρίσιμες στιγμές» δήλωσε ο Χασίμι. «Ήταν στην πραγματικότητα πολύ καλά οργανωμένο, αλλά οι ξαφνικές κινήσεις από την ηγεσία και οι ξαφνικές κινήσεις από τους απλούς πολίτες άλλαξαν ολόκληρο το σχέδιο».

«Θα μπορούσε να είχε πετύχει» πρόσθεσε. «Έχασαν τη στιγμή που ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός βγήκαν στον αέρα και δήλωσαν την υποστήριξή τους στη δημοκρατία και τότε ο λαός αρνήθηκε να πάει στα σπίτια του» δήλωσε ο Χασίμι στην Guardian.