Το ΥΠΠ αποφεύγει την ουσία στο δοκίμιο της ιστορίας

Το Υπουργείο Παιδείας αποφευγει να απαντήσει στην ουσία των καταγγελιών του ΑΚΕΛ  για το δοκίμιο της ιστορίας στις παγκύριες εξετάσεις με το  οπίο επιχειρείται η εξίσωση image735-4.aspxτου κομμουνισμού με το φασισμό. Το ΑΚΕΛ με δήλωση του Επικεφαλής Γραφείου Παιδείας και μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη, σημειώνει  πως « η επίσημη θέση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αναφέρεται σε άλλα των άλλων και αποφεύγει την ουσία, αποδεικνύει δύο πράγματα: συνενοχή και αδυναμία να αντιμετωπισθεί η ουσία του θέματος.» Και προσθέτει:
«Το ΥΠΠ έδωσε στη δημοσιότητα μια απάντηση που επικεντρώνεται στο σταλινισμό. Άλλα των άλλων. Δηλαδή στο δοκίμιο δεν υπάρχει καμιά αναφορά στο σταλινισμό. Στο δοκίμιο υπάρχει αναφορά σε κομμουνιστικό κόμμα, στο σοσιαλισμό και το φασισμό σε μια προφανή προσπάθεια ταύτισης. Επίσης στις οδηγίες προς τους διορθωτές υπάρχει σαφής οδηγία ότι με άριστα βαθμολογείται εκείνος που θα ταυτίσει τον σοσιαλισμό και τον κουμμουνισμό με το φασισμό! Κανένα σχόλιο από πλευράς ΥΠΠ. Το ΥΠΠ δηλαδή απαντά σε ανύπαρκτα ζητήματα. Αυτή η στάση καθιστά τον ίδιο τον Υπουργό απόλυτα υπεύθυνο και συνένοχο. Και επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά το παρασκήνιο και τα όσα προηγήθηκαν, ερωτούμε:
Υπήρξε ή δεν υπήρξε έντονη αντίδραση μεταξύ των θεματοθετών, για ένα θέμα ιδεολογικής καθοδήγησης και ιδεολογικής επίθεσης κατά μερίδας των παιδιών που έδιναν εξέταση;
Γιατί δεν λήφθηκαν υπόψη οι έντονες διαφωνίες; Γιατί αυτή η προσχεδιασμένη επιβολή;
Δηλαδή όσα παιδιά απάντησαν ότι ο σοσιαλισμός και ο κουμμουνισμός δεν είναι ο ίδιος με το φασισμό θα μηδενιστούν; Θα τιμωρηθούν δηλαδή γιατί έχουν δίκαιο και έχουν άδικο οι ανιστόρητοι «ιστορικοί» που επέλεξε το ΥΠΠΟ για θεματοθέτες; Θα τιμωρηθούν τα παιδιά γιατί έχουν άλλη άποψη απ’ όσους θέλουν να συγκαλύπτουν το φασισμό;
Ο Υπουργός Παιδείας είναι φοβερά εκτεθειμένος. Συνυπεύθυνος και συνένοχος εφόσον αρνείται να διορθώσει την κατάσταση και συνεχίζει να συγκαλύπτει αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση.»

Λήξαν το θέμα  λέει το ΥΠΠ

Με ανακοίνωση του την Παρασκευή  το ΥΠΠ αναφέρει ότι στις οδηγίες διόρθωσης της Επιτροπής Θεματοθέτησης προς τους διορθωτές των εξεταστικών δοκιμίων Ιστορίας δεν υπάρχει πουθενά η οδηγία ταύτισης του σοσιαλισμού και κομμουνισμού με το φασισμό»Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θεωρεί άγονη και χωρίς αντικείμενο συζήτησης την όποια περαιτέρω αντιπαράθεση και σημειώνει ότι «οι όποιες εξηγήσεις δόθηκαν στην ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ημερομηνίας 9 Ιουνίου 2016. Επισημαίνεται εκ νέου ότι στις οδηγίες διόρθωσης της Επιτροπής Θεματοθέτησης προς τους διορθωτές των εξεταστικών δοκιμίων Ιστορίας, δεν υπάρχει πουθενά η οδηγία ταύτισης του σοσιαλισμού και κομμουνισμού με τον φασισμό (http://www.moec.gov.cy/ypexams/panexams/themata_exams2016.html). Μεταξύ των θεματοθετών υπήρξε πλήρης ομοφωνία. Ως είθισται, συνέταξαν τα θέματα και πρότειναν λύσεις με βάση το σχολικό εγχειρίδιο. Οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν το εξεταστικό δοκίμιο χρησιμοποιώντας συνθετική σκέψη, με βάση το σχολικό τους εγχειρίδιο».

Αναφέρεται ότι το εντεταλμένο άτομο για να προβεί σε έλεγχο και κριτική θεώρηση του δοκιμίου από μορφολογικής άποψης (reviewer), δεν ανήκει στην ομάδα των θεματοθετών.

Τέλος, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θεωρεί ότι το θέμα εξαντλήθηκε και δεν πρόκειται να επανέλθει.