ΕΔΑΔ: Στις 26 Απριλίου η απόφαση για δικαιώματα Αλεβιτών στην Τουρκία

Την τελική του απόφαση στην καθοριστική για τα δικαιώματα των Αλεβιτών της Τουρκίας υπόθεση, θα ανακοινώσει την ερχόμενη Τρίτη, 26 Απριλίου, η μείζονα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο.

epa04609057 Members of the Alevi community demonstrate in Istanbul, Turkey, 08 February 2015. Thousands of Alevis rallied in Istanbul to demand equal citizenship rights and freedom of religion. EPA/ULAS YUNUS TOSUN

 Πρόκειται για την υπόθεση «İzzettin Doğan και Άλλοι εναντίον Τουρκίας», με τους 203 ενάγοντες, μέλη της κοινότητας των Αλεβιτών της Τουρκίας, να στρέφονται κατά των τουρκικών Αρχών για καταπάτηση των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι Αλεβίτες στρέφονται συγκεκριμένα κατά του Τμήματος Θρησκευτικών Υποθέσεων, τη δημόσια υπηρεσία που υπάγεται στο γραφείο του Πρωθυπουργού, το οποίο κατηγορούν ότι προάγει αποκλειστικά τη σουνιτική σχολή του Ισλάμ.

Τον Ιούνιο του 2005 απέστειλαν επιστολή προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό, εκφράζοντας παράπονο για παραγνώριση όλων των άλλων ομολογιών, συμπεριλαμβανομένης αυτής των Αλεβιτών. Υποστήριξαν επίσης ότι δεν τυγχάνουν αναγνώρισης οι θρησκευτικοί χώροι λατρείας τους, γνωστοί ως «τζέμεβι», ενώ αντιμετωπίζουν προσκόμματα στην ανέγερσή τους και στους προϋπολογισμούς.

Τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των Αλεβιτών υπόκεινται στην καλή θέληση δημόσιων λειτουργών, συνέχισαν, ζητώντας αναγνώριση των «τζέμεβι», το καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου για τους θρησκευτικούς ηγέτες της κοινότητας και πρόβλεψη κονδυλίων.

Απαντώντας τον Αύγουστο του 2005, το γραφείο του Τούρκου Πρωθυπουργού αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματα, λέγοντας ότι οι υπηρεσίες του Τμήματος παρέχονται επί ίσοις όροις. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι διορίζονται στη βάση της εθνικότητας και όχι των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, ενώ ήταν αδύνατο να υπάρξει κονδύλι για υπηρεσίες που δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα ή με νόμο.

Χιλιάδες Αλεβίτες προσέφυγαν τότε στο δικαστήριο, που το 2007 βρήκε σύννομη την άρνηση των Αρχών, ενώ το 2010 απορρίφθηκε και η σχετική έφεση που υποβλήθηκε.

Οι Αλεβίτες προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ, στη βάση των προνοιών για το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, υποστηρίζοντας ότι η δημόσια θρησκευτική υπηρεσία αρνείται να τους παράσχει τα ίδια δικαιώματα με τους Σουνίτες συμπολίτες τους, παραβιάζοντας την υποχρέωση για ουδετερότητα και αμεροληψία εκ μέρους του κράτους.