Οκταήμερη κράτηση στον Αιγύπτιο αεροπειρατή

 

24 χρόνια έχει να δει  τα παιδιά του 

Ôï Åðáñ÷éáêü ÄéêáóôÞñéï ËÜñíáêáò åîÝäùóå óÞìåñá äéÜôáãìá ïêôáÞìåñçò êñÜôçóçò åíáíôßïí ôïõ Seifel-Din Moustafa-Eman, 59 ÷ñüíùí, áðü ôçí Áßãõðôï ãéá äéåõêüëõíóç ôùí áíáêñßóåùí ôçò Áóôõíïìßáò ó÷åôéêÜ ìå äéåñåõíþìåíåò õðïèÝóåéò ìåôáîý ôùí ïðïßùí ðåéñáôåßáò, ðáñÜíïìçò êáôï÷Þò åêñçêôéêþí õëþí, áðáãùãÞò ðñïóþðùí ìå óêïðü ôïí êñõöü êáé Üäéêï ðåñéïñéóìü, áðåñßóêåðôåò êáé áìåëåßò ðñÜîåéò êáé áäéêÞìáôá êáôÜ ðáñÜâáóç ôïõ ðåñß êáôáðïëÝìçóçò ôçò ôñïìïêñáôßáò íüìïõ, ËÜñíáêá 30 Ìáñôßïõ 2016.ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

 Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον του Seifel-Din Moustafa-Eman, 59 χρόνων, από την Αίγυπτο για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις πειρατείας, παράνομης κατοχής εκρηκτικών υλών, απαγωγής προσώπων με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό, απειλή βιαιοπραγίας, απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης με εκρηκτικές ύλες, απερίσκεπτες και αμελείς πράξεις και αδικήματα κατά παράβαση του περί καταπολέμησης της τρομοκρατίας Νόμου.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν στις 29 Μαρτίου στη Λάρνακα.

Όπως ανέφερε στο Δικαστήριο ο εξεταστής της υπόθεσης λίγο πριν τις 8.30 χθες το πρωί αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που εκτελούσε εσωτερική πτήση στην Αίγυπτο με κωδικό MS181 από την Αλεξάνδρεια προς το Κάιρο, μεταφέροντας 72 επιβάτες και πλήρωμα, εισήλθε εντός του ΦΙΡ Λευκωσίας ζητώντας άδεια για να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Πρόσθεσε ότι το αεροσκάφος βρισκόταν υπό την απειλή αεροπειρατή χωρίς όμως αυτό να αναφερθεί από τον πιλότο στον πύργο Ελέγχου. Αρχικά δεν δόθηκε άδεια για προσγείωση του αεροσκάφους ωστόσο ο πιλότος επικαλέστηκε έλλειψη καυσίμων και τελικά δόθηκε άδεια για καταναγκαστική προσγείωση, πράγμα που έγινε γύρω στις 08.46 χθες το πρωί.

Το αεροδρόμιο Λάρνακας σταμάτησε να λειτουργεί και όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις από και προς αυτό αναστάληκαν και προωθήθηκαν σε άλλα αεροδρόμια. Επί τόπου έσπευσαν δυνάμεις από διάφορα τμήματα της Αστυνομίας ενώ όλη η περιοχή του αεροδρομίου καθώς και οι γειτνιάζουσες περιοχές αποκόπηκαν σε απόσταση ασφαλείας.

Από εξετάσεις της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν δύο πιλότοι, εξαμελές ενεργό πλήρωμα, 56 επιβάτες διαφόρων εθνικοτήτων και οκταμελές πλήρωμα της ίδιας εταιρείας που βρίσκονταν ως επιβάτες στην πτήση.

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, από μαρτυρία που εξασφαλίστηκε περίπου 15 λεπτά μετά την απογείωση του αεροσκάφους από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας, ο ύποπτος σηκώθηκε από τη θέση του και πήγε στο πίσω μέρος του αεροπλάνου όπου υπέδειξε σε μέλος του πληρώματος μια άσπρη ζώνη που φορούσε γύρω από τη μέση του, στην οποία υπήρχαν κυλινδρικοί ράβδοι μέσα σε θήκες.

Από την κάτω πλευρά της ζώνης, διαφαίνονταν καλώδια τα οποία κατέληγαν σε τηλεχειριστήριο που κρατούσε στο χέρι του ο ύποπτος, ο οποίος ζήτησε και παρέλαβε από τους επιβάτες και όλα τα μέλη του πληρώματος τα διαβατήρια τους. Στη συνέχεια έδωσε δύο σημειώματα σε μέλος του πληρώματος και ζήτησε να μεταφερθεί το μήνυμα στο πιλότο ότι είναι αεροπειρατής και να ήθελε να προσγειωθούν σε αεροδρόμιο της Τουρκίας, της Ελλάδας ή της Κύπρου με προτίμηση τη Κύπρο.

Μάλιστα σε μήνυμα του που έγραφε στο ένα σημείωμα, ανέφερε στον πιλότο ότι εάν αντιλαμβανόταν πως το αεροσκάφος προσγειωνόταν σε αιγυπτιακό έδαφος, θα το ανατίναζε αμέσως.

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο ύποπτος επέτρεψε να κατέβουν από το αεροπλάνο οι γυναίκες και τα παιδιά ασχέτως υπηκοότητας, όσοι επιβάτες είχαν αιγυπτιακά διαβατήρια και τα μέλη του πληρώματος που ταξίδευαν ως επιβάτες.

Λίγο μετά τις 10.30 ο ύποπτος παρέδωσε φάκελο όπου αναγραφόταν τα στοιχεία γυναίκας με κυπριακό ονοματεπώνυμο που αργότερα διαπιστώθηκε ότι ήταν η πρώην σύζυγος του. Μέσα στο φάκελο υπήρχε επιστολή με την οποία ο ύποπτος απαιτούσε την απελευθέρωση 63 αντιφρονούντων γυναικών που κρατούνταν σε φυλακές της Αιγύπτου. Ακόμα γύρω στις 11.30 ο ύποπτος επέτρεψε σε τρία μέλη του πληρώματος να αποβιβαστούν από το αεροσκάφος.

Σύμφωνα με μαρτυρία που εξασφάλισε η Αστυνομία ο ύποπτος είχε στη μέση του άσπρη ζώνη με θήκες, κρατούσε τηλεχειριστήριο με κουμπί πυροδότησης (push button) και είχε συνέχεια τον αντίχειρα του πάνω από το κουμπί απειλώντας να ανατινάξει το αεροσκάφος. Ένα μέλος του πληρώματος ανέφερε ότι πίστευε πως τα εκρηκτικά ήταν πραγματικά και ότι υπήρχε ο κίνδυνος ο ύποπτος να πραγματοποιήσει τις απειλές του.

Αφού ο ύποπτος επικοινώνησε με την Αστυνομία ανέφερε ότι ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά και απειλούσε ότι θα τα χρησιμοποιούσε σε περίπτωση που γινόταν προσπάθεια εξουδετέρωσης του. Σε κάποια στιγμή ο ύποπτος ζήτησε να παραδοθεί επιστολή την πρώην σύζυγο του που είναι Κύπρια και μένει στην περιοχή Ορόκλινης, ενώ από εξετάσεις της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι αυτός ήταν παντρεμένος με τη κύπρια υπήκοο με την οποίαν είχαν χωρίσει.

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο σταδιακά επιτεύχθηκε η απελευθέρωση όλων των ομήρων ενώ λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι ο ύποπτος προσπάθησε να διαφύγει βορειοδυτικά του αεροδρομίου Λάρνακας. Μέλη της ΜΜΑΔ τον συνέλαβαν για το αυτόφωρο αδίκημα της αεροπειρατείας και σε σωματική έρευνα που του έγινε δεν εντοπίστηκαν στην κατοχή του εκρηκτικά ή οποιοδήποτε άλλο παράνομο αντικείμενο.

Ωστόσο στη φανέλα που φορούσε εντοπίστηκε αυτοσχέδιος μηχανισμός που ήταν τοποθετημένος σε αυτοσχέδια ραμμένη λαστιχένια ζώνη που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να περιέχει εκρηκτική ύλη, αλλά θα τύχει περαιτέρω επιστημονικών εξετάσεων. Στη ζώνη εντοπίστηκε ένα δοχείο που περιέχει άγνωστο υγρό, το οποίο θα σταλεί για εξετάσεις, ενώ παρατηρήθηκαν στο σώμα του διάφορα τατουάζ με διάφορα σύμβολα που θα τύχουν περαιτέρω εξέτασης.

Στη συνέχεια έγινε έρευνα εντός του αεροσκάφους και παραλήφθηκαν διάφορα τεκμήρια τα οποία θα σταλούν για επιστημονικές εξετάσεις. Εντοπίστηκε ακόμα η τσάντα του υπόπτου μέσα στην οποία υπήρχαν διάφορα έγγραφα στην αραβική γλώσσα και ένα μπουκαλάκι με άγνωστο υγρό που θα σταλεί για επιστημονικές εξετάσεις.

Ο ύποπτος μεταφέρθηκε στην ΑΔΕ Λάρνακας και συνελήφθη δυνάμει δικαστικού εντάλματος σύλληψης ενώ όταν του επιστήθηκε η προσοχή του στο Νόμο απάντησε πως «όταν κάποιος δεν είδε την οικογένεια του για 24 χρόνια και θέλει να δει τη γυναίκα και τα παιδιά του και η Αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν τον αφήνει τι πρέπει να κάνει»;

Ο ύποπτος προέβη σε θεληματική κατάθεση στην οποία παραδέχτηκε τα αδικήματα και προέβαλε διάφορους ισχυρισμούς που διερευνώνται από την Αστυνομία.

Ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε ακόμα στο Δικαστήριο ότι μέχρι στιγμής λήφθηκαν 23 καταθέσεις ενώ αναμένεται να ληφθούν άλλες 40 από πλήρωμα και επιβάτες που βρίσκονταν στο αεροσκάφος, από συγγενικά πρόσωπα του υπόπτου που βρίσκονται στην Κύπρο και άλλα άτομα που έχουν εμπλακεί στο περιστατικό.

Θα γίνουν επίσης εξετάσεις μέσω της INTERPOL για να διαπιστωθεί κάτω από ποιες συνθήκες ο ύποπτος κατάφερε να περάσει μέσα στο αεροσκάφος όλα τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή του.
Ο ύποπτος που παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο χωρίς δικηγόρο, απάντησε αρνητικά, μέσω μεταφράστριας στα αραβικά, σε ερώτηση της Δικαστού Μαρίας Λοΐζου κατά πόσον φέρει ένσταση στην κράτηση του για οκτώ μέρες.

Η Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας Μαρία Λοΐζου ζήτησε χρόνο 20 λεπτών για να εκδώσει την απόφαση της. Επανερχόμενη στην αίθουσα είπε πως τα αδικήματα της πειρατείας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας είναι από τα σοβαρότερα στον Ποινικό Κώδικα. Ανέφερε ακόμα ότι η πειρατεία είναι αδίκημα που επηρεάζει τις σχέσεις με ξένα κράτη και προνοεί την δια βίου φυλάκιση.

Χαρακτήρισε επίσης δικαιολογημένο το αίτημα της Αστυνομίας για κράτηση του υπόπτου, αφού όπως είπε τυχόν απόλυση του πιθανόν να επηρεάσει μάρτυρες, τεκμήρια, να επηρεάσει το ανακριτικό έργο της Δύναμης ή και να διαφύγει στο εξωτερικό, δεδομένου ότι δεν έχει στενούς δεσμούς με τη Κυπριακή Δημοκρατία. Μέχρι τη λήξη του διατάγματος κράτησης του ο ύποπτος θα κρατείται στις Κεντρικές Φυλακές.

Όταν το αυτοκίνητο της Αστυνομίας που θα μετέφερε τον ύποπτο στην Λευκωσία, πέρασε μπροστά από τους δημοσιογράφους και τους κινηματογραφιστές που βρίσκονταν έξω από το κτίριο του Δικαστηρίου, αυτός σήκωσε το δεξί του χέρι και έκανε το σήμα της νίκης.

Να σημειωθεί ότι ενώ αρχικά ο ύποπτος θα παρουσιαζόταν ενώπιον του Δικαστηρίου στις δέκα το πρωί τελικά το Δικαστήριο αποφάσισε όπως παρουσιαστεί στις 09.30.