Σχόλια κομμάτων για τη συμφωνία συνόδου κορυφής

 

Τα κόμματα σχολίασαν τη συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκφράζοντας ελπίδες για αποσυμφόρηση της «προσφυγικής κρίσης.

Ο ΔΗΣΥ  με ανακοίνωση του αναφέρει:

«Εκφράζουμε ικανοποίηση για τη διαφαινόμενη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. σχετικά με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη.

epa05216589 European Parliament President Martin Schulz (L) and German Federal Chancellor Angela Merkel (R) during the first day of a two-day European Union leaders summit in Brussels, Belgium, 17 March 2016. EU leaders on 17 and 18 March are to discuss a deal with Turkey that is aimed to tackle the migration crisis and curb migration into the bloc. EPA/JULIEN WARNAND

 Ευχόμαστε αυτές οι αποφάσεις και η συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας να συμβάλει στην αποκλιμάκωση του προβλήματος και αισιοδοξούμε ότι θα αφαιρέσει την ασφυκτική πίεση κάτω από την οποία είχε βρεθεί η Ελλάδα, αλλά και κάποιες επικίνδυνες τάσεις που παρατηρούνται τελευταία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Συγχαίρουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι μόνο για τη σθεναρή και ξεκάθαρη στάση που τήρησε, αλλά διότι εξασφάλισε πολύ σημαντική υποστήριξη στην προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνέβαλε και στην κοινή προσπάθεια του Συμβουλίου να καταλήξει σε μια κοινή στάση. Η Κύπρος διεκδίκησε αποτελεσματικά τα συμφέροντά της χωρίς να φανεί ότι δημιουργεί πρόβλημα, αλλά αποδεικνύοντας ότι είναι μέρος της λύσης των προβλημάτων.
Σημειώνουμε ότι η διασύνδεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με τη λύση του Κυπριακού παραμένει πολύ ψηλά στην ατζέντα, ενώ έχει αποφευχθεί μια μονοσήμαντη σύνδεση της συνεργασίας στο προσφυγικό ζήτημα με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της. Εξάλλου, το ένα κεφάλαιο των ενταξιακών που θα ενεργοποιηθεί (κεφ. 33, Προϋπολογισμός) δεν σχετίζεται με το «βέτο» της Κυπριακής Δημοκρατίας.»

Το ΑΚΕΛ στη δική του ανακοίνωση σημειώνει:
«Αυτή είναι μία κατ` αρχήν τοποθέτηση και επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε συνολικά εφόσον μελετήσουμε το τελικό κείμενο και τύχουμε της αναμενόμενης ενημέρωσης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Μετά από μια δύσκολη βδομάδα που κορυφώθηκε κατά τη σημερινή Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας η οποία κατέληξε σε συμφωνία των δύο πλευρών, έχουμε από ότι φαίνεται αποφύγει αρνητικές για την Κυπριακή Δημοκρατία εξελίξεις. Το κεφάλαιο 33, του οποίου το άνοιγμα προβλέπεται από τη σχετική συμφωνία δεν περιλαμβάνεται μέσα στα κεφάλαια που είχε παγώσει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία. Την ίδια ώρα βέβαια, προειδοποιούμε ότι το κείμενο που έχει συμφωνηθεί προαναγγέλλει την άσκηση περαιτέρω πιέσεων και ότι ο κίνδυνος εξώθησης σε άνοιγμα κι άλλων κεφαλαίων δεν έχει εκλείψει. Ως εκ τούτου καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε εγρήγορση.
Όσον αφορά δε την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης εν γένει, δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η ΕΕ αποδεικνύεται αδύναμη να προσδώσει περιεχόμενο στις κατά τα άλλα συχνές διακηρύξεις της περί αλληλεγγύης και ανθρωπισμού. Αντίθετα, οι προσπάθειές της καταδεικνύουν πως βασικός στόχος της ΕΕ είναι ο περιορισμός των προσφύγων εκτός συνόρων των κρατών μελών της ΕΕ χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το διεθνές δίκαιο και η Σύμβαση της Γενεύης. Την ίδια ώρα μάλιστα που οι δικές της ευθύνες για τη δημιουργία της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν είναι λίγες.»

Η Συμμαχία Πολιτών δια του Προέδρου της Γ.Λιλλήκα χαρακτήριζει τεράστιο λάθος  την αντιμετώπιση της Τουρκίας από τους Ευρωπαίουςκαι τονίζει:

«Αν ήταν άλλη χώρα πέραν της Τουρκίας, ΕΕ και ΗΠΑ θα επέβαλλαν κυρώσεις και όχι να δίνουν ανταλλάγματα, τα οποία δυστυχώς ενθαρρύνουν την απαράδεκτη πολιτική της, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος κάλεσε τον ΠτΔ να παραμείνει σταθερός στη θέση του για να μην ανοίξουν νέα κεφάλαια αλλά και να μην διασυνδεθούν οι υποχρεώσεις της Τουρκίας με την ενταξιακή της πορεία και το Κυπριακό.

Μιλώντας στη Λεμεσό, νωρίτερα σήμερα, ο κ. Λιλλήκας είπε πως η ΕΕ έχει κάνει σοβαρά λάθη στον τρόπο χειρισμού της Τουρκίας και των υποχρεώσεων της στην προσφυγική κρίση, σημειώνοντας πως “ενώ όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία στηρίζοντας και συνεργαζόμενη με το Ισλαμικό κράτος συνέβαλε στη δημιουργία της προσφυγικής κρίσης, ταυτόχρονα προσφέρει (η ΕΕ) ανταλλάγματα στην Τουρκία, ενθαρρύνοντας την να εμπορεύεται τους πρόσφυγες”.

Η Τουρκία, συνέχισε, παραμένοντας πιστή στην πολιτική της κουλτούρα, όχι μόνο υπαναχώρησε από την προηγούμενη συμφωνία με την ΕΕ, αλλά αύξησε το μεταναστευτικό ρεύμα προς την ΕΕ και ζητά καινούργια ανταλλάγματα.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε επίσης ότι σε επιστολή που απέστειλε πρόσφατα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη του ζητεί όπως θέσει στο τραπέζι και θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι “αν ήταν άλλη χώρα που φυλάκιζε δημοσιογράφους και έκλεινε τις εφημερίδες της αντιπολίτευσης, που έκανε εξοντωτικό πόλεμο έναντι ενός λαού όπως τους Κούρδους, που παραβίαζε το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο, που συνεργαζόταν με Ισλαμικές οργανώσεις, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα της είχαν ήδη επιβάλει κυρώσεις”.

Αντί αυτού, ανέφερε, δίνουν ανταλλάγματα στην Τουρκία και δεν συνειδητοποιούν δυστυχώς οι Ευρωπαίοι ότι αυτό ενθαρρύνει την Τουρκία να συνεχίσει αυτή την πολιτική.

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραμείνει σταθερός στη θέση του, όχι απλά για να μην ανοίξουν κεφάλαια, αλλά “να μην δεχθεί να διασυνδεθούν οι υποχρεώσεις της Τουρκίας για το μεταναστευτικό, με άλλα άσχετα ζητήματα, όπως είναι η ενταξιακή της πορεία ή οι συνομιλίες επίλυσης του Κυπριακού”.

Προειδοποίησε δε πως αν δεχθούμε διασύνδεση του μεταναστευτικού με τα ζητήματα του Κυπριακού και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η Τουρκία δια την εκπλήρωση της όποιας υποχρέωσης έχει απέναντι στην ΕΕ, θα ζητά ανταλλάγματα πλέον επί της ουσίας του Κυπριακού.»