Α. Κυπριανού: Μια ευρωπαϊκή χώρα δεν χρειάζεται περαιτέρω εγγυήσεις

Τη θέση ότι μια ευρωπαϊκή χώρα δεν χρειάζεται περαιτέρω εγγυήσεις εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, η οποία διοργανώθηκε από την πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο χτες το βράδυ στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.17

Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ προέβη σε μια αξιολόγηση του Κυπριακού και αναφέρθηκε στην επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στην Κωνσταντινούπολη.

Επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ αποδίδει μεγάλη σημασία στη λύση του Κυπριακού και ανέφερε πως παρόλο που δεν αρέσκεται στο να χρησιμοποιεί τη φράση «τελευταία ευκαιρία», εντούτοις αν η παρούσα διαδικασία αποτύχει, τότε η νέα κατάσταση δεν θα είναι καλύτερη απ` ότι είναι σήμερα.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού των Εξουσιών, των Θεμάτων ΕΕ και της Οικονομίας και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις για το Περιουσιακό συνεχίζονται.

Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις είπε ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στην Τουρκία συζήτησε το θέμα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά έχει τις ανησυχίες της σε ό,τι αφορά τις τουρκικές εγγυήσεις αλλά και ότι μια ευρωπαϊκή χώρα δεν χρειάζεται περαιτέρω εγγυήσεις.

Είπε ότι μπορούν να γίνει κάποιος διακανονισμός σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό και πως θα μπορούσε να βρεθεί μια νέα φόρμουλα, αλλά και ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός του είπε να επικεντρωθούν στην επίλυση των λοιπών ζητημάτων με τον Μουσταφά Ακιντζί και πως όταν έρθει ο καιρός θα ασχοληθούν με το θέμα αυτό.

«Διαμηνύσαμε ότι αν η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ θα πρέπει να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού» ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και τόνισε ότι μια λύση του Κυπριακού θα αποβεί προς όφελος όλων των εμπλεκομένων.