Το σκάνδαλο για τα ελικόπτερα Agusta συζητά ο Γ. Εισαγγελέας αύριο στη Βουλή

Σύσκεψη στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, για το θέμα της καταγγελίας του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για ενδεχόμενο απόκρυψης στοιχείων από την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής πριν από οκτώ χρόνια προτού δώσει το πράσινο φως για την αγορά ελικoπτέρων Agusta, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.dancop

Σε δηλώσεις του στη Βουλή και απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι ο Γενικός Ελεγκτής έχει αποταθεί στη Βουλή με τον ισχυρισμό ότι προ οκταετίας από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, όταν συζητούσε αίτημα της Κυβέρνησης για αγορά ελικοπτέρων, αποκρύφτηκαν σημαντικές πληροφορίες ή έγγραφα τα οποία αν τίθεντο ενώπιον της Επιτροπής ενδεχομένως να ήταν διαφορετική η απόφαση της και επικαλείται σχετική νομοθεσία.

«Οι επιστολές αυτές απευθύνθηκαν στους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Άμυνας και Ελέγχου, συνεπώς κάλεσα τους Προέδρους των δύο Επιτροπών προκειμένου να διαχειριστούμε αυτό το θέμα ως Βουλή των Αντιπροσώπων», είπε.

Πρόσθεσε ότι «συναντήθηκα σήμερα με τους δύο Προέδρους και έχω επικοινωνήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας προκειμένου να υπάρξει και η δική του συνδρομή για τον τρόπο χειρισμού αυτού του θέματος και αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα για να αποφασισθεί ο περαιτέρω χειρισμός του θέματος».

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι «θα αναμένουμε να έχουμε και τη συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα».

«Αυτό που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να ενεργήσει κατά τρόπο που θα εμποδίσει είτε τη διαφάνεια, είτε τον έλεγχο, είτε την εφαρμογή την απόλυτη της νομοθεσίας», σημείωσε.

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι ο ίδιος προήδρευε της Επιτροπής Άμυνας την τότε εποχή. Διευκρίνισε την ίδια ώρα ότι την κρίσιμη συνεδρία όπου λήφθηκε η απόφαση ο ίδιος δεν προήδρευε λόγω απουσίας του στο εξωτερικό, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν έχει καμία όμως απολύτως σημασία».

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ακόμη ότι «η νομοθεσία στην οποία γίνεται αναφορά στην επιστολή του Γενικού Ελεγκτή, εκ πρώτης όψεως, δεν φαίνεται να εφαρμόζεται στην προκειμένη περίπτωση».

Άρα, πρόσθεσε, «θα εξετάσουμε με βάση ποιες άλλες νομοθεσίες θα μπορούσε το θέμα να παραπεμφθεί στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας». Ως εκ τούτου, εξήγησε, «έχουμε καλέσει τον Γενικό Εισαγγελέα για αν είναι αύριο παρών σ` αυτή τη σύσκεψη για να συνδράμει, διότι η διατύπωση εκείνης της νομοθεσίας είναι σαφής, αφορά τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική επιτροπή προτού λάβει απόφαση, αλλά η τότε επιτροπή έλαβε απόφαση».

«Όμως σ` αυτή την περίπτωση δεδομένης της παρέλευσης οκτώ περίπου χρόνων από τη λήψη εκείνης της απόφασης φαίνεται εκείνη η νομοθεσία εκ πρώτης όψεως να μην ισχύει,” είπε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει άλλη νομοθεσία ή πρόνοια που να καλύπτει τη συγκεκριμένη περίπτωση, είπε ότι μπορεί, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξει μελέτη και από τον Γενικό Εισαγγελέα αλλά και από τη Βουλή για να χειριστούν με τον πιο σωστό τρόπο στα πλαίσια της διαφάνειας, της λογοδοσίας, το θέμα που προκύπτει από αυτή την καταγγελία».

Εξέφρασε τη δική του άποψη ότι το θέμα θα πρέπει να τύχει εξέτασης «από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι επιφορτισμένος δυνάμει του Συντάγματος και για τη διατύπωση ποινικών κατηγοριών εναντίον οιουδήποτε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Διερεύνηση του θέματος ζητούν Βουλευτές

Τη θέση ότι πρόκειται για «πάρα πολύ σοβαρές» καταγγελίες, οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν ενδελεχώς και μέχρι τέλους, εξέφρασε ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού. Σύμφωνα με τον ίδιο, επιβάλλεται «άμεσα οι αρμόδιες επιτροπές Άμυνας και Ελέγχου να ασχοληθούν με το ζήτημα». Ωστόσο, δεν θέλησε να τοποθετηθεί περισσότερο πριν την ολοκλήρωση της συνάντησης του Προέδρου της Βουλής με τους δύο Προέδρους των Επιτροπών.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης έκανε λόγο για το ίδιο κατεστημένο, τις ίδιες διαδικασίες διαπλοκής και διαφθοράς, οι οποίες, ανέφερε συνεχίζονται από δεκαετίες και αποτέλεσαν τη βάση της παλαιότερης του τοποθέτησης για συρτάρια με σκάνδαλα και σχολιάστηκε με ειρωνικό και αρνητικό τρόπο.

Πρόσθεσε πως εάν υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να απολογηθεί είναι που μίλησε μόνο για συρτάρια. Μιλούμε, είπε, για ολόκληρα ΧΥΤΥ, για ολόκληρες πεδιάδες από σκάνδαλα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι “την ώρα που η Κυβέρνηση πάει να ξοδέψει πάλι εκατοντάδες εκατομμύρια για την άμυνα, όλα τα σκάνδαλα τα προηγούμενα για τους εξοπλισμούς και τα ελικόπτερα είναι μια χοντρή γκρίζα ζώνη, πρέπει να διερευνηθούν και να βγουν όλα στο φως, να τιμωρηθούν οι ένοχοι, διαφορετικά», όπως είπε, ο πολίτης θα πει «φτάνει».

«Πρέπει το σκάνδαλο αυτό να διερευνηθεί, να δώσει λόγο η κ. Γιωρκάτζη η οποία τηρεί», σύμφωνα με τον ίδιο, «μέχρι σήμερα περίεργη σιγή γιατί δεν παρουσίασε αυτά τα στοιχεία ενώπιον της Επιτροπής και να ξανανοίξει ο φάκελος των ελικοπτέρων, που ακόμη μέχρι πρόσφατα ήταν υπό διερεύνηση στη Βουλή, χωρίς να καταλήξουμε πότε σε υπεύθυνο, χωρίς να καταλήξουμε ποτέ στο ποιος φταίει».