«Διπλωματικό πραξικοπήμα» Αυστρίας εναντίον Γερμανίας

Οι προκλήσεις της Αυστρίας δεν έχουν αποδέκτη μόνο την Ελλάδα στο θέμα του προσφυγικού, καθώς όσο η προσφυγική κρίση παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, η κόντρα με τη Γερμανία… φουντώνει 14D7762B3AC94707647ACD071AE6E0D0όλο και περισσότερο.Η παραδοσιακή σύμμαχος της Γερμανίας, επιμένει στο δικό της προσφυγικό σχέδιο, ένα σχέδιο που αντιτίθεται στην πολιτική της Άγκελα Μέρκελ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Deutsche Welle “μπορεί να θεωρηθεί και διπλωματικό πραξικόπημα…”.

Η Βιέννη καλεί το Βερολίνο να ακολουθήσει την πρότασή της για τη θέσπιση ανώτατου ορίου προσφύγων που θα εισέρχονται στη χώρα.

“Αυτή η συμμαχία της λογικής έχει συμβάλλει αποφασιστικά ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα και η τάξη για τους ανθρώπους στην Ευρώπη”, δήλωσε πρόσφατα σε μια συνέντευξή της η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ.

Πάντως, η Αυστρία προκάλεσε “ντόμινο” με την απόφασή της να θέσει όριο εισόδου στους πρόσφυγες. Επακόλουθο αυτής της πολιτικής είναι ότι η Σλοβενία, η Κροατία, η Σερβία και η ΠΓΔΜ έκλεισαν πρακτικά τα σύνορά τους.

Οι όμορες χώρες κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν κάνει αρκετά για να παρεμποδίσει το κύμα των προσφύγων. Η Κροατία μάλιστα είχε προτείνει το προηγούμενο φθινόπωρο να συνεισφέρει πλοία με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να σταματήσει το κύμα των προσφύγων. Αλλά και η Σλοβενία είναι «θυμωμένη» με την Ελλάδα, η οποία κατά τη γνώμη της δεν θα έπρεπε να γκρινιάζει για το γεγονός ότι βρίσκονται πάνω από 35.000 πρόσφυγες στο έδαφός της.

Παράλληλα, οι χώρες που βρίσκονται στη Βαλκανική Οδό που ακολουθούν οι πρόσφυγες αμφιβάλλουν εάν η Τουρκία θα τηρήσει όντως τις υποσχέσεις της ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές. Ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι ότι τελικά χιλιάδες μετανάστες θα παραμείνουν στις βαλκανικές χώρες. Για το λόγο αυτό μέχρι σήμερα τους άφηναν να περνούν με τρένα με προορισμό άλλες χώρες.