Πισώπλατη μαχαιριά στην Ελλάδα η συμφωνία Γερμανίας -Τουρκιας για το προσφυγικό

«Και με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ δεν θα επιστρέφονται πρόσφυγες στην Τουρκία

Η συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας αφήνει ξεκρέμμαστη  την Ελλάδα καθώς όπως αποκαλύπτει το Spiegel, τα Γερμανικά πλοία που βρίσκονται στο Αιγαίο έλαβαν εντολές να μην στέλνουν πίσω στην Τουρκία τους πρόσφυγες που περισυλλέγουν στην θάλασσα. Η εντολή δόθηκε μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ των στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού της Α.Μέρκελ.0,,19112545_303,00

Η εξέλιξη αυτή είναι αναμενόμενη καθώς ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γ.Στόλντεμπεργκ είχε φροντίσει από νωρίς να διασαφηνίσει» καθώς όπως είπε, “το αν θα επιστρέφονται στην Τουρκία οι άνθρωποι που διασώζονται από πλοία του ΝΑΤΟ θα λαμβάνονται υπόψη και οι κανόνες που ισχύουν στην χώρα του σκάφους της Συμμαχίας”.

Τα δύο Γερμανικά πλοία που βρίσκονται στο Αιγαίο υπό την ομπρέλα της Frontex έλαβαν εντολές να στέλνουν τους λαθρομετανάστες και πρόσφυγες που εντοπίζονται στο Αιγαίο πίσω στην Ελλάδα σύμφωνα με αναφορά του “Der Spiegel”.

Η εντολές δόθηκαν στους κυβερνήτες των πλοίων “Uckermark” και “Börde.” που έχουν αναπτυχθεί στο νησί της Σάμου από αρχές Μαρτίου.

Η γερμανική απόφαση προέκυψε καθώς μέλη της γεμρνανικής κυβέρνησης προέβαλλαν “νομικές ανησυχίες”!merkel-dav

Το ζήτημα φέρεται να συζητήθηκε σε ανώτερο επιχειρησιακό επίπεδο υπό την προεδρία της Α.Μέρκελ.

Ενώ υπήρχε αναφορά που έλεγε ότι η μεταφορά προσφύγων στην Τουρκία ήταν νομικά αποδεκτή εντούτοις υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις από γερμανούς ειδικούς και νομικούς λέγοντας πως “το να στέλνεις πρόσφυγες από την Ελλάδα ή από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην Τουρκία δεν είναι νομικά αποδεκτό γιατί στερεί από τους πρόσφυγες το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο”.

Πάντως η  Τουρκία μεθοδεύει  παρασκηνιακά να εμπλέξει το ΝΑΤΟ στην Συρία καθώς τουρκικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν πως το ΝΑΤΟ στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις και θα ενισχύσει ιδιαίτερα την “επιτήρηση” ώστε να προστατεύσει το μέλος του, την Τουρκία, από πιθανές απειλές που προέρχονται από την Συρία ενώ μόλις καταρρεύσουν οι συνομιλίες θα τεθεί σε εφαρμογή το “plan B” .

“Συμφωνήσαμε με την Τουρκία από τις 11 Φεβρουαρίου να εντατικοποιήσουμε, να αυξήσουμε την επιτήρηση των συνόρων μεταξύ Τουρκίας-Συρίας (με πρόσχημα το προσφυγικό…) και γι’ αυτό επιταχύνουμε τις διαδικασίες με την Τουρκία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο” είπε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γ.Στόλντεμπεργκ κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ζ.Κ.Γιούνγκερ στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι “Η Τουρκία είναι ο σύμμαχος του ΝΑΤΟ που έχει επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση στην Συρία, το ΝΑΤΟ στέλνει δυνάμεις για να καθησυχάσει την Τουρκία όπως μαχητικά, ναυτική παρουσία και α/α συστήματα Patriot. ενώ έχουν σταλεί και άλλα μέσα επιτήρησης των συροτουρκικών συνόρων”.