Μόνο ως τουρίστες δέχεται τους Ε/κ στο βορρά ο Ακιντζί

«Ερριξε τελείως την μάσκα ο  κατοχικός ηγέτης Μ.Ακιντζί και αμφισβητεί ακόμα και τις συγκλίσεις Χριστόφια -Ταλάτ. Σε συνέντευξη του στον “Φιλελεύθερο”, ο κ. Ακιντζί εκφράζει την άποψη ότι εάν δεν μπορέσουν να εξεύρουν λύση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η νεότερη γενιά θα αρχίσει 590_13d2c335ecfdffa09be03c1130e3363a“να συζητά διαφορετικά μοντέλα”, παρουσιάζεται, ωστόσο, αισιόδοξος, καθώς δηλώνει ότι “συνεχίζω να πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε λύση μέσα στο 2016” και θεωρεί ότι μετά το Μάιο “θα είμαστε σε θέση να δούμε μια ταχύτερη πρόοδο”, ενώ τοποθετείται και για το κόστος της λύσης, λέγοντας ότι “θα είναι μια ακριβή λύση, αλλά πρέπει να πω ότι η μη λύση θα είναι πιο ακριβή”.

Στη συνέντευξη, ο Τ/κ ηγέτης απαντά στις ερωτήσεις της εφημερίδας για όλα τα θέματα που άπτονται του Κυπριακού, τη στάση της Τουρκίας, για το φυσικό αέριο, την εκ περιτροπής προεδρία και τη σταθμισμένη ψήφο, τις χωριστές πλειοψηφίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διζωνικότητα, το περιουσιακό, τους χάρτες, τα Βαρώσια, το λιμάνι της Αμμοχώστου κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Ακιντζί δηλώνει πως “δεν θέλω ένα σύστημα, στο οποίο ο συνεργάτης μου θα αισθάνεται υπό την απειλή όσο εγώ νιώθω ασφαλής”, διευκρινίζει ότι “δεν λέμε ότι οι εγγυήσεις δεν θα αλλάξουν, ότι θα μείνουν αμετάβλητες” και προσθέτει πως όταν τελειώσουμε όλα τα άλλα θέματα και μια νέα κατάσταση προκύψει, θα καθίσουμε με τις εγγυήτριες δυνάμεις και θα βρούμε μια φόρμουλα, “που θα είναι αποδεχτή και από τις δύο κοινότητες”.

Για το περιουσιακό, ο κατοχικός  ηγέτης λέει ότι “”αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του καθενός στην ιδιοκτησία, αλλά εδώ το σημαντικό είναι πώς αυτό το δικαίωμα θα ασκηθεί. Θα μπορούσε να είναι με επιστροφή, με μερική επιστροφή, με αποζημίωση, με άλλη περιουσία” και παραπέμπει στην υπόθεση Δημόπουλος για απαντήσεις.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι η μια κοινότητα θα είναι πλειοψηφία στη μια ζώνη, φυσικά οι άνθρωποι θα έχουν το δικαίωμα διαμονής και θα είναι σε θέση να εγκατασταθούν οπουδήποτε, αλλά όχι σε μεγάλους αριθμούς, συνδέοντας τη θέση αυτή με το ότι “θέλουμε μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη λύση”.

Εκ περιτροπής προεδρία

Σε ότι αφορά το κεφάλαιο διακυβέρνησης, ο Τ/κ ηγέτης αναφέρεται στην εκ περιτροπής προεδρία, δηλώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα εγκρίνουν συμφωνία χωρίς αυτή την πρόνοια, καθώς τη βλέπουν ως μέρος της πολιτικής ισότητας. Απαντά στις θέσεις ε/κ κομμάτων “που είναι εναντίον της εκ περιτροπής προεδρίας”, τα οποία “λένε ότι θέλουν συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας”, για να αναφέρει ότι “στην Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει Τουρκοκύπριος αντιπρόεδρος, το ξεχνούν αυτό και ότι ο αντιπρόεδρος είχε δικαίωμα βέτο. Δεν μιλούμε για βέτο τώρα. Στη νέα εποχή δεν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστές, αλλά συνέταιροι”.

Και συνεχίζει επ` αυτού δηλώνοντας ότι “εάν δέχονται (σσ: οι Ε/κ) εκ περιτροπής προεδρία, δίνουμε τη συγκατάθεσή μας σε σταθμισμένη ψήφο”, επικαλούμενος σχεδόν συμφωνία σε αυτό από Χριστόφια-Ταλάτ και ότι “ο κ. Αναστασιάδης είπε εντάξει σε αυτό στο Σχέδιο Ανάν”.

Όσον αφορά το ρόλο της Τουρκίας, ο κ. Ακιντζί είπε πως μέχρι τώρα δεν έχει καμία αρνητική στάση για τις συνομιλίες. “Θα δούμε αν αυτό θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω καμία ένδειξη ότι θα είναι αρνητική, τουναντίον υπάρχουν αποδείξεις που με κάνουν να πιστεύω ότι θα έχει θετική στάση”, είπε, προσθέτοντας πως η Τουρκία δεν έχει την προσέγγιση του παρελθόντος που έλεγε ότι η μη λύση είναι η λύση.

Τέλος, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Ακιντζί συνδέει το θέμα της επιστροφής της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου με τη νομιμοποίηση της λειτουργίας του αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου, ενώ το μήνυμά του στο τέλος της συνέντευξης είναι ότι θα δουλέψει με όλη τη δύναμή του ώστε αυτή η ευκαιρία να μην χαθεί.

Αντιδράσεις κομμάτων

Τα κόμματα αντέδρασαν στις νέες δηλώσεις Ακιντζί.

Το ΑΚΕΛ  με ανακοινωση του αναφέρει  ότι:« Ο κ. Ακκιντζί, στη σημερινή συνέντευξη του στην εφημερίδα Φιλελεύθερος απάντησε, ανάμεσα σ’ άλλα, και στο θέμα των πλειοψηφιών γης και πληθυσμού σε εκάστη πολιτεία. Όσα αναφέρει ο κ. Ακκιντζί στη συνέντευξη, προκαλούν σύγχυση. Από την μια αναφέρεται μεν στο σεβασμό του δικαιώματος εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας Κυπρίων και Ευρωπαίων πολιτών, από την άλλη όμως επιμένει σε αναφορές που το αμφισβητούν.

Το ΑΚΕΛ αναμένει από τον Τ/Κ ηγέτη ότι θα σεβαστεί την σχετική σύγκλιση Χριστόφια-Ταλάτ. Η σύγκλιση προβλέπει πλήρη κατοχύρωση του δικαιώματος διακίνησης, εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας. Προβλέπει παράλληλα ότι τα εκλογικά δικαιώματα, από ένα ποσοστό και πάνω που θα συμφωνηθεί, θα ασκούνται σε κοινοτική και όχι σε εδαφική βάση, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι Ε/κ να είναι σε θέση να ελέγχουν και να διοικούν από μόνοι τους και την Τ/Κ ομόσπονδη πολιτεία.»

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρει ότι «η εικόνα του κ.Ακκιντζί αλλά και οι προσδοκίες που είχαν δημιουργήσει κάποιοι βλέπουμε να καταρρέουν μέρα με την ημέρα.»

Σχολιάζοντας την συνέντευξη του Μουσταφά Ακκιντζί, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, “για ακόμη μια φορά επανέλαβε τις πάγιες, διαχρονικές και αδιάλλακτες τούρκικες θέσεις”.

“Επιμένει στις εγγυημένες πλειοψηφίες και τις εγγυήσεις, επιμένει στην εκ περιτροπής προεδρία και στους «χρήστες»”, τόνισε, προσθέτοντας ότι βλέπουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής της αποενοχοποίησης, της αποθράσυνσης της Τουρκίας, αλλά και της αναβάθμισης του κ. Ακκιντζί.

Η Γερμανία θέλει να ξεπαγώσουμε και άλλα κεφάλαια της Τουρκίας, ενώ πριν από λίγες μέρες είχαμε ακόμη ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο να παραβιάζει την ΑΟΖ μας και να παρενοχλεί δικά μας πλοία, δήλωσε, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για νέα στρατηγική.

Πυρά κατά ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ

Μάλιστα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ανέφερε πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι ότι κάποιοι, “ιδιαίτερα στις ηγεσίες ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ”, πιστεύουν πως η Τουρκία θέλει λύση και ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι το πρόβλημα. “Εμείς διαφωνούμε μαζί τους. Θεωρούμε πως η Τουρκία δεν θέλει λύση και ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν εύλογες ανησυχίες, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η επαναφορά του Σχεδίου Ανάν δεν μπορεί να αποτελέσει τη λύση του Κυπριακού» κατέληξε  ο κ.Παπαδόπουλος.

Η ΕΔΕΚ με δήλωση του αναπληρωτή προέδρου της Κ.Ευσταθίου αφού διερωτάται «Πού βλέπουν “πρόοδο”
κυβέρνηση-ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ και η κατεστημένη ελίτ» σημειώνει τα πιο κάτω:

«Διερωτόμαστε πραγματικά για ποιο λόγο κυβέρνηση-ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ και η κατεστημένη ελίτ επιμένουν ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας «μοναδικής ευκαιρίας» για λύση του κυπριακού.
Όταν ο συνομιλητής σου επιμένει ότι δεν θα εφαρμοστούν οι βασικές ελευθερίες στην Κύπρο και ότι η άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα είναι πάντοτε δυνατή, πώς είναι δυνατό να διαβλέπεις «πρόοδο»;
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο ζοφερή όταν ο ίδιος ο κ. Ακιντζί επιμένει στην εκ περιτροπής προεδρία, στη σταθμισμένη ψήφο, στις εγγυημένες πλειοψηφίες σε κάθε ζώνη και στη συνέχιση των εγγυητικών δικαιωμάτων της Τουρκίας. Πού βλέπουν επιτέλους «πρόοδο»;
Ρωτούμε ξανά κυβέρνηση-ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ και την κατεστημένη ελίτ, ποια ομοσπονδία και ποιο κράτος του κόσμου λειτουργεί στη βάση μόνιμου διαχωρισμού με φυλετικά ή θρησκευτικά κριτήρια;
Ξεκαθαρίζουμε ότι εμείς δεν αποδεχόμαστε τη νομιμοποίηση του ψευδοκράτους απλά και μόνο για να το ενώσουμε με τα ελεύθερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε να προκύψει η Διζωνική. Δηλαδή ένα έκτρωμα που θα οδηγήσει σε αδιέξοδα και περιπέτειες και το οποίο εξυπηρετεί μόνο τα τουρκικά συμφέροντα σε βάρος του Κυπριακού Ελληνισμού».