Ευρ.Δικαστήριο: Οι πολίτες άλλων χωρών της Ε.Ε. μπορούν να αποκλείονται από παροχές τους πρώτους 3 μήνες διαμονής τους

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι πολίτες άλλων κρατών μελών επιτρέπεται να αποκλείονται από τη χορήγηση ορισμένων κοινωνικών παροχών κατά τους πρώτους τρεις μήνες της διαμονής τους και ότι ο αποκλεισμός αυτός δεν προϋποθέτει εξατομικευμένη εξέταση.

epa04601908 People look at an information board at an employment office in Valladolid, Spain, 03 February 2015. The number of unemployed people in Spain in January rose by 77,980 to a total of 4,525,691, accordingt to official data. EPA/NACHO GALLEGO

 

Με την απόφασή του που εκδόθηκε σήμερα, όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου, το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι οι πολίτες της Ένωσης έχουν δικαίωμα διαμονής στην επικράτεια άλλου κράτους μέλους για χρονικό διάστημα έως τρεις μήνες χωρίς κανένα όρο ή διατύπωση πέραν της απαίτησης κατοχής ισχύοντος δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Δεδομένου ότι, για την περίοδο αυτή, τα κράτη μέλη δεν μπορούν να απαιτήσουν από τους πολίτες της Ένωσης να διαθέτουν επαρκή μέσα για τη διαβίωσή τους και προσωπική ασφαλιστική κάλυψη ασθενείας, η οδηγία επιτρέπει στα κράτη μέλη, προκειμένου να διατηρήσουν την οικονομική ισορροπία του συστήματός τους κοινωνικής ασφαλίσεως, να αρνούνται τη χορήγηση στους πολίτες αυτούς οποιασδήποτε κοινωνικής παροχής κατά τους πρώτους τρεις μήνες.

Κατά το Δικαστήριο, η άρνηση αυτή δεν προϋποθέτει εξέταση της ατομικής καταστάσεως του προσώπου περί του οποίου πρόκειται.
Το Δικαστήριο απάντησε σε ερωτήματα του Ανώτερου Δικαστηρίου Υποθέσεων Κοινωνικής Ασφαλίσεως της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το οποίο καλείται να αποφανθεί επί διαφοράς μεταξύ της οικογένειας Ισπανού υπηκόου και μιας γερμανικής υπηρεσίας για την απασχόληση.

Η υπηρεσία απασχολήσεως αρνήθηκε να χορηγήσει τα γερμανικά επιδόματα διαβιώσεως σε δύο μέλη της οικογένειας για τους πρώτους τρεις μήνες της διαμονής τους στη Γερμανία.