Ρωσικά μαχητικά Su-35S αναχαίτησαν γερμανικά Tornado από τη Συρία

Σε ετοιμότητα πολέμου η Μόσχα

 

Εμπλοκή ρωσικών μαχητικών Su-35S και γερμανικών Tornado σημειώθηκε χθες αργά τη νύχτα στον εναέριο χώρο της Συρίας. Η Μόσχα με την άμεση αντίδραση της να αναχαιτίσει  και  μα εκδιώξει  τα γερμανικά αεροσκάφη έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στο Βερολίνο  πώς δεν πρόκειται να ανεχθεί παιχνίδια με την Τουρκία στην περιοχή της Συρίας.Turkish-F-16

Την είδηση αποκάλυψε ο ίδιος ο εκτελεστικός διευθυντής του ΝΑΤΟ (Executive Director of the NATO Joint Air Power Competence Centre) Joachim Wundrak. Ο Γερμανός στρατηγός ανέφερε πώς τα Tornado που είχαν αναπτυχθεί στη Συρία ενεπλάκησαν και εκδιώχθηκαν από τον εναέριο χώρο της χώρας από ρωσικά μαχητικά Su-35S.

Τα ρωσικά υπερσύγχρονα μαχητικά που πρόσφατα μετέφερε στη Συρία η Μόσχα είχαν γίνει η σκιά των γερμανικών Tornado από την έναρξη της επιχείρησης. Κι όταν έγινε αντιληπτό από τους Ρώσους πώς στόχος τους δεν είναι να πληγούν τζιχαντιστές αλλά να γίνει νυχτερινή καταγραφή των δυνάμεων Ρωσίας-Συρίας-Κούρδων στη βόρεια Συρία τότε η αποστολή των γερμανικών μαχητικών ανακόπηκε μάλλον βιαίως.

“Αυτό συνέβη για να δείξει η Ρωσία την παρουσία της ως σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ”, δήλωσε ο Joachim Wundrak, όπως μετέδωσε η Rheinische Post, αλλά το μήνυμα της Μόσχας είναι ακόμη πιο συγκεκριμένο και αφορά το ίδιο το Βερολίνο και τις κινήσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα στηρίζοντας τους Τούρκους και τα σχέδια τους για εισβολή στη Συρία.

Η Ρωσία βλέπει ενιαίο άξονα Τουρκίας-Γερμανίας μετά και από την κοινή τους πρόταση για κάθοδο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με μοναδικό σκοπό την παρακολούθηση του ρωσικού Στόλου που κινείται στη Μεσόγειο. Οι περιπολίες για τους μετανάστες είναι καθαρά ένας προσχηματικός λόγος και γι’ αυτό όλοι υποστηρίζουν πώς δεν πρόκειται να προσφέρει απολύτως τίποτα στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Υπενθυμίζεται δε πως μόλις χθες η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε για πρώτη φορά no-fly-zone στην βόρεια Συρία, συμπλέοντας ξεκάθαρα με τα τουρκικά συμφέροντα που θέλουν κάτι τέτοιο πριν καν εμπλακεί η Ρωσία προκειμένου ανενόχλητο το τουρκικό πυροβολικό να ισοπεδώσει τις περιοχές όπου κινούνται οι Κούρδοι και να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους τροφοδοσίας με όπλα και πυρομαχικά των τζιχαντιστών.

Η Ρωσία ωστόσο δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει κάτι τέτοιο. Έχει απειλήσει ανοιχτά την Τουρκία με πόλεμο σε περίπτωση που επιχειρήσει εισβολή στη Συρία ή απογειώσει μαχητικά της να βομβαρδίσουν στόχους στη βόρεια Συρία.

Η Γερμανία  με έξι Tornado, ένα πλοίο και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού που έχει διαθέσει δήθεν στον “αντιτρομοκρατικό αγώνα” επιχειρήσε να επιβάλει θέσεις στη Συρία που ταυτίζονται μάλιστα με αυτές της Άγκυρας  για να ακολουθήσει άτακτη φυγή. .

Πανέτοιμη για παν ενδεχόμενο η Μοσχα

Σε μια άλλη εξέλιξη η  Ρωσία πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις για την μαζική κατάρριψη εχθρικών μαχητικών σε περίπτωση που απειληθεί ο εναέριος χώρος της με την ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 και S-300. Παρόμοιες ασκήσεις κάνει και ο Βόρειος Στόλος, καθώς το ΝΑΤΟ φαίνεται να ενισχύει τις δυνάμεις του στις Σκανδιναβικές χώρες.

Τη στιγμή που η Σαουδική Αραβία τα έχει βρει με την Τουρκία και έχει μεταφέρει αεροσκάφη της στη βάση του Ιντσιρλίκ για το ενδεχόμενο μίας αεροπορικής επίθεσης στη Συρία, η Μόσχα έχει δώσει εντολή τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται στη βάση της Λαττάκεια να είναι σε “κόκκινο” συναγερμό και έτοιμα να βάλουν κατά των αεροπορικών στόχων που θα απειλήσουν τις δυνάμεις της στη Συρία.

Φάνηκε αυτό άλλωστε χθες από την ενεργοποίηση των S-400 που κλείδωσαν στα ραντάρ τους 10 τουρκικά μαχητικά F-16 και τα ανάγκασαν σε άτακτη υποχώρηση από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Το ίδιο συμβαίνει ωστόσο και στη Νότια Στρατιωτική Περιοχή της Ρωσίας, όπου οι στρατιωτικές δυνάμεις ασκούνται στην αναχαίτιση και στη μαζική κατάρριψη εχθρικών αεροσκαφών.

Η μαζική αεροπορική επίθεση σε βάρος ρωσικών στόχων στη Συρία ή στα εδάφη της στη Νότια Περιφέρεια είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας και λαμβάνουν γι’ αυτό τα μέτρα τους. Όλα τα αντιαεροπορικά συστήματα έχουν τεθεί σε ετοιμότητα-πολέμου αυτές τις ημέρες με διαταγή κατάρριψης και ο στόχος βέβαια είναι προφανής: η Τουρκία.

Στις ασκήσεις συμμετέχουν και τα πλοία τόσο του Στόλου στη Μεσόγειο, όσο και του Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα και του Βόρειου Στόλου. “Το στρατιωτικό προσωπικό ολοκλήρωσε την ανάπτυξη και την προετοιμασία των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 και δοκιμάστηκαν στην απόκρουση μιας μαζικής αεροπορικής επίθεσης”, δήλωσε ο Vadim Serga, εκπρόσωπος του Βορείου Στόλου δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ κάνει κινήσεις και στον βόρειο τομέα.

Όσον αφορά στη Μεσόγειο και το μέτωπο της Συρίας δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Μόσχα έστειλε από τη Μαύρη Θάλασσα τη νεότευκτη κορβέτα Zelenyi Dol, ένα σκάφος οπλισμένο με πυραύλους τύπου Cruise Kalibr, να ενταχθεί στη μόνιμη ναυτική δύναμη ανοιχτά της Συρίας.

Το πλοίο μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους Kalibr και να πλήξει στόχους σε τεράστιες αποστάσεις, όπως έγινε άλλωστε και από αντίστοιχα πλοία του Ρωσικού Στόλου που έπλεαν στην Κασπία θάλασσα. Οι κινήσεις της Ρωσίας είναι στρατηγικές και δημιουργεί έναν κλοιό γύρω από τη Συρία και την Τουρκία.

Σημειώνεται πώς στη Μεσόγειο βρίσκεται και το καταδρομικό Varyag που μπορεί να εξαπολύσει πυραύλους S-300 και να πλήξει στόχους εντός της Τουρκίας.