Δεν βλέπει ποινικά αδικήματα στην υπόθεση Focus ο Γενικός Εισαγγελέας

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση των αστυνομικών ανακριτών αναφορικά με τη διερεύνηση του ενδεχόμενου χρηματοδοτήσεων από την εταιρεία Focus Maritime Corporation προς κυπριακά πολιτικά κόμματα, και συγκεκριμένα προς το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, δεν οδηγούν προς τη διάπραξη R31-700x267οποιωνδήποτε ποινικών αδικημάτων, αφού η όποια αδήλωτη χρηματοδότηση προς κόμματα κατά τον ουσιώδη χρόνο, δεν συνιστά ποινικό αδίκημα, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, τα κύρια σημεία της έκθεσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο κ. Κληρίδης και τα οποία συλλέχθηκαν, μετά από έρευνες που απαίτησαν τη λήψη καταθέσεων και τεκμηρίων τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, προς τις αρχές της οποίας υποβλήθηκε αριθμός αιτημάτων για παροχή δικαστικής συνδρομής, διαπιστώθηκε πως το συνολικό ποσό με το οποίο έχει επωφεληθεί ο ΔΗΣΥ με τρία διαφορετικά εμβάσματα από τη Focus ανέρχεται σε €600.000.

Αναφερόμενος στην περίπτωση του ΑΚΕΛ, ο κ. Κληρίδης είπε πως η διασύνδεση του όποιου ενδεχομένου εμπλοκής του είναι σίγουρα πιο χαλαρής μορφής από την περίπτωση του ΔΗΣΥ. Ανέφερε πως ενώ διαπιστώθηκαν μεταφορές χρηματικών ποσών από την Focus προς ταξιδιωτικό γραφείο στην Ελλάδα με το πλήρες όνομα, Egnatia Bank Travel, μέχρι τις 11.2.2008 και ακολούθως με το όνομα Marfin Travel, για αγορά μεγάλου αριθμού αεροπορικών εισιτηρίων για Κύπρο από Ελλάδα αρχές του 2008, ίσως για εκλογές ή για φοιτητές, στα εξασφαλισθέντα έγγραφα και στις ληφθείσες από την Ελλάδα καταθέσεις, δεν αναφέρεται οτιδήποτε σχετικά με πρόσωπο ή παράταξη ή πολιτικό κόμμα προς όφελος του οποίου εκδόθηκαν τα εισιτήρια.

Το μόνο στοιχείο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε συμπέρασμα ότι τα εκδοθέντα εισιτήρια εκδόθηκαν για λογαριασμό του ΑΚΕΛ και δη της φοιτητικής παράταξης «Προοδευτική» είναι οι καταθέσεις που λήφθηκαν από επιβάτες, είπε ο κ. Κληρίδης, σημειώνοντας πως έγγραφα που εξασφαλίστηκαν από την Ελλάδα, μέσω δικαστικής συνδρομής, παρουσιάζουν την εταιρεία Focus να πληρώνει συνολικά ποσό €881.430 στην Marfin Travel για αεροπορικά εισιτήρια.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε εξάλλου, μεταξύ άλλων, πως σύμφωνα με κατάθεση του Μιλτιάδη Νεοφύτου, ο οποίος συμμετείχε σε συσταθείσα επιτροπή η οποία είχε αναλάβει την εξεύρεση οικονομικής βοήθειας για την προεκλογική εκστρατεία του Δημήτρη Χριστόφια σε κάποιες συνεδρίες της επιτροπής αναφέρθηκε ότι κάποιο πρόσωπο θα έδιδε για τους σκοπούς της προεκλογικής εκστρατείας, ποσό πέραν των δύο εκατομμυρίων λιρών, και κατόπιν ερωτήσεων του, το πρόσωπο αυτό κατονομάστηκε ως ο Ανδρέας Βγενόπουλος και όπως του λέχθηκε, με αυτά τα χρήματα ο οικονομικός στόχος της εκστρατείας θα επιτυγχάνετο. Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε στην κατάθεσή του πως πιστεύει ότι τα χρήματα εκείνα πρέπει να δόθηκαν αφού η εκστρατεία εξεύρεσης χρημάτων σε κάποιο στάδιο ατόνησε.

Στην επιτροπή αυτή συμμετείχαν ο Οικονομικός Διευθυντής του ΑΚΕΛ, δύο βουλευτές και τρία άλλα άτομα. Οπως είπε ο κ. Κληρίδης, με την παράδοση της Έκθεσης των ανακριτών στο Γενικό Εισαγγελέα, ο ίδιος έδωσε οδηγίες αυθημερόν προς τους ανακριτές όπως λάβουν καταθέσεις υπό το φως όλων των συλλεγέντων στοιχείων από τους δύο βουλευτές του ΑΚΕΛ και δύο άλλα πρόσωπα. Οπως διευκρίνισε ο κ. Κληρίδης, ο τρίτος έχει ήδη δώσει κατάθεση, ενώ ο τέταρτος εκτίει ποινή φυλάκισης.

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, από συμπληρωματικό σημείωμα που υπέβαλαν στις 25.1.2016 οι ανακριτές στο Γενικό Εισαγγελέα, προκύπτει ότι οι δύο βουλευτές του ΑΚΕΛ οι οποίοι συμμετείχαν στην επιτροπή συλλογής χρημάτων το 2008, αρνήθηκαν να προβούν σε κατάθεση και να ερωτηθούν γραπτώς ή προφορικώς για οποιοδήποτε θέμα και παρέδωσαν αντί τούτου από μία γραπτή δήλωση ο καθένας. Και οι δύο βουλευτές διέψευσαν τους ισχυρισμούς ότι κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε σύσκεψης της Επιτροπής έγινε οποιαδήποτε αναφορά είτε στο όνομα του Α. Βγενόπουλου είτε στην εταιρεία Focus.

Το άλλο άτομο μέλος της Επιτροπής που έδωσε κατάθεση στους ανακριτές ανέφερε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο η επιτροπή ή το ΑΚΕΛ πήραν οποιεσδήποτε εισφορές από τον κ. Α. Βγενόπουλο ή από τον κ. Μ. Ζολώτα και δεν θυμάται ούτε αν έγινε οποιαδήποτε αναφορά στα ονόματα αυτά σε σύσκεψη της επιτροπής. Διέψευσε ότι σε κάποια σύσκεψη έγινε αναφορά ότι ο πρώτος θα έδινε 2,5 εκατομμύρια λίρες για την προεκλογική εκστρατεία του Δημήτρη Χριστόφια και είπε πως δεν γνωρίζει αν η οργάνωση «Προοδευτική», η οποία πρόσκειται στο ΑΚΕΛ, ή το ΑΚΕΛ ανέλαβαν έξοδα καθόδου φοιτητών στην Κύπρο για τις εκλογές ή αν η Focus κατέβαλε οποιοδήποτε ποσό. Το άλλο μέλος της ίδιας επιτροπής το οποίο έδωσε κατάθεση στους ανακριτές, αρνήθηκε ότι λήφθηκε άμεσα ή έμμεσα οικονομική βοήθεια από Α. Βγενόπουλο, Μ. Ζολώτα ή Focus. Αναφορικά με την κάθοδο φοιτητών για να ψηφίσουν στις εκλογές του 2008, ο ίδιος ανέφερε ότι ένα μέρος των εξόδων καλύπτετο από το φοιτητή ή ψηφοφόρο και το υπόλοιπο από τα εκλογικά επιτελεία. Δεν γνωρίζει όμως οτιδήποτε για πληρωμή από Focus προς ταξιδιωτικό γραφείο, για έκδοση εισιτηρίων.

Ο Γενικός Εισαγγελέας χαρακτήρισε πάντως τελείως άδικα και εν πολλοίς απαράδεκτα τα δημόσια σχόλια που γίνονταν και τις αναφορές για υπέρμετρη καθυστέρηση, σημειώνοντας πως είναι οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαίτησαν την ανάλωση τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος από την Αστυνομία. “Ακούστηκαν ακόμα και φωνές περί κουκουλώματος ή δυστοκίας από το Γενικό Εισαγγελέα κ.λπ. Ολα αυτά είναι τελείως απαράδεκτα”, υπογράμμισε.

Είπε πως λόγω των χρονοβόρων τούτων διαδικασιών και της αναγκαιότητας για ιχνηλάτηση διαδρομών χρημάτων, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις αποδείχθηκαν να είναι δαιδαλώδεις, η αστυνομική διερεύνηση κράτησε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωσή της.

Ανέφερε πως υποβλήθηκαν συνολικά προς τις αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας τέσσερα αιτήματα δικαστικής συνδρομής μεταξύ 2014-2015. Οπως είπε ο κ. Κληρίδης, δυο από τα αιτήματα αυτά ακόμα εκκρεμούν.

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, η έκθεση των ανακριτών για το θέμα του παραδόθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2016 και κατόπιν μελέτης ο ίδιος έκρινε ότι η διερεύνηση θα έπρεπε να συμπληρωθεί με τη λήψη περαιτέρω καταθέσεων από τέσσερα πρόσωπα, τα οποία κατονομάζονταν στην έκθεση και δόθηκαν προς τούτο σχετικές οδηγίες προς τους ανακριτές, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Αυτή η διαδικασία συμπληρώθηκε στις 25 Ιανουαρίου οπότε το νεότερο συλλεγέν μαρτυρικό υλικό παραδόθηκε στο Γενικό Εισαγγελέα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως προβαίνει στη δημοσιοποίηση των κύριων σημείων της έκθεσης για σκοπούς διαφάνειας και αφού απαιτήθηκε η κοινοποίησή τους, ενώ διευκρίνισε πως η διερεύνηση όλων των πτυχών και περιπτώσεων ύποπτων διακινήσεων χρημάτων από την Focus ανάγεται και εντάσσεται στο όλο πλέγμα διερεύνησης του ενδεχόμενου διάπραξης ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Σημείωσε πως οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων τα οποία εμπλέκονται στις πληροφορίες εκείνες “με επισκέφθηκαν και απαίτησαν από το Γενικό Εισαγγελέα να πληροφορηθούν ως προς τη διερεύνηση των στοιχείων αυτών και πλήρεις λεπτομέρειες. “Επίσης από πάμπολλες πλευρές απαιτήθηκε όπως διενεργηθεί πλήρης διερεύνηση αυτών των στοιχείων και όπως για σκοπούς διαφάνειας δοθούν τα όποια αποτελέσματα στη δημοσιότητα επί ενός θέματα που είναι ιδιαίτερου δημόσιου ενδιαφέροντος, αφού αφορά το ενδεχόμενο χρηματοδότησης προς πολιτικά κόμματα από φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία τυγχάνουν υπό διερεύνηση σε σχέση με την πιθανότητα διάπραξης αδικημάτων που σχετίζονται με την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος”, επεσήμανε.

Κληθείς να πει αν αυτή η υπόθεση έχει κλείσει για τη Νομική Υπηρεσία, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως τίποτε δεν έχει κλείσει, σημειώνοντας πως εάν προκύψουν οποιαδήποτε στοιχεία θα γίνει η αναγκαία διερεύνηση και αξιολόγησή τους. Πρόσθεσε πως συνεχίζονται οι γενικότερες έρευνες σχετικά με την οικονομία και αν προκύψει οτιδήποτε σχετικό, στο πλαίσιο αυτών των ερευνών, θα προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα στοιχεία για αυτή την υπόθεση.

Ερωτηθείς αν διερευνάται το ενδεχόμενο το ποσό των €881.430 να αφορά και άλλα κόμματα πέραν του ΑΚΕΛ, ο κ. Κληρίδης είπε πως δεν έχει προκύψει τέτοια μαρτυρία.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ, Κληρίδης είπε πως ούτε ο κ. Βγενόπουλος ούτε ο κ. Ζολώτας κατέθεσαν για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Κληθείς να πει αν λήφθηκαν καταθέσεις από ζητήθηκαν καταθέσεις από τους τότε ηγέτες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ Νίκο Αναστασιάδη και Δημήτρη Χριστόφια, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως οι ανακριτές έκριναν πως δεν παρίσταται ανάγκη δεδομένου ότι υπήρχε από τον όλο περίγυρο όλο το φάσμα των απαντήσεων που θα μπορούσαν να ληφθούν και θα ήταν αχρείαστο.

Ερωτηθείς για το φαινόμενο της διαρροής στοιχείων στον Τύπο, ο κ. Κληρίδης είπε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση η διαρροή και δημοσιοποίηση των στοιχείων εκείνων ίσως να βοήθησε διότι προκάλεσε το δημόσιο ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα δεν υπήρχαν σε εξέλιξη ανακρίσεις διακρίβωσης του ενδεχομένου διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Πρόσθεσε πως στις περιπτώσεις που διεξάγονται ανακρίσεις για ποινικά αδικήματα είναι τελείως ανεπίτρεπτο και άκρως ζημιογόνο να δίδονται στη δημοσιότητα με διαρροές ή άλλως πως στοιχεία τα οποία βλάπτουν και αξιοποιούνται από κάποιους για δικά τους συμφέροντα και διάφορες σκοπιμότητες. “Πολύ αμφιβάλλω αν μπορεί να διορθωθεί αυτό αλλά πρέπει ο καθένας επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του”, σημείωσε.

Ερωτηθείς σε σχέση με την αναφορά που γινόταν στις διαρροές για ένα Ελεγκτικό Γραφείο, για το οποίο δεν γίνεται αναφορά στην έκθεση, ο κ. Κληρίδης είπε πως δεν αναφέρεται οτιδήποτε σχετικά με το θέμα αυτό προφανώς διότι οι αστυνομικοί ανακριτές δεν κατέληξαν πουθενά.

ΔΗΣΥ
——–
Παρουσιάζοντας τα κύρια σημεία της Έκθεσης των ανακριτών, ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε σε ότι αφορά το ΔΗΣΥ σε εντολές πληρωμής που δόθηκαν από την εταιρεία Focus Maritime Corporation για μεταφορά ποσών σε λογαριασμούς του κόμματος.

Συγκεκριμένα στις 12.2.2008 δόθηκε εντολή για μεταφορά ποσού €50.000 από το λογαριασμό της εταιρείας στην Marfin Egnatia Bank (MEB) στην Ελλάδα προς τραπεζικό λογαριασμό του ΔΗΣΥ στην Κύπρο με δικαιολογητικό «Για οικονομική ενίσχυση». Με επιστολή, ωστόσο, ημερ. 25.1.2008 με φερόμενη υπογραφή του κ. Μιχ. Ζολώτα, δίδονται οδηγίες στην Τράπεζά του για ακύρωση προηγούμενης εντολής που είχε δώσει για έμβασμα €500.000 στο λογαριασμό του ΔΗΣΥ ΜΕΒ Ελλάδος κατά την 21.1.2008, λόγω λάθους. Όπως αναφέρεται, το ορθό ποσό που έπρεπε να σταλεί ήταν €50.000 και γι` αυτό, το υπόλοιπο των €450.000 να επιστραφεί πίσω στο λογαριασμό της Focus.

Στις 13.2.2008 εμβάστηκε στην Κύπρο σε λογαριασμό του ΔΗΣΥ στην Τράπεζα Κύπρου ποσό €50.000 από την εταιρεία Focus, ποσό το οποίο επιστράφηκε πρόσφατα από τον ΔΗΣΥ στο Διαχειριστή της Λαϊκής Τράπεζας. Στις 12.2.2008 και στις 4.6.2009 εμβάστηκαν από λογαριασμό της Focus ποσά €450.000 και €100.000 αντίστοιχα, προς λογαριασμό στην MEB Ελλάδας, που ανήκει στην εταιρεία Rizokarpaso Shipping Ltd. Στις 21.2.2008 το ποσό των €450.000 μεταφέρεται από την Rizokarpaso σε λογαριασμό της εταιρείας Α&L SHIP HOLDINGS LTD στην Κύπρο.

Σε κατάθεσή του, ο διευθυντής των δύο εταιρειών, ανέφερε ότι τα χρήματα εκείνα μεταφέρθηκαν στο ταξιδιωτικό γραφείο Holiday Tours Ltd στην Κύπρο με οδηγίες από το ΔΗΣΥ. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι ο τότε Πρόεδρος του ΔΗΣΥ του είπε ότι ομάδα εφοπλιστών στην Ελλάδα θα συγκέντρωναν χρήματα για την προεκλογική εκστρατεία και διευθετήθηκε όπως μεταφερθούν τα χρήματα μέσω του λογαριασμού της εταιρείας του. Η δε ιδιοκτήτρια του Holiday Tours κατάθεσε ότι το εν λόγω ποσό αφορούσε την έκδοση εισιτηρίων για κάθοδο ψηφοφόρων στη Κύπρο από την Ελλάδα.

Ως προς το ποσό των €100.000, ο διευθυντής της Rizokarpaso ανέφερε ότι με οδηγίες από τον ΔΗΣΥ, έστειλε αυτά τα χρήματα σε κατονομαζόμενο Κύπριο επιχειρηματία. Ο τελευταίος κατάθεσε ότι έδωσε τα χρήματα για λογαριασμό του ΔΗΣΥ κατόπιν οδηγιών εκπροσώπου του. Ο τότε Γενικός Διευθυντής του ΔΗΣΥ επιβεβαίωσε ότι είχε ενημερωθεί ότι ομάδα φίλων και υποστηρικτών του κόμματος από την Ελλάδα επρόκειτο να ενισχύσουν οικονομικά τη μεταφορά φοιτητών μέσω των πιο πάνω εταιρειών.

Ο κ. Κληρίδης είπε πως παραμένει εκκρεμής η εκτέλεση ενός ακόμα αιτήματος δικαστικής συνδρομής από την Ελλάδα για έλεγχο κατά πόσο έχει γίνει οποιοδήποτε άλλο έμβασμα προς τον ΔΗΣΥ σε λογαριασμό στην Ελλάδα και ως προς τους λόγους της ακύρωσης της εντολής για απευθείας πληρωμή προς το κόμμα τούτο, του προαναφερθέντος ποσού των €500.000.

ΑΚΕΛ
——-
Για τα χρηματικά ποσά που ενδεχόμενα αφορούν το ΑΚΕΛ, ο κ. Κληρίδης είπε πως με βάση την εξέταση των λογαριασμών της Focus σε τρεις διαφορετικές ημερομηνίες, 24/12/2007, 31/01/2008 και 31/01/2008 εμβάστηκαν σε άγνωστο λογαριασμό τα χρηματικά ποσά των €250.000, €276.000 και €326.000, αντίστοιχα, για έξοδα αεροπορικών εισιτηρίων.

“Με βάση στοιχεία συλλεγέντα από τους ανακριτές, και τα τρία πιο πάνω ποσά καταλήγουν στην εταιρεία Egn Travel, που είναι ταξιδιωτικό γραφείο στην Ελλάδα με το πλήρες όνομα, Egnatia Bank Travel`, μέχρι τις 11.2.2008 και ακολούθως με το όνομα `Marfin Travel`”, είπε ο κ. Κληρίδης. Σύμφωνα με στοιχεία που λήφθηκαν από την Ελλάδα μέσω αιτήματος δικαστικής συνδρομής, το γραφείο Marfin Travel εξαγοράστηκε από την εταιρεία Amathus Travel Hellas το 2010.

Οπως είπε ο κ. Κληρίδης, διερεύνηση και λήψη καταθέσεων από πρώην αξιωματούχους και υπαλλήλους της Marfin Travel δεν απέληξε στην εξασφάλιση συγκεκριμένων εγγράφων που τηρούνταν τότε. Έγιναν όμως αναφορές στις καταθέσεις τους ότι οι μεταφορές των προαναφερθέντων ποσών αφορούσαν σε ζήτηση μεγάλου αριθμού αεροπορικών εισιτηρίων για Κύπρο από Ελλάδα αρχές του 2008, ίσως για εκλογές ή για φοιτητές. Υποβλήθηκε κατάλογος με τα ονόματα των προσώπων στα οποία η ζητούσα εταιρεία ήθελε να εκδοθούν τα εισιτήρια και αυτό τον κατάλογο η Marfin Travel διαβίβαζε στο πρακτορείο ταξιδίων με το οποίο συνεργαζόταν, που ήταν το ΑΚΤΙΝΑ Travel, από το οποίο δεν λήφθηκε κατάθεση από τις ελληνικές αρχές.

Ο κατάλογος επιβατών τους οποίους αφορούσαν εισιτήρια παραδόθηκε στους Κύπριους ανακριτές και αξιοποιώντας τον εντόπισαν συνολικά 20 πρόσωπα στην επαρχία Λευκωσίας και έλαβαν καταθέσεις από 10 από αυτά, τα οποία ανέφεραν πως κατά τον ουσιώδη χρόνο ταξίδευσαν με τα συγκεκριμένα εισιτήρια για να ψηφίσουν στις Κυπριακές Προεδρικές Εκλογές του 2008 μέσω της φοιτητικής οργάνωσης «Προοδευτική». Οι περισσότεροι από αυτούς ανέφεραν ότι τα έξοδα μετάβασής τους τα πλήρωσε η «Προοδευτική», ενώ άλλος ανέφερε ότι τα έξοδα τα πλήρωσε το ΑΚΕΛ. Δύο πρόσωπα κατάθεσαν ότι δεν θυμούνταν αν πλήρωσαν ή πόσα πλήρωσαν για τη μετάβασή τους ενώ ένα πρόσωπο ανέφερε ότι ήρθε μέσω της «Προοδευτικής» και πλήρωσε €120 λόγω ενδιάμεσης πτήσης. Δέκα άλλα πρόσωπα από τα 20 που εντοπίστηκαν ως επιβάτες, δεν παρουσιάστηκαν πρόθυμα να δώσουν πληροφορίες.

`Οπως είπε ο Γενικός Εισαγγελέας έγγραφα που εξασφαλίστηκαν από την Ελλάδα, μέσω δικαστικής συνδρομής, παρουσιάζουν την εταιρεία Focus να πληρώνει συνολικά ποσό €881.430 στην Marfin Travel για αεροπορικά εισιτήρια. Πέραν των προαναφερθέντων τριών εμβασμάτων που συμποσούντο σε €852.000, εντοπίστηκε ακόμα ένα έγγραφο εμβάσματος για άλλο ποσό €29.430 για αεροπορικά εισιτήρια, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσό εισιτηρίων στις €881.430.