Θεραπεία καρκίνου με πρωτόνια

Νέα ανακάλυψη Ρώσων

 

Έρευνα-μετάφραση-επιμέλεια: Πέτρος Μ. Πέτρου

 

Νέα μέθοδο θεραπείας του καρκίνου του εγκεφάλου, ανάπτυξαν από κοινού Ρώσοι φυσικοί και γιατροί, η οποία αποφεύγει την βλαβερή ακτινοβολία, αφού χρησιμοποιεί πρωτόνια, τα οποία χωρίς να αγγίζουν τον υγιή ιστό, αρχίζουν να έχουν αποτελέσματα μόνον εντός των θανατηφόρων καρκινικών κυττάρων, τα οποία και καταστρέφουν.cancer.medium

Η νέα επαναστατική μέθοδος (λέγεται ότι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και στην θεραπεία του καταρράκτη και αλλού), εκτός του βασικού της πλεονεκτήματος ότι δεν καταστρέφει υγιείς ιστούς, αποδεικνύεται επίσης πολύ σημαντική από άποψη ψυχολογίας των ασθενών, αφού ενώ από την συμβατική ακτινοθεραπεία τα μαλλιά φυτρώνουν και αναπτύσσονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τη νέα μέθοδο όλα παραμένουν φυσιολογικά. Ήδη μια σειρά συσκευών και μηχανημάτων για τη θεραπεία του καρκίνου, αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Φυσικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και λειτουργούν σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Η νέα αυτή προσέγγιση έγινε κατορθωτή χάρη στην ανακάλυψη υπερουρανίων στοιχείων, 4 νέων χημικών στοιχείων, που ανακαλύφθηκαν από το Ενιαίο Ινστιτούτο Πυρηνικών Ερευνών στη Dubna*. Η ανακάλυψη νέων στοιχείων του πίνακα «Mendelev»** συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την ανθρωπότητα, εκτιμούν ειδικοί, διότι αν τα πρώτα στοιχεία του πίνακα είναι πανταχού παρόντα στη φύση, τα νέα δημιουργήθηκαν εργαστηριακά και αυτό ανοίγει καινούργιους δρόμους στην ιατρική επιστήμη και όχι μόνο.

Με βάση το BBC Mundo, 4/1/2016, «τα τέσσερα νέα στοιχεία που δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο, είναι άκρως ραδιενεργά και έχουν διάρκεια ζωής δευτερολέπτων ή ακόμα και χιλιοστών του δευτερολέπτου. Αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό, σημείωνε τότε το BBC Mundo, καθιστά δύσκολη την μελέτη τους και ως εκ τούτου δεν είναι ακόμη γνωστό ποιες μπορούν να είναι οι πρακτικές τους χρήσεις».

Τώρα αν αυτό είναι ένας άλλος άσσος στο μανίκι του Πούτιν(όπως με το βεληνεκές των ιπτάμενων πυραύλων Καλίμπρ) για τις δυνατότητες της χώρας, θα διαφανεί και πρώτα από όλα οι ειδήμονες θα μας δώσουν περισσότερα στοιχεία για τις νέες θεραπείες και εφαρμογές, που ενδιαφέρουν πολλούς ανθρώπους.

Πάντως με βάση παλαιότερη εκτίμηση του γενικού διευθυντή Ανάπτυξης και Προώθησης του CERN-HERMES****(συνεργασία Ελλάδας) για το ύψος που θα απαιτείτο για τη δημιουργία μιας μονάδας θεραπείας του καρκίνου με πρωτόνια(προτού γίνει γνωστή η ανακάλυψη και χρήση των νέων στοιχείων), η θεραπεία του καρκίνου με τη μέθοδο πρωτονίων για να μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα «θα χρειαζόταν μία επένδυση ύψους από 50 έως 200 εκατομμυρίων ευρώ ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης.

Με βάση τον Dr Elmer Huerta (30 Enero 2015  La terapia de Protones para el Cancer. Dr Elmer Huerta.Washington.2015.CNN EFICACIA Y COSTO) παγκόσμια υπάρχουν σήμερα 43 κέντρα και τα 14 από αυτά στην Αμερική. Το κόστος, λέει, είναι τρομακτικό γιατί κάθε ένα από αυτά τα τεράστια μηχανήματα στοιχίζει γύρω στα 200 εκ. δολάρια.

Το εγχείρημα της Ρωσίας, με την εμπλοκή μεγάλης σειράς ερευνητικών κέντρων και ακαδημαϊκών, αλλά και με την ανακάλυψη νέων χημικών στοιχείων, παρά το ασύγκριτα υψηλό κόστος του εγχειρήματος και τις αντιξοότητες και δυσκολίες της οικονομίας της, έδειξε ότι παραμένει στην πρωτοπορία πολλών καινοτομιών, όχι μόνο στην άμυνα και στο διάστημα, αλλά και σε ζητήματα που στο επίκεντρο της προσοχής τους έχουν τον άνθρωπο, όπως και η πολύ πρόσφατη ανακάλυψη εμβολίου για αντιμετώπιση του Έμπολα.

Ο Πρόεδρος Πούτιν, όπως συνηθίζει, παρακολουθεί, ενημερώνεται, στηρίζει και ενθαρρύνει κάθε πρωτοβουλία των συμπατριωτών του, είτε αυτή αφορά την οικονομία ή τις νέες τεχνολογίες, τον αθλητισμό ή τις τέχνες, τις επιστήμες ή την άμυνα. Προχθές δέχθηκε τον επικεφαλής της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας, ο οποίος τον ενημέρωσε για αυτή την καινούργια ανακάλυψη. Το γεγονός είναι ότι κάθε φορά είναι περισσότεροι οι άνθρωποι στον κόσμο που βλέπουν με θαυμασμό αυτά τα επιτεύγματα και ελπίζουν σε καλύτερες μέρες και καλά νέα για όλους.

«Στα 300 χρόνια της ιστορίας της, η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών ήταν και είναι πάντα μπροστά από την εποχή της. Με εξαίρεση τη «βαριά δεκαετία» του 1990, σημειώνει το Ρωσικό κανάλι Russia 24*,*** εκ νέου κατακτά τη θέση της».

 

*Πόλη Ντούπνα, πόλη επιστημών στη Ρωσία, έδρα του Joint Institute for Nuclear Research, ένα διεθνές κέντρο ερευνών πυρηνικής φυσικήςl καθώς επίσης και έδρα του MKB Raduga, αεροδιαστημικής εταιρείας που εξειδικεύεται στο σχεδιασμό και κατασκευή πυραυλικών συστημάτων

** http://ebooks.edu.gr/ Ο περιοδικός πίνακας είναι αναμφισβήτητα μία από τις σπουδαιότερες έννοιες της χημείας. Αποτελεί απόδειξη ότι τα χημικά στοιχεία δεν είναι ένα συνονθύλευμα ουσιών, αλλά αντίθετα τα στοιχεία εκδηλώνουν γενικές τάσεις και συγκροτούν οικογένειες με παραπλήσιες ιδιότητες. Η γνώση του περιοδικού πίνακα είναι απαραίτητη σ’ εκείνον που θέλει να κατανοήσει τον κόσμο, να δει τον τρόπο με τον οποίο έχει κατασκευαστεί από τους θεμελιώδεις δομικούς λίθους της χημείας, τα χημικά στοιχεία.

***http://www.newsbeast.gr/02/10/2015 Πρωτοποριακή θεραπεία καρκίνου με πρωτόνια