Ολοι οι επαγγελματίες φορείς της Υγείας διαφωνούν με το μίνι-ΓεΣΥ

Τη δυσαρέσκεια τους εξέφρασαν σήμερα σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη οι επαγγελματικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), Ενωση Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ), Σύνδεσμος Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών

Öùôïãñáöéêü óôéãìéüôõðï áðü ôï ôìÞìá Ðñþôùí Âïçèåéþí ôïõ Ãåíéêïý Íïóïêïìåßïõ Ëåõêùóßáò, Ôñßôç 29 Éáíïõáñßïõ 2015. ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Κύπρου (ΣΕΣΙΚ, Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ), Σύνδεσμος Κλινικών Εργαστηρίων, για τις “αιφνιδιαστικές και απρόσμενες δηλώσεις για εφαρμογή μίνι- ΓεΣΥ, αφού”, όπως ανέφεραν, “δεν είχε προηγηθεί ο οποιοσδήποτε κοινωνικός διάλογος με τις επαγγελματικές οργανώσεις και τα κοινωνικά σύνολα”.

Ολοι τόνισαν, εκπροσωπούμενοι από τους Προέδρους των φορέων τους, ότι δεν θα αποδεχτούν οποιανδήποτε μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας, αν δεν προηγηθεί διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους φορείς, με δημοκρατική και ελεύθερη έκφραση απόψεων που να καταλήγουν σε κοινά αποδεκτές θέσεις.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Πέτρος Αγαθαγγέλου είπε πως “εάν η Πολιτεία προχωρήσει στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, τότε ο τομέας της Υγείας θα έχει να αντιμετωπίσει ακόμη περισσότερα και σοβαρότερα προβλήματα από αυτά που υπάρχουν σήμερα, και θα ενταφιαστούν οι οποιεσδήποτε προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης του τομέα Υγείας”.

Σημείωσε ότι οι εξαγγελίες για την εφαρμογή ενός μίνι- ΓεΣΥ είναι εντελώς αντίθετες, με τους υφιστάμενους σχεδιασμούς οι οποίοι προνοούσαν τη συμμετοχή τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα στο ΓεΣΥ ισότιμα, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή ποιοτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους συμπολίτες μας, με την ελεύθερη επιλογή νοσηλευτηρίου και επαγγελματικών υγείας.

“Οι εξαγγελίες αυτές δεν βασίζονται σε οποιεσδήποτε ορθολογιστικά τεκμηριωμένες μελέτες και αποτελούν καθαρά την επιβολή μιας επιπλέον πρόχειρης φορολογίας, χωρίς να καταδεικνύεται η πραγματική ωφελιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας”, πρόσθεσε.

Πραγματικά διερωτόμαστε, συνέχισε, πώς οι αρμόδιοι πολιτικοί προϊστάμενοι έχουν καταλήξει σε αυτή την απόφαση, χωρίς να υπάρξει εκ των προτέρων διαβούλευση και συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους κοινωνικούς εταίρους και κυρίως φυσικά με τον ΠΙΣ, όταν μέχρι πρόσφατα δήλωναν δημόσια ότι με την αύξηση των ασθενών στα κρατικά νοσηλευτήρια στο 80% του συνολικού πληθυσμού, δημιουργήθηκαν σοβαρά δομικά προβλήματα στην εύρυθμη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Ανέφερε ακόμη ότι ο ΠΙΣ δεν θα συναινέσει στην εφαρμογή του οποιουδήποτε Γενικού Σχεδίου Υγείας, το οποίο δεν θα προνοεί την ισότιμη συμμετοχή του κρατικού και ιδιωτικού τομέα.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Σωτήρης Κούμας είπε πως η Συντεχνία του, εκφράζει την έκπληξη της μετά την ενημέρωση της από τα ΜΜΕ, για τις τοποθετήσεις του Υπουργού Υγείας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας ως προς τους σχεδιασμούς του Υπουργείου του για την εφαρμογή ενός μίνι-ΓεΣΥ .

“Η ΠΑΣΥΚΙ δηλώνει ξεκάθαρα ότι στις δύο συναντήσεις που είχε με τον Υπουργό για τους σχεδιασμούς του, ως προς την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και την επακόλουθη εφαρμογή του ΓεΣΥ, συζητούσε αποκλειστικά στη βάση του νομοσχεδίου του 2001 και των τροποποιήσεων του 2013. Ουδέποτε τύχαμε ενημέρωσης αναφορικά με το θέμα και είναι απαίτηση μας όπως ενημερωθούμε λεπτομερώς μέσω ενός δομημένου διαλόγου. Ως εκ τούτου”, συνέχισε, “εκφράζουμε τις έντονες μας ανησυχίες και προβληματισμούς, αφού οι συνεχείς επανασχεδιασμοί και οπισθοδρομήσεις με τις έντονες περικοπές στην υγεία σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες για μίνι ΓεΣΥ, πιθανόν να αποτελούν το ύστατο κτύπημα στα ήδη γονατισμένα νοσοκομεία”.

Παράλληλα, πρόσθεσε, λόγω της επαναλαμβανόμενης θέσης της αρμόδιας αρχής ότι ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, πρέπει να προηγηθεί η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, η ΠΑΣΥΚΙ θα ήθελε να τονίσει ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια πλέον έχουν περιέλθει σε κρισιμότατη λειτουργική κατάσταση λόγω της απραξίας που επιδεικνύεται από την εκτελεστική εξουσία, με ορατό κίνδυνο την διάλυση και την κατάλυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Ο κ. Κούμας ανέφερε ότι η ΠΑΣΥΚΙ θα έχει αύριο στις 3 το απόγευμα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας για συζήτηση του θέματος.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) Μάρκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια αποτελούν επαγγελματική στέγη για μεγάλο αριθμό ιατρών και νοσηλευτών του ιδιωτικού τομέα. Σημειώνουμε, επίσης, συνέχισε, ότι χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων δεν μπορεί να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ.

Είπε πως τα τρία τελευταία χρόνια, υπάρχει ανάγκη διοχέτευσης ασθενών από το δημόσιο προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και ανάγκη στήριξης του ιδιωτικού τομέα υγείας που κυριολεκτικά “χαροπαλεύει” για επιβίωση. “Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, βρίσκεται ήδη στον αναπνευστήρα και διερωτόμαστε αν τα κέντρα αποφάσεων με τις πρόσφατες εισηγήσεις τους στοχεύουν στην ευθανασία μας”, πρόσθεσε.

Ζητούμε επιτέλους, συμπλήρωσε, ένα τελικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της εφαρμογής του ΓεΣΥ, γιατί η συνεχής αναθεώρηση, δεν επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα να προχωρήσει στον ανάλογο προγραμματισμό.

Ο Πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ) Μάριος Θεοδότου διερωτήθηκε αν “το πρόβλημα της υπερπληρότητας των δημοσίων νοσηλευτηρίων θα λυθεί με την αύξηση των δικαιούχων σε αυτά. Είχαμε”, σημείωσε, “την αδαή εντύπωση ότι θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο”.

Ανέφερε πως “το μίνι ΓεΣΥ δεν είναι τίποτε άλλο από μια επιπρόσθετη φορολογία, ένας φόρος εξαπάτησης αυτών που ονειρεύονται ακόμη ότι θα εφαρμοστεί σύστημα υγείας. Ο σκοπός του είναι να εισπραχθούν κάποια χρήματα για να συντηρηθεί το παρόν προβληματικό σύστημα χωρίς να αλλάξει οτιδήποτε. Το μόνο που πρόκειται να αλλάξει είναι όπως πάντα η εισφορά των πολιτών τους οποίους εντέχνως κοροϊδεύουν για να συντηρείται μια παθογένεια που βολεύει τους λίγους”.

Ισως, συνέχισε, θα ήταν προτιμότερο να εξεταστεί το ενδεχόμενο να αυξηθεί η εισφορά, έτσι που να μπορέσει το κράτος να εξαγοράσει και όλο τον ιδιωτικό τομέα και να μας θέσει όλους υπό την εξουσία του, να δημιουργηθεί ένα σύστημα απόλυτου κρατισμού σαν αυτό που ονειρεύεται και νοσταλγεί το κατεστημένο του Υπουργείου Υγείας.

Ο Πρόεδρος του Σύνδεσμος Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών Κύπρου (ΣΕΣΙΚ) Ανδρέας Κωστή είπε ότι “μεγάλη μας ανησυχία για το μίνι ΓεΣΥ είναι ο αυξημένος φόρτος εργασίας που θα αντιμετωπίσουμε μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ και η απουσία οργανωμένης πρωτοβάθμιας υγείας στον δημόσιο τομέα.
“Αποτέλεσμα θα είναι η συσσώρευση ακόμα περισσότερων περιστατικών στα ήδη βαρυφορτωμένα δημόσια νοσηλευτήρια με κίνδυνο την πλήρη κατάρρευση τους ειδικά αν συνεχίσει αυτή η παντελής απουσία κινήτρων για τους ιατρούς τους που τους τρέπει διαρκώς σε φυγή”, πρόσθεσε

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) Ιωάννης Λεοντίου είπε πως “μετά λύπης επισημαίνουμε ότι δεν προηγήθηκε διάλογος και διαβούλευση με την αρμόδια αρχή επί των συγκεκριμένων εισηγήσεων, με τον επαγγελματικό Σύνδεσμο των Νοσηλευτών και Μαιών”.

Προσβλέπουμε, συνέχισε, σε ενημέρωση στα πλαίσια ενός δημοκρατικού διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων επί των προτάσεων για εφαρμογή του προαναγγελθέντος Μίνι ΓεΣΥ ώστε να τοποθετηθούμε για κάθε θέμα.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κλινικών Εργαστηρίων Χάρης Χαριλάου είπε ότι “η πρόταση του Υπουργείου Υγείας για εφαρμογή ενός μίνι ΓεΣΥ εκτός από αιφνιδιαστική, αποκλείει τον ιδιωτικό τομέα από τη συμμετοχή του σε ένα ολοκληρωμένο ΓεΣΥ επειδή αποκλείει από τον πολίτη την ελεύθερη επιλογή, δεν διασφαλίζει ότι η αυτονόμηση θα επιτευχθεί και δεν διασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών”.

Τονίζουμε ακόμα μια φορά, σημείωσε, ότι ο ευαίσθητος αυτός τομέας της υγείας θα πρέπει να προσεγγίζεται ανθρωποκεντρικά και μέσα από εποικοδομητικό και δημοκρατικό διάλογο να καταλήξει σε κοινά αποδεκτές θέσεις για το καλό της κοινωνίας και της οικονομίας του τόπου μας.