Κ.Γουλιάμος: «Στόχος η αναβάθμιση της Συνόδου των Πρυτάνεων»

Νέος πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων ανέλαβε ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Κώστας Γουλιάμος. Την απόφαση έλαβε κατά τη συνεδρία της, η 19η Σύνοδος των Πρυτάνεων των κυπριακών Πανεπιστημίων, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Κώστας Καδής.f6e789f4e6c0e80d2a8a68b0f29d2f1a_L

Την προεδρία στον καθηγητή Κώστα Γουλιάμο παρέδωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Κώστας Χριστοφίδης. Τη θέση του αντιπροέδρου της Συνόδου των Πρυτάνεων ανέλαβε ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Ανοικτού Πανεπιστημίου, καθηγητής Κώστας Χρίστου και του Γενικού Γραμματέα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους.

Σε δηλώσεις του, ο νέος πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων, καθηγητής Κώστας Γουλιάμος ανέφερε ότι «πρωταρχικός στόχος κατά την επόμενη διετία είναι η αναβάθμιση και ενίσχυση του ρόλου της Συνόδου». Και τούτο επειδή, κατά τον καθηγητή Κώστα Γουλιάμο, «ως Κύπρος έχουμε σημαντικές υποχρεώσεις και ευθύνες αφού η Σύνοδος των Πρυτάνεων λειτουργεί ως μέλος του Confederation of European Union Rectors’ Conference και κατ’ αναλογία με Συνόδους Πρυτάνεων άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Σημειώνεται ότι η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποτελεί όργανο διασφάλισης της αυτονομίας των ανώτατων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Κύπρου ενώ παράλληλα έχει ως στρατηγικό στόχο, την προώθηση της ποιότητας της εκπαίδευσης και της έρευνας. Είναι το όργανο που συνδέει τα πανεπιστήμια της Κύπρου με τον ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας στην Ευρώπη.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Γουλιάμος προσεκλήθη και παρέστη στην τελευταία συνεδρία της Συνόδου των Πρυτάνεων της Ελλάδας. Στη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα έλαβαν μέρος ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, η αναπληρώτρια Υπουργός, Σία Αναγνωστοπούλου και ο αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης.

Ο κ. Γουλιάμος είχε την ευκαιρία να συζητήσει μια σειρά από σημαντικά θέματα που αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης που διανύουν Κύπρος και Ελλάδα αλλά και των υποχρεώσεων των πανεπιστημίων που προκύπτουν από τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης Παιδείας.

Στο περιθώριο της Συνόδου είχε ιδιαίτερες συναντήσεις με το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων της Ελλάδας αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Συνόδου και Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Θάνο Δημόπουλο, από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Αχιλλέα Ζαπράνη και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητή Γιώργο Πετράκο.

Ο κ. Γουλιάμος κάλεσε το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων της Ελλάδας να παραστεί στις 22 Ιανουαρίου, στην πρώτη για το 2016, συνεδρία της Συνόδου των Πρυτάνεων της Κύπρου. Στη συνεδρία που θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στις 09:00, θα παραστεί και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.