Κορυφώνονται οι διεργασίες στα κόμματα για τους υποψήφιους βουλευτές

Εντατικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στα κόμματα για να καθορίσουν τα ψηφοδέλτια τους και τους υποψηφιους βουλευτές που θα αναμετρηθούν στις εκλογές  στις 22 του Μάη.

Στο ΔΗΣΥ  πέραν των υποψηφίων που θα είναι όλοι οι νυν βουλευτές, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ψάχνει να κάνει την έκπληξη με αριστίνδην υποψηφίους από χώρους του ευρύτερου κέντρου .c370e__cb09e3a47c5ac3e1dd752739cd1b8d5f_MΗδη όπως φαίνεται ο Σόλων Κασίνης έχει αποδεχθεί ενώ στην κούρσα των εκλογών θα κατέλθουν και δύο υπουργοί, όπως οι Χριστόφορος  Φωκαίδης (ΥΠΑΜ) στην Αμμοχωστο, και Χάρης Γεωργιάδης (ΥΠΟΙΚ) στη Λευκωσία.Το δυνατό χαρτί του Προεδρικού φαίνεται να είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης παρόλο που δεν έχει καταλήξει ακόμα αν θα είναι ή όχι υποψήφιος. Στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ φαινεται πως θα είναι και ο Ανδρέας Πιτσιλλίδης παρά  τις διαφωνίες που υπήρξαν στο κόμμα και τις επιθέσεις του εναντίον του Αβέρωφ Νεοφύτου με τη γνωστή επιστολή πριν μερικούς μήνες.
Πάντως δεν αποκλείεται ο ΔΗΣΥ να προχωρήσει σε ενδοκομματικές διαδικασίες εκλογών για το ποιοι θα είναι οι 20 υποψήφιοι που θα βρεθούν στο ψηφοδέλτιο της  Λευκωσίας , αφού το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και εάν ο Αβέρωφ δεν καταφέρει να μεταπείσει κάποιους τότε η μόνη οδός θα είναι η επιλογή των 20 με εκλογές.Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στις άλλες επαρχίες, όπου σημειώνεται συνωστισμός .

Στη Λευκωσία βέβαιο θεωρείται πως θα  είναι  υποψήφιοι οι:

Αβέρωφ Νεοφύτου,Νίκος Τορναρίτης Πρόδρομος Προδρόμου Στέλλα Κυριακίδου Νίκος Νουρής
Μαρία Κυριακού ,Ρίκκος Μαππουρίδης.

Επίσης έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι
Χρήστος Ρότσας,Δημήτρης Δημητρίου (Πρόεδρος ΟΝΕ ΔΗΣΥ),Σάββια Ορφανίδου,Ξένια Κωνσταντίνου
Μιχάλης Σοφοκλέους,Ανδρέας Πιτσιλλίδης (;)

Πριν την ολοκλήρωση των ψηφοδελτίων θα προηγηθεί εκλογικό καταστατικό συνέδριο.

Το ΑΚΕΛ ανακοινώνει πρώτο τα ψηφοδέλτια του στις 16 Ιανουαρίου

Το ΑΚΕΛ  από νωρίς άρχισε τις εκλογικές διαδικασίες με προτάσεις  από τις ΚΟΒΑ, ενώ βρίσκονται στην τελική ευθεία οι επαρχιακές συνδιασκέψεις που θα επιλέξουν κατα επαρχία  τους υποψηφίους .Τον τελικό λόγο ωστόσο θα έχει η ολομέλεια της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ που συνέρχεται στις 16 Ιανουρίου με δικαίωμα να αφαιρέσει ή και να προσθέσει υποψηφίους.

Επαρχία Λευκωσίας

Η    Επαρχιακή Συνδιάσκεψη  της Λευκωσίας συνέρχεται το  Σάββατο 9 Ιανουαρίου.

Στο ψηφοδέλτιο  της Λευκωσίας αναμένεται να γίνει μεγάλη μάχη καθότι  στη πρόταση προς την Επαρχιακή συνδιάσκεψη  που θα γίνει μεθαύριο  Σαββατο (θα προηγηθεί η συνεδρία της Ε.Ε.Λευκωσίας την Παρασκευή) υπάρχουν πέντε μέλη του Π.Γ. γεγονός πρωτόγωρο επειδή μετά από πολλά χρόνια και συγκεκριμένα από το 2000  έχει ακυρωθεί ο άγραφος κανονισμός να μην  επιτρέπεται σε επαρχιακούς γραμματείς να είναι υποψήφιοι βουλευτές.Τώρα δύο Επαρχιακοί Γραμματείς της Λευκωσίας και της Λεμεσού Στέφανος Στεφάνου και Γιώργος Γεωργίου αντίστοιχα θα είναι υποψήφιοι .  Τα ονόματα που κυριαρχούν στο ψηφοδέλτιο της Λευκωσίας  είναι:CNA_Fee375a0e424140bda934f87897dfc4b4

Αντρος Κυπριανού, Στέφανος Στεφάνου,Γιώργος Λουκαίδης ,Χρίστος Χριστοφίδης ,Αριστος Δαμιανού, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Πανίκος Χάμπας (Γ.Γ.ΕΚΑ)Στέλλα Μισιαούλη Δημητρίου ενώ δεν αποκλείεται να είναι ξανά υποψήφιος με τις Ν.Δυνάμεις και ο Μάριος Χαννίδης.

Λεμεσός

Στη Λεμεσό η εκλογική συνδιάσκεψη θα γίνει στις 13 Ιανουαρίου  και ανάμεσα στους υποψηφίους είναι:

Αδαμος Αδάμου , Κώστας Κώστα, Ανδρέας Καυκαλιάς , Χρίστος Μέσης,Αργεντούλα Ιωάννου ,Φωτεινή Μιχαηλίδου,Νέαρχος Ιωάννου και Γιώργος Γεωργίου ( μέλος του Π.Γ., δήμαρχος Πολεμιδιών  και Επ.Γρ.ΑΚΕΛ Λεμεσού)

Λάρνακα

Σκληρή μάχη αναμένεται και στη Λάρνακα καθότι το φαβορί θεωρείται ο νυν βουλευτής Γιώργος Γεωργίου   και η μάχη θα γίνει για τη δεύτερη θέση.

Σήμερα 7 Ιανουαρίου συνέρχεται η  Επαρχιακή Επιτροπή και  την επόμενη μέρα θα γίνει η  Επαρχιακή Συνδιάσκεψη. Ανάμεσα στον κατάλογο υποψηφίων είναι:

Γιώργος Γεωργίου (βουλευτής), Φανής Χριστοδούλου (μέλος της Επ.Ελέγχου της Κ.Ε  του ΑΚΕΛ πρώην Ε.Γρ.Λάρνακας και Λευκωσίας  και πρώην μέλος του Π.Γ.) Χρήστος Πουτζιουρής  δικηγόρος ,Χρήστος Κοννές, Μιχάλης Χριστοφίδης, Γιώργος Τ. Χριστοφίδης δικηγόρος , Ευανθία Σάββα δικηγόρος  και Ανδρέας Πασιουρτίδης.

Αμμόχωστος

Στην Αμμόχωστο η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη θα γίνει στις 10 Ιανουαρίου και ανάμεσα στα ονόματα που βρίσκονται στον κατάλογο είναι:

Σκεύη Κουκουμά , Χριστάκης Τζιοβάννης,Γιαννάκης Γαβριήλ , Τουμαζος Τσελεπής και από τις Νέες Δυνάμεις  οι πρώην Υπουργοί  Ανδρέας Δημητρίου (Παιδείας ) και  Ευθύμιος Φρουρέντζος(Συγκοινωνιών ).

Υποψήφιος φαίνεται να είναι και ο νυν δήμαρχος του Αγιου Αθανασίου Κυριάκος Χατζηττοφής(κατάγεται από τη Λύση)  ανκαι δεν αποκλείεται να μείνει εκτός για να έχουν τη δυνατότητα εκλογής υποψήφιοι  των Νέων Δυνάμεων.

Ανκαι εδώ και καιρό εκδήλωνε ενδιαφέρον για να είναι υποψήφιος ο πρώην επαρχιακός Αμμοχώστου Νίκος Ιωάννου (και ο λόγος που εγκατέλειψε το πόστο του Επαρχιακού Αμμοχώστου και μετακινήθηκε στη Λευκωσία στη θέση του Βενιζελου Ζανέτου ,ήταν αυτός) κατόπιν προτροπών της Γραμματείας δεν θα είναι.

Οπως δεν θα είναι – επίσης κατόπιν προτροπών  της Γραμματείας – και ο νυν Επαρχιακός Αμμοχώστου  και μέλος του Π.Γ. Χρύσανθος Ζανέττου (υιός του Βενιζέλου Ζαννέττου).

Πάφος

Στην Πάφο η εκλογική συνδιάσκεψη θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου.Υποψήφιοι είναι :

Ανδρέας Φακοντής, που θεωρείται φαβορί  ,Μάριος Ιγνατίου (δημοσιογράφος)   και Κώστας Μαυρομμάτης.

Κερύνεια

Τέλος για την επαρχία Κερύνειας πραγματοποιήθηκε ήδη πριν τις γιορτές  η συνδιάσκεψη και το ψηφοδέλτιο έχει κλειδώσει με σειρά ψήφων  που συγκέντρωσαν  τους πιο κάτω:

Κλαύδιος Μαυροχάννας, Ανδρέας Χειμωνίδης( Ν.Δυνάμεις )  και Ελένη Μαύρου.

Πάντως από τα ψηφοδέλτια του ΑΚΕΛ απουσιάζουν επώνυμα στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματο όπως οι Πάμπης Κυρίτσης και Σωτηρούλα Χαραλάμπους καθώς και στελέχη της νεολαίας του κόμματος ΕΔΟΝ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κομματική βάση  της επαρχίας Λάρνακας στάληκαν έντονα μηνύματα στην ηγεσία πως δεν επιθυμούν να είναι υποψήφιος στην επαρχία τους ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Π.Κυρίτσης  και αν θέλει να  είναι υποψήφιος να κατέλθει στη Λευκωσία.

Στο ΔΗΚΟ

Με διχασμένες τις δυνάμεις  του και με μια εσωκομματική αντιπολίτευση ( Μ. Καρογιάν , Αθηνά Κυριακίδου κ.α)  να υποσκάπτει τις κινήσεις του προέδρου του Νικόλα Παπαδόπουλου, yparchei-prooptiki-eklogikis-synergasias-diko-allilengyisτο ΔΗΚΟ φαίνεται να ανακάπτει καθότι η συνεργασία με την ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.Ηδη γίνεται λόγος  πως η Ελένη Θεοχάρους θα προτείνει 5-6 άτομα από το Κίνημα Αλληλεγγύη να είναι στο ψηφοδέλτιο  του ΔΗΚΟ, χωρις να αποκλείεται η ίδια να κατέλθει στη Λεμεσό για να εκτοπίσει την Αθηνά Κυριακίδη η οποία ήδη όπως πληροφορούμαστε είχε επαφές  με το κυβερνών κόμμα.

ΕΔΕΚ

Στην ΕΔΕΚ  τα πράγματα είναι ρευστά ενώ σίγουρη είναι η κάθοδος του προέδρου του κινήματος Μαρίνου Σιζόπουλου στη Λεμεσό και του Κωστή Ευσταθίου στη Λευκωσία.Ο νυν βουλευτής Λεμεσού Νίκος Νικολαίδης προβληματίζεται αν θα είναι υποψήφιος καθότι δεν έχει πιθανότητες εκλογής αν ο πρόεδρος του Κινήματος θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη Λεμεσό.

Υποψήφιοι δεν θα είναι οι Γιώργος Βαρνάβα, Ρούλα Μαυρονικόλα ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Γ.Ομήρου που επισης δεν θα είναι υποψήφιος , ετοιμάζεται  να στήσει το Πολιτικό του γραφείο και στέλλει μήνυμα πως δεν θα συνταξιοδοτηθεί από την πολιτική.Προβληματίζεται να μπει στην κούρσα των εκλογών ο σύζυγος της Ρούλας και πρώην ΥΠΑΜ Κούλης Μαυρονικόλας.