ΕΔΕΚ:Θετικό βήμα ο νέος νόμος για χρηματοδότηση των κομμάτων

 

Θετικό βήμα χαρακτηρίζει η ΕΔΕΚ  το νέο νόμο   για χρηματοδότηση των κομμάτων προσθέτοντας ωστόσο πως με «ευθύνη  του δικομματισμού χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία.Με δήλωση του ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ν.Νικολαίδης  αναφέρει ότι:CNA_M02b321fe7d444be6b9e1f25d1cacd7f9

Ο νέος νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων που ψήφισε χτες η Βουλή είναι ένα πολύ σημαντικό εκσυγχρονιστικό βήμα προς τα μπρος. Με το νόμο αυτό εγκαθιδρύεται ένα πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας των πολιτικών κομμάτων, και ικανοποιείται η ισχυρή απαίτηση της κυπριακής κοινωνίας για εξυγίανση της πολιτικής ζωής στον τόπο, αλλά και η υποχρέωση μας απέναντι σε διεθνείς οργανισμούς για καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Με τη νέα νομοθεσία εισάγονται σημαντικές βελτιώσεις, όπως:
Η απαγόρευση κάθε ανώνυμης και αδιαφανούς ιδιωτικής εισφοράς
Απαγόρευση χορηγιών από ημικρατικούς οργανισμούς και κρατικές εταιρίες
Δημόσια γνωστοποίηση των οικονομικών καταστάσεων των κομμάτων
Πλήρης διαφάνεια των εισφορών προς τα κόμματα και κοινοποίηση όλων των εισφορών πάνω από 500 ευρώ.
Σαφής καθορισμός διαδικασιών οικονομικού ελέγχου των κομμάτων σε τρία επίπεδα: ανεξάρτητος εξωτερικός έλεγχος, Έφορος Πολιτικών Κομμάτων και Γενικός Ελεγκτής.
Εισάγονται ανάλογες ρυθμίσεις για μαζικές οργανώσεις που λαμβάνουν κρατική χορηγία.
Δυστυχώς όμως, εξαιτίας μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, αξιοποιήθηκε η ευκαιρία της τροποποίησης της νομοθεσίας από τα δύο μεγάλα κόμματα, για να εισαχθούν αντιδημοκρατικές πρόνοιες στη νέα νομοθεσία, ενώ απερρίφθησαν και εισηγήσεις που θα έκαναν την νέα νομοθεσία πολύ πιο αποτελεσματική:
Τροποποιήθηκε ο μέχρι σήμερα ισχύων τρόπος κατανομής της κρατικής χορηγίας στα κόμματα με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί ένα σημαντικό για την οικονομική επιβίωση των μικρότερων κομμάτων ποσό και να μεταφερθεί στα δύο μεγαλύτερα κόμματα.
Αφαιρέθηκε από τη μέχρι σήμερα νομοθεσία η πρόνοια για ποινική ευθύνη των κομμάτων σε περίπτωση που αποδέχονται εισφορές πέραν του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου.
Απορρίφθηκε πρόταση της ΕΔΕΚ για μείωση του μέγιστου επιτρεπόμενου ποσού εισφοράς από τις 50.000 στις 15.000 ευρώ, και για αύξηση των προβλεπομένων ποινών σε περίπτωση παραβάσεων της νομοθεσίας.
Παρά τις θετικές πρόνοιες του νέου νόμου, χάθηκε μια ευκαιρία να προχωρήσει η Βουλή σε νομοθετικές ρυθμίσεις που πραγματικά θα έκαναν τη διαφορά. Αποδείχτηκε δυστυχώς ακόμα μια φορά ότι ο δικομματισμός και η μικροπολιτική στην Κύπρο καλά κρατούν. Ακόμα μια φορά τα μεγάλα κόμματα είναι υπόλογα στον κυπριακό λαό, ο οποίος είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αλλάξει αυτή την απαράδεχτη για τον τόπο κατάσταση.»

Η Συμμαχία Πολιτών

 

Και η Συμμαχία Πολιτών χιρετίζει το Νόμο για τον εκσυγχρονισμό και τη διαφάνεια της χρηματοδότησης των κομμάτων προσθέτοντας ότι «χρειάστηκε να βγουν στο φώς της δημοσιότητας ένα σωρό σκάνδαλα για τη διαπλοκή ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ για Focus αλλά και άλλων κομμάτων με τα αποχετευτικά ή και αλλού για να υποχρεωθούν τα κόμματα του κατεστημένου υπό τη γενική κατακραυγή να κάνουν το αυτονόητο που έπρεπε να κάνουν προ πολλού.» Και προσθέτει:
«Δυστυχώς, μικροκομματικές σκοπιμότητες, οδήγησαν τα κόμματα του ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ στο να καταψηφίσουν την τροπολογία της Συμμαχίας Πολιτών με την οποία θα αποτρεπόταν η κακοδιαχείριση ή και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Είχαμε εισηγηθεί όπως για τα έτη που διεξάγονται βουλευτικές εκλογές η χορηγία να δίνεται κατά 50% με βάση τα αποτελέσματα των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών και το υπόλοιπο 50% να δίνεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών. Η απόρριψη αυτής της πρότασης από ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ θα οδηγήσει στο παράδοξο φαινόμενο, κάποια κόμματα να πάρουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως κρατική χορηγία και ενδεχόμενα μετά το Μάιο του 2016 να μην εκπροσωπούνται στη Βουλή. Το ίδιο θα συμβεί και με τους επιστημονικούς συνεργάτες για τους οποίους, επίσης δεν λήφθηκε πρόνοια και κάποιοι ενδεχόμενα θα βρεθούν να εργάζονται σε μη κοινοβουλευτικά κόμματα ενώ θα πληρώνονται κανονικά από το δημόσιο. Φαίνεται ότι το ΑΚΕΛ αφού κατάφερε να κόψει κάποια κόμματα εκτός Βουλής, φρόντισε για να τους γλυκάνει το χάπι, να τους δώσει την κρατική χορηγία και τους επιστημονικούς συνεργάτες έστω και αν δεν θα εκπροσωπούνται στη Βουλή. Προφανώς έτσι αντιλαμβάνονται τον εκσυγχρονισμό και τη σωστή διαχείριση δημοσίου χρήματος.»