Αντίθετη η Βρετανία στη χρήση EFSM για τη «χρηματοδότηση-γέφυρα» της Ελλάδας

Εμπλοκή στο Ecofin

Την κάθετη αντίθεση της βρετανικής κυβέρνησης στη χρήση του ευρωπαϊκού μηχανισμού EFSM, στον οποίο συμμετέχουν και τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, για τη χρηματοδότηση-γέφυρα της Ελλάδας τις αμέσως προσεχείς ημέρες εξέφρασε ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν κατά το σημερινό Ecofin.David Cameron and George Osborne election capaigning in south west England

Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης όπως οι κκ. Σόιμπλε και Ντε Γκίντος δήλωσαν δημοσίως ότι ο Βρετανός ομόλογός τους ήταν ξεκάθαρος στην άρνησή του για χρήση κονδυλίων του EFSM για την Ελλάδα.

Πληροφορίες του βρετανικού Τύπου αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση του Ecofin ο κ. Όσμπορν εμφανίστηκε «εξοργισμένος» με την ιδέα, τονίζοντας ότι απορρίπτεται εξαρχής.

Την ίδια ώρα, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ εκτίμησε ότι η επιτυχής εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών θα απαιτήσει «ηράκλειες προσπάθειες» από όλες τις πλευρές.

«Υπάρχει μεγάλο ρίσκο ως προς την εκτέλεση», είπε ο καναδικής καταγωγής κεντρικός τραπεζίτης αναφερόμενος στη συμφωνία, προσθέτοντας ότι η εκτίμηση του ΔΝΤ είναι πως υπό την παρούσα μορφή του το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη περί ιδιωτικοποίησης περιουσιακών ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας εκτίμησε ότι χρειάζεται ώστε «να βελτιωθεί η σταθερότητα του χρέους».

Κατά τον κ. Κάρνεϊ, «η διαδικασία με την οποία επιτεύχθηκε αυτή η συμφωνία υπογραμμίζει τις θεσμικές αδυναμίες που ακόμα υφίστανται» στην ευρωζώνη.