Στο στόχαστρο τα ωφελήματα των δημοσίων υπαλλήλων

Μετά τη  μείωση των ημερών άδειας ασθενείας τους θα ακολουθήσει το κουτσούρεμα των μισθών

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Στις 25 Ιανουαρίου του 2024 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την Τροποποίηση των κανονισμών για μείωση των ημερών άδειας ασθενείας των δημοσίων υπαλλήλων, από 42 ημέρες σε 28, και χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό, από οκτώ σε έξι ημέρες .

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου , ο Υπουργός Οικονομικών κ. Μάκης Κεραυνός σημείωσε ότι, ένας από τους στόχους και προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας υπηρεσίας, η οποία, όπως είπε, είναι μια συνεχής διαδικασία και αποτελείται από διάφορα στάδια.

Είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει πάρει μια απόφαση που αφορά στην τροποποίηση των κανονισμών που αφορούν την χορήγηση αδειών στους δημόσιους υπαλλήλους. Έχει εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία και έχουν ενοποιηθεί κάποιες νομοθεσίες, είπε, προσθέτοντας πως το συγκεκριμένο αποτέλεσμα και οι εγκρίσεις που έχουν δοθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, είναι ότι μειώνονται οι μέρες άδειας ασθενείας, από 42 ημέρες σε 28, και των αδειών ασθενείας χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό, από οκτώ σε έξι ημέρες οι οποίες περιλαμβάνονται στις 28 ημέρες ετήσιας άδειας ασθενείας.

Επίσης, σημείωσε, προωθούνται τρεις περίοδοι εξάμηνων παρατάσεων άδειας ασθενείας, αντί για δύο που προέβλεπαν οι υφιστάμενοι κανονισμοί, αναφέροντας ότι αυτό αφορά τους χρόνιους ασθενείς. Η μια θα είναι με πλήρεις απολαβές, η μία με 60% και η τρίτη με μείωση απολαβών στο 50%, ανέφερε.

Για τους χρόνιους ασθενείς, είπε επίσης ο κ. Κεραυνός, διαγράφεται η απαίτηση για έγκριση των παρατάσεων των αδειών ασθενείας από ιατροσυμβούλιο και θα παραχωρείται με την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού, με έγκριση του οικείου προϊσταμένου.

Υπενθύμισε ότι προηγουμένως είχαν ληφθεί αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με το ευέλικτο ωράριο, την τηλεργασία, και ότι αυτό είναι ένα επιπρόσθετο βήμα. Υπενθύμισε ακόμη ότι, όσον αφορά στο κρατικό μισθολόγιο, η Κυβέρνηση έχει αποταθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για τεχνική βοήθεια, ώστε να υπάρξει κι εκεί ένας εξορθολογισμός.

Σε ερώτηση αν έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις κατάχρησης του δικαιώματος αυτού και γι’ αυτό προχωρούν σε αλλαγές, ο κ. Κεραυνός ισχυρίστηκε  ότι είχαν εντοπιστεί και καταχρήσεις αλλά και ότι έχει εντοπιστεί ότι δεν αξιοποιείται αυτό το πλεονέκτημα των 42 ημερών άδειας ασθενείας, οπόταν θα έπρεπε να υπάρξει μια διαφοροποίηση και εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας που διέπει αυτά τα θέματα.

Και ο Γ.Γ.της ΠΑΣΥΔΥ

Το περίεργο είναι ότι την επομένη μέρα της απόφασης του Υπουργικού, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου, δήλωσε   ότι δεν πρόκειται για άγνωστη εξέλιξη για τη Συντεχνία, καθώς πρόκειται για προϊόν διαβουλεύσεων που προηγήθησαν. Υποστήριξε ακόμα  πως  η εξέλιξη προέκυψε καθώς κατόπιν μελετών διαφάνηκε ότι υπήρχε κατάχρηση των αδειών ασθενείας από ελάχιστους υπαλλήλους.

«Ήταν λίγοι και ήταν οι ίδιοι αυτοί που καταχράζονταν τις άδειες ασθενείας. Το 95% δεν αξιοποιούσε τις 42 μέρες που δικαιούνταν», δήλωσε.

Παράλληλα είπε ότι η απόφαση επηρεάζει το κεντρικό κράτος, δηλαδή τη δημόσια υπηρεσία και εκτίμησε ότι θα επεκταθεί σε βάθος χρόνου και στους ημικρατικούς.

Ωστόσο, η  μείωση των ημερών άδειας ασθενείας επηρεάζει αρνητικά πολλούς εργαζομένους στη δημόσια υπηρεσία και πιο συγκεκριμένα τους εργαζομένους στο Τμήμα Φυλακών οι οποίοι δεν  έχουν το πλεονέκτημα της 5νθήμερης εργασίας. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται είναι πιεστικές και άκρως επικίνδυνες. Δεν είναι λίγες οι φορές που αρκετοί κυρίως δεσμοφύλακες έχουν καταρρεύσει εξαιτίας των πολλών ωρών εργασίας καθότι το προσωπικό είναι μειωμένο και αναγκάζονται σε πολλαπλές βάρδιες. Οι ανεξέλεγκτες βάρδιες και τα ασφυκτικά ωράρια είναι επόμενο να επηρεάζουν δυσμενώς την  υγεία τους.

Επίσης στη δημόσια υπηρεσία υπάρχουν και πολλοί άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι που απασχολούνται σε τομείς με αντίξοες και ανθυγιεινές συνθήκες και ο Γ.Γ. της ΠΑΣΥΔΥ θα έπρεπε να γνωρίζει αυτά τα προβλήματα και όχι να σπεύδει να συνηγορήσει υπέρ της μείωσης των αδειών ασθενείας.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι καλά να γνωρίζουν πως μετά τις άδειες ασθενείας θα ακολουθήσουν και άλλες περικοπές. Η σαλαμοποίηση ξεκίνησε.

«Εξορθολογισμός» του κρατικού μισθολογίου με συνταγή Τρόικας

Την ίδια ώρα που προέβαινε σε δηλώσεις για τη μείωση των ημερών άδειας ασθενείας , ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε και στη στήριξη που έχει ζητηθεί από το ΔΝΤ σε σχέση με το κρατικό μισθολόγιο.Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μάκης Κεραυνός  «η κυβέρνηση έχει αποταθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τεχνική βοήθεια, ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός στο κρατικό μισθολόγιο».  Απέφυγε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ή να κάνει αναφορά στο χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει τεθεί. Σημειώνεται ότι οι συνταγές του ΔΝΤ είναι καλά γνωστές στους εργαζόμενους, αφού τις έχουν βιώσει την εποχή του μνημονίου και της Τρόικας.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών είχε αναφερθεί παλαιότερα στην πρόθεση της κυβέρνησης να αναθέσει σε οίκους να ετοιμάσουν μελέτη για τον εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου.

Σε συνέντευξη του στη StockWatch στην εκπνοή του 2023, είχε δηλώσει ότι «θα αναθέσουμε σε οίκους να ετοιμάσουν μελέτη για τον εξορθολογισμό των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων», προσθέτοντας ότι «έχουμε ήδη στείλει επιστολές σε διάφορους οίκους για να συνεργαστούμε με στόχο τον εκσυγχρονισμό του κρατικού μισθολογίου».

«Κάποιος που παίρνει αποφάσεις θα πρέπει να σταθμίζει τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων και παίρνει τις δικές του αποφάσεις. Οι εισηγήσεις, οι εκθέσεις, οι προτάσεις που θα τεθούν ενώπιον μας θα σταθμιστούν στη βάση όλων των παραμέτρων και μετά η κυβέρνηση θα διαμορφώσει τις αποφάσεις της», ανέφερε.

Είχε σημειώσει παράλληλα, ότι «το πρώτο μέτρο που λήφθηκε προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού του κρατικού μισθολογίου, είναι ότι πριν από την ετοιμασία των προϋπολογισμών το ΥΠΟΙΚ θα διαβουλεύεται με το κάθε υπουργείο ξεχωριστά για να καθορίζονται ακριβώς ποιες είναι οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό και να τεκμηριώνονται». 

Στο στόχαστρο μόνο οι εργαζόμενοι

Όταν ένας πρώην τραπεζίτης βρίσκεται επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών δεν χρειάζονται και πολλά για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως όσα δεν πέτυχαν τόσα χρόνια η ΟΕΒ το ΚΕΒΕ και άλλοι αντεργατικοί κύκλοι που είχαν στο στόχαστρο τους τα ωφελήματα των δημοσίων υπαλλήλων και άλλων εργαζομένων θα το πετύχουν τώρα με μια κυβέρνηση που άλλα  υποσχέθηκε και προς αλλού οδεύει.

Κατά τα άλλα οι κυβερνώντες αρνούνται να φορολογήσουν τις τράπεζες που έχουν καταντήσει μάστιγα στον τόπο με τις σύγχρονες μεθόδους τοκογλυφίας που εφαρμόζουν.

Η απόφαση της κυβέρνησης να πάρει συμβουλές από το αμαρτωλό ΔΝΤ γνωρίζουμε ποια κατάληξη θα έχει. Την μείωση των μισθών και άλλων ωφελημάτων τόσο στη δημόσια υπηρεσία όσο και στους ημικρατικούς οργανισμούς.

Η σαλαμοποίηση ξεκίνησε με την μείωση των αδειών ασθενείας,  θα ακολουθήσει η μείωση αδειών ανάπαυσης  και θα καταλήξουν με την περικοπή μισθών.

Ας επαγρυπνούν λοιπόν όλοι για τις συνταγές που θα πάρει ο κ.Κεραυνός  από το του ΔΝΤ  .