Αντιδράσεις κομμάτων για τα μέτρα στήριξης Τ/κ

Διαφορετικές είναι οι εκτιμήσεις των κομμάτων για τα μέτρα στήριξης των Τ/κ που εξάγγειλε η κυβέρνηση.Δείτε πιο κάτω τις ανακοινώσεις των κομμάτων:

Κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση λέει το ΑΚΕΛ

Η ανακοίνωση μέτρων για την τουρκοκυπριακή κοινότητα από την κυβέρνηση αποτελεί κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, την οποία το ΑΚΕΛ χαιρετίζει. Άλλωστε, το ΑΚΕΛ από τον περασμένο Απρίλη εισηγήθηκε τη λήψη μέτρων για την τουρκοκυπριακή κοινότητα και τη δικοινοτική συνεργασία.

Στόχος πρέπει να είναι αυτά τα μέτρα να βοηθήσουν τόσο στη διάρρηξη του παρατεταμένου αδιεξόδου στο Κυπριακό όσο και στην επίλυση διαφόρων ζητημάτων που αφορούν τη σχέση μας με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Αυτά τα μέτρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της μελλοντικής επανενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου.

Όσον αφορά την ουσία των μέτρων, θεωρούμε θετικό ότι αρκετά από τα μέτρα σχετίζονται και με τη δική μας πρόταση την οποία είχαμε παραδώσει ολοκληρωμένη στον Πρόεδρο τον περασμένο Μάιο. Κάποια από αυτά μπορούν να δώσουν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα. Από την άλλη, παρατηρούμε ότι μερικά μέτρα χρήζουν περαιτέρω διευκρινήσεων τις οποίες θα ζητήσουμε. Μερικά άλλα ήταν ουσιαστικά καταγραφή ήδη ειλημμένων αποφάσεων. Την ίδια στιγμή ωστόσο, σημειώνουμε ότι δεν περιλήφθηκαν μέτρα που αφορούν την καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης και της επαναπροσέγγισης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Το πιο σημαντικό, τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί αφορούν στον ένα από τους τέσσερις άξονες της πρότασης του ΑΚΕΛ προκειμένου να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία με ρεαλιστική προοπτική την κατάληξη σε συνολική λύση του Κυπριακού.

ΔΗΚΟ

Σε σχέση με τα νέα μέτρα για τους Τουρκοκύπριους, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει προβληματισμό για κάποια από τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί.

Επιπρόσθετα:

1. Είναι απαραίτητο να ενημερωθεί το Εθνικό Συμβούλιο για τις λεπτομέρειες των μέτρων, αλλά και για τις νομικές, αριθμητικές και πρακτικές παραμέτρους της εφαρμογής τους, καθώς η ανακοίνωση καταγράφει μόνο γενικές αναφορές.

2. Όπως έχουμε δηλώσει διαχρονικά και κατ’ επανάληψη, κάθε τέτοιο μέτρο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και όχι να δίνει στους Τουρκοκύπριους τη δυνατότητα να απολαμβάνουν προνόμια “και των δύο κόσμων”, δηλαδή και της διαμονής στην κατεχόμενη Κύπρο και της ιδιότητας του κύπριου πολίτη. Είναι προφανές ότι η ενίσχυση αυτής της δυνατότητας δεν θα ενεργεί προς όφελος της επιδίωξης για σωστή λύση του Κυπριακού αλλά θα ενθαρρύνει τους Τουρκοκύπριους σε διαιώνιση του status quo.

3. Εννοείται, ασφαλώς, ότι η πρακτική εφαρμογή των όποιων μέτρων, για την οποία, επαναλαμβάνουμε ότι αναμένουμε ενημέρωση, δεν θα πρέπει να αδικεί τους Ελληνοκύπριους πολίτες.

4. Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε ότι, για όλα τα μέτρα για τους Τουρκοκύπριους, που έχουν αποφασιστεί από την παρούσα κυβέρνηση, ως επίσης και για όλα τα μέτρα που έχουν εξαγγείλει διαχρονικές κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια, θα γίνει πλήρης ενημέρωση, τόσο των Ηνωμένων Εθνών και της νέας ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, όσο και των κρατών μελών της Ε.Ε. και των ξένων διπλωματικών αποστολών που βρίσκονται στην Κύπρο.

ΔΗΠΑ

Η εξαγγελία αποτελεί ακόμη μια θετική χειρονομία προς την Τουρκοκυπριακή κοινότητα και ενισχύει την προσπάθεια μας για δημιουργία κλίματος επιστροφής σε συνομιλίες.

Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία χαιρετίζει την εξαγγελία της κυβέρνησης για μονομερή μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων μας συμπατριωτών μας. Η εξαγγελία αποτελεί ακόμη μια θετική χειρονομία προς την Τουρκοκυπριακή κοινότητα και ενισχύει την προσπάθεια μας για δημιουργία κλίματος επιστροφής σε συνομιλίες.

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν έχουν σαφή προσανατολισμό να διευκολύνουν την καθημερινότητα και να ενισχύσουν την ποιότητα ζωής των νόμιμων δικαιούχων, μέσα από την ανθρωπιστική τους διάσταση. Ευελπιστούμε, παράλληλα, ότι θα ενισχύσουν και θα καλλιεργήσουν περαιτέρω το αίσθημα εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ενόψει της καθόδου της προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, επαναλαμβάνουμε την ανάγκη να αξιοποιηθεί πλήρως το πλαίσιο των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, πετυχαίνοντας την όσο το συντομότερη επιστροφή σε συνομιλίες, από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά και στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες.