Από 1η Ιανουαρίου ο διορισμός της απεσταλμένης ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επανέλαβε ότι η απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ θα πρέπει να ξοδέψει χρόνο στο νησί και όχι να έρθει εδώ για κάποια 24ωρα, σημειώνοντας πως εξ όσων έχει ενημερωθεί ο διορισμός της θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.

Σε δηλώσεις την Κυριακή, ύστερα από το μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Ομορφίτας στο Καϊμακλί, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι αναμένουμε τις ανακοινώσεις του ΓΓ για ότι εξ όσων έχει ενημερωθεί ο διορισμός ισχύει από την 1η του χρόνου. Ανέφερε πως αμέσως μετά την 1η του χρόνου όπως έχει ενημερωθεί μέχρι στιγμής, η απεσταλμένη θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα, και αμέσως μετά θα επισκεφθεί την Κύπρο.

«Αυτό που έχω ζητήσει λαμβάνοντας υπόψη και την προηγούμενη εμπειρία μου από απεσταλμένους, από ειδικούς ή προσωπικούς, είναι η ανάγκη να μην επισκέπτεται την Κύπρο μόνο για κάποια εικοσιτετράρα ή σαρανταοκτάωρα. Θα πρέπει να έρθει εδώ να δουλέψουμε μαζί, φυσικά και θα επισκεφθεί την Άγκυρα, το Λονδίνο, την Αθήνα, τις Βρυξέλλες, αλλά θα πρέπει να μείνει να ξοδέψει μέρες στην Κύπρο έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες μέσα από τη συζήτηση για να φτάσουμε στο επιθυμητό που δεν είναι τίποτε άλλο από την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση πάντα του συμφωνημένου πλαισίου», ανέφερε.

Γάζα, αποφάσεις ΕΣ και πρόταση Λευκωσίας

Για την πρόταση της Λευκωσίας για τον ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Γάζα είπε ότι υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα αυτό και ότι ενδεχομένως να έχουμε και κάποιες ανακοινώσεις σήμερα.

Ανέφερε ότι ήρθε στην Κύπρο ομάδα Ισραηλινών, θα έρθει και μια νέα ομάδα αυτές τις μέρες και ότι «είμαστε έτοιμοι, μόλις υπάρξει το πράσινο φως από πλευράς Ισραήλ θα αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια».

«Βλέπετε είναι τραγική η κατάσταση ειδικά για τους αμάχους, θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να προστατευθούν οι άμαχοι. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία στο να σκοτώνεται άμαχος πληθυσμός και σε αυτό το πλαίσιο είναι η προσέγγισή μας για την παροχή απρόσκοπτης ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε ο ΠτΔ.

Εξέφρασε για άλλη μια φορά τη διαφωνία του για το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα για το θέμα της Μέσης Ανατολής. Επανέλαβε ότι στέλνουμε ένα πολύ λανθασμένο μήνυμα στην περιοχή και είναι γι’ αυτό το λόγο που ως Κυπριακή Δημοκρατία μίλησε με κάποιους των εταίρων μας στα μεσογειακά κράτη «έτσι ώστε να επιχειρήσουμε να διοργανώσουμε κάτι στην παρουσία και των συνεργατών και των εταίρων μας στην περιοχή, έτσι ώστε να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για την μέρα μετά τον πόλεμο».

Τόνισε ότι αν δεν αρχίσουμε να συζητάμε γι’ αυτό, αν δεν καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο και βασικές αρχές πολύ φοβάται ότι αυτή η κατάσταση, είτε θα επαναληφθεί είτε θα συνεχιστεί, άρα πρέπει (να υπάρξει κατάληξη). Είναι η γειτονιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουμε υποχρέωση να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο και ήταν αυτό και το μήνυμα που ο ίδιος είχε στείλει στο Συμβούλιο, επεσήμανε.

Ανέφερε ότι για κάποιες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία και κάποια άλλα κράτη φυσικά και είναι ικανοποιημένος και ήταν κάτι που στηρίξαμε και ως Κυπριακή Δημοκρατία.

«Έχω όμως εκφράσει τη διαφωνία μου και την ανησυχία μου για τον τρόπο που λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις, επίσης για το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το θέμα της Μέσης Ανατολής.  Και παρόλο ότι αναγνωρίζω και στηρίζω και συμμετέχουμε ενεργά στις συζητήσεις για το θέμα της Ουκρανίας, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια και πολύ ορθά είμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας , δεν μπορώ παρά να κακίσω το γεγονός ότι δεν καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα σε σχέση με το Μεσανατολικό, είτε γιατί δεν έγινε η κατάλληλη προεργασία, είτε γιατί δεν υπήρξε χρόνος συζήτησης», ανέφερε.