Η κατάρρευση τραπεζών στις ΗΠΑ μεταφέρεται στην Ευρώπη θυμίζοντας την κρίση του 2008

Σωσίβιο 50 δισ. στην Crédit Suisse

Οι ρυθμιστικοί φορείς της Ελβετίας επενέβησαν σήμερα παρέχοντας σωσίβιο ρευστότητας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Crédit Suisse, μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο της οποίας οι μετοχές κατακρημνίστηκαν χθες με εφιαλτικό τρόπο, φτάνοντας να υποχωρούν ακόμη και πάνω από 30% στο χρηματιστήριο, προτού κλείσουν στο -24,24%.

Η απόφαση του εποπτικού φορέα της ελβετικής κεφαλαιαγοράς (FINMA) και της κεντρικής τράπεζας της χώρας πάρθηκε χθες, μετά το μίνι κραχ που προκλήθηκε στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης αλλά και τον ΗΠΑ, προκειμένου να στηριχτεί ο τραπεζικός όμιλος που θεωρείται συστημικά σημαντικός, ή αλλιώς πολύ μεγάλος για να αφεθεί να πτωχεύσει.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Crédit Suisse ανακοίνωσε πως θα δανειστεί ως και 50,6 δισ. ευρώ από την κεντρική τράπεζα, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά, μετά την τραπεζική κρίση του 2008, που χορηγείται σε μία τράπεζα τέτοιας έκτασης ρευστότητα και όλα δείχνουν πλέον να διαψεύδουν με τον χειρότερο τρόπο της καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της ηγεσίας της Ε..Ε και της ΕΚΤ ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της τραπεζικής κρίσης που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature, στην Ευρώπη.

Οι ανησυχίες στην Ε.Ε. μεγαλώνουν καθώς η Credit Suisse, αν και δεν είναι τράπεζα του ευρωσυστήματος, είναι οριζόντια συνδεδεμένη με τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης. Γι’ αυτό και η ΕΚΤ ζήτησε ήδη από όλες τις τράπεζες που έχει υπό την εποπτεία της στοιχεία για τον βαθμό έκθεσής τους σε τίτλους και επενδυτικά προϊόντα της ελβετικής τράπεζας.

Η συγκεκριμένη τράπεζα, που ιδρύθηκε το 1856, χαρακτηρίζεται πυλώνας του ελβετικού χρηματοπιστωτικού τομέα, όμως αντιμετωπίζει προβλήματα μετά την κατάρρευση της βρετανικής χρηματοοικονομικής εταιρείας Greensill, το έναυσμα σειράς σκανδάλων που την έχουν φέρει σε δύσκολη θέση. Από τον Μάρτιο του 2021, η μετοχή της Crédit Suisse έχει απολέσει το 83% της αξίας της.

Πανικός στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Νωρίτερα χθες, ηγετικά στελέχη της Crédit Suisse είχαν ήδη αποπειραθεί να κατευνάσουν τις ανησυχίες για τη σταθερότητα της τράπεζας, χωρίς μολαταύτα να πείσουν τους επενδυτές: η μετοχή της υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ούλριχ Κέρνερ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel News Asia προσπάθησε να δώσει διαβεβαιώσεις για την σταθερότητα της τράπεζας, την ίδια ώρα όμως που οι μεγαλύτεροι μέτοχοί της, όπως η Saudi International Bank, απέκλειαν το ενδεχόμενο να αυξήσο9υν το μερίδιό τους και να διευκολύνουν την ρευστότητα της τράπεζας.

Η μετοχή της ελβετικής τράπεζας έχασε χθες σχεδόν 25%, που μεταφράζεται σε απώλεια χρηματιστηριακής αξίας σχεδόν 3 δισ. ευρώ, και γύρω από αυτή την εξέλιξη εκτυλίχθηκε πραγματικός «πόλεμος» σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Με πτώση 4,5% έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, 3,2% έπεσε το χρηματιστήριο του Λονδίνου, 2,5% έχασε της Φρανκφούρτης, 2,81% του Παρισιού, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών STOXX600 έκανε βουτιά σχεδόν 3%. Με οριακή άνοδο στους βασικούς δείκτες έκλεισε η Wall Street, ωστόσο ο τραπεζικός δείκτης του αμερικανικού χρηματιστηρίου έχασε πάνω από 3,5%.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των ομολόγων, ενώ η προοπτική γενίκευσης της τραπεζικής κρίσης και μετάδοσής της στην Ευρώπη οδήγησε σε θεαματική μείωση το αμερικανικό αργό πετρέλαιο (-4,5%), το πετρέλαιο τύπου Brent (-4%), αλλά και το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο TTF, η τιμή του οποίου έπεσε στα 42 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι η χαμηλότερη από το καλοκαίρι του 2021.

Κύμα ντόμινο

Η κατάρρευση της μετοχής της ελβετικής τράπεζας προκαλεί δεύτερο κύμα ντόμινο όσον αφορά τις τραπεζικές μετοχές παγκοσμίως, μετά την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος που προκάλεσε η πτώχευση της Silicon Valley Bank και άλλων δύο αμερικανικών τραπεζών. 

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, έγινε γνωστό πως η Credit Suisse ζήτησε τη στήριξη της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας. Προς το παρόν, η Credit Suisse δεν ζητά από την Κεντρική Τράπεζα χρηματική στήριξη, αλλά μια πολιτική – ηθική στήριξη, με μια δημόσια δήλωση για να αντιμετωπίσει το κύμα δυσπιστίας το οποίο έχει αρχίσει να κυριεύει τους επενδυτές.

Η Credit Suisse ζήτησε επίσης δημόσια στήριξη και από τη Finma, την ελβετική ρυθμιστική αρχή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Financial Times, χωρίς όμως να έχει υπάρξει αντίδραση από καμία από τις δύο πλευρές.

H μετοχή της τράπεζας έκανε ελεύθερη πτώση την Τετάρτη καταγράφοντας απώλειες κατά 30% στα 1,56 ελβετικά φράγκα, αφού νωρίτερα είχε διακοπεί η διαπραγμάτευσή της σε μια απόπειρα να ανακόψει το sell off. Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse υποχώρησε κάτω από τα 7 δισ. στερλίνες (7,6 δισ. δολάρια), με την τράπεζα να έχει αντλήσει κεφάλαια ύψους 4 δισ. στερλινών μόλις πριν από λίγους μήνες.

Γύρω στο μεσημέρι της Τετάρτης, οι μεγάλοι τραπεζικοί οίκοι της Ευρώπης σημείωναν απώλειες , οι οποίες καταδείκνυαν πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τσουνάμι πιέσεων προς τις τραπεζικές μετοχές. Επί παραδείγματι, η BNP Paribas σημείωνε απώλειες της τάξης του -10,6%, η Societe Generale του -9,89%, η Deutsche Bank του -6,66% και η Unicredit του -7,27%, στο χρηματιστήριο του Μιλάνο.

ΕΚΤ προς Ευρωτράπεζες: Αποκαλύψτε τώρα την έκθεσή σας στην Credit Suisse

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αποκαλύψουν την έκθεσή τους στην Credit Suisse.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, η ΕΚΤ εξέτασε αν θα πρέπει να κάνει κάποια δημόσια δήλωση για τον ελβετικό τραπεζικό κολοσσό, ωστόσο αποφάσισε να μην το κάνει υπό τον φόβο ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη αναταραχή στις αγορές.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη συνεδριάζει το συμβούλιο της ΕΚΤ και αναλυτές θεωρούν ότι, παρά τους τριγμούς που έχουν προκαλέσει στις αγορές οι εξελίξεις γύρω από την Credit Suisse, δεν θα κάνει πίσω και θα προχωρήσει και σε νέα αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως η Ευρωτράπεζα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο στον απόηχο όσων συμβαίνουν με την Credit Suisse, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που προειδοποιούν ότι αν συνεχίσει να αυξάνεται το κόστος του χρήματος, η Γηραιά Ήπειρος είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα τραπεζική κρίση.

Ρουμπινί: Η Credit Suisse είναι η «Lehman» της Ευρώπης

Η θεαματική «ελεύθερη πτώση» που σημειώνει στα χρηματιστήρια τις τελευταίες ώρες η Credit Suisse είναι η «Lehman moment» της Γηραιάς Ηπείρου, σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί, γνωστό για την πρόβλεψη της κατάρρευσης των στεγαστικών δανείων, η οποία συνέβαλε στην οικονομική κρίση του 2008.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρουμπινί έγραψε σε ανάρτησή του ότι ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος είναι «πολύ μεγάλος για να πέσει και πολύ μεγάλος για να σωθεί», δίνοντας το στίγμα των ομοιοτήτων με την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η μεγάλη οικονομική κρίση, με ολέθρια αποτελέσματα και για την Ελλάδα.

Νωρίτερα την Τετάρτη, πριν η μετοχή της Credit Suisse αγγίξει το -30%, ο πρόεδρός της, Axel Lehmann, υποστήριζε ότι δεν τίθεται θέμα κρατικών ενισχύσεων, καθώς η πληγείσα ελβετική τράπεζα προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των πελατών, των μετόχων και των ρυθμιστικών αρχών.

Μιλώντας στο συνέδριο του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Σαουδική Αραβία, ο Lehmann δήλωσε ότι δεν θα ήταν ακριβές να συγκρίνει κανείς τα τρέχοντα προβλήματα της Credit Suisse με την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ, ιδίως επειδή οι τράπεζες ρυθμίζονται διαφορετικά.

«Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, έναν ισχυρό ισολογισμό. Έχουμε ήδη πάρει το φάρμακο», είπε, αναφερόμενος στο εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο προκειμένου να μετατραπεί σε «νέα Credit Suisse».

Οι εξελίξεις ωστόσο τον έχουν διαψεύσει.