Προεδρικές: Στο περιθώριο τα  μείζονος σημασίας ζητήματα

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Η δημοκρατία πάσχει. Έχει σοβαρά ελλείμματα  και «μαύρες τρύπες»,  όπου η λαϊκή κυριαρχία  παύει να ισχύει με την ουσιαστική  έννοια ότι η εξουσία, εκτελεστική και νομοθετική, απορρέει από τη βούληση του  λαού . Αυτό βέβαια δεν ισχύει μόνο για την  Κύπρο αλλά και για  όλες τις χώρες της Ευρώπης, της Αμερικανικής  Ηπείρου και ευρύτερα του πλανήτη.

Μόλις τρεις μήνες απέχουμε από τον Α’ γύρο των προεδρικών εκλογών του 2023. Πέραν από το αναμάσημα και τις αλληλοκατηγορίες για το ποιος φταίει για την διαιώνιση  και περιδίνηση του Κυπριακού προβλήματος  για  μισό σχεδόν αιώνα, σοβαρά ζητήματα  βρίσκονται  στο περιθώριο. Σαν τέτοια είναι  οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις , η τραπεζοκρατία με τη  δαμόκλειο  σπάθη να επικρέμεται επί δικαίων και αδίκων. Είναι επίσης  οι αυταρχικές ντιρεκτίβες  και οι λόγοι φτωχοποίησης χιλιάδων πολιτών . Πέραν αυτών έχουμε και τις παρεμβάσεις του τύπου «ξέρεις ποιος είμαι εγώ…» οι οποίες οδηγούν αυτόματα  σε  ακρωτηριασμό ειδήσεων ή αποκαλύψεων  με δημοσιογράφους σε Μ.Μ.Ε να γίνονται κλητήρες ή και κολαούζοι  εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων ή συμφερόντων.

Ελάχιστοι είναι εκείνοι που επιχειρούν να αγγίξουν αυτά τα πυρακτωμένα κάρβουνα .Οι  περισσότεροι όμως, κυρίως από τα πολιτικά κόμματα το αποφεύγουν προκειμένου να μην κάψουν εαυτούς και αλλήλους.  

Οι επίδοξοι «μεγάλοι αδελφοί» και το …κατασκοπευτικό όργιο

Η Κύπρος βρέθηκε ξανά στο μάτι του κυκλώνα με το κακόβουλο λογισμικό Predator το οποίο  χρησιμοποιήθηκε στην παγίδευση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ στην Ελλάδα Νίκου Ανδρουλάκη και ενός Ελλαδίτη δημοσιογράφου του Θανάση Κουκάκη.

Προηγήθηκε πριν μερικά χρόνια η κατασκοπευτική δραστηριότητα  του μαύρου βαν στη Λάρνακα  της  περιβόητης εταιρείας WiSpear η οποία  μετονομάστηκε αργότερα  σε Passitora Ltd.Την ίδια ώρα υπάρχει μια  πληθώρα πληροφοριών για εταιρείες με ξένους και Ε/κ που είναι μπλεγμένοι σε τέτοιου είδους εταιρείες, τα νήματα και κυκλώματα των οποίων οδηγούν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Το αν είναι ή όχι ποινικό αδίκημα να παγιδεύονται συσκευές τηλεφωνίας και να κατασκοπεύονται οι  τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του οποιουδήποτε εχθρού , φίλου ή αντιπάλου είναι αυτονόητο.

Το γεγονός ότι η ισραηλινή εταιρεία WiSpear την έβγαλε καθαρή με μόνο 76.000 ευρώ πρόστιμο από δικαστήριο της Λάρνακας και η απροθυμία των θεσμών του κράτους να ερευνήσουν σε βάθος το θέμα παρακολουθήσεων μας παραπέμπει στον   Άμλετ με το τραγικό συμπέρασμα «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας».

Ποικίλα ερωτηματικά προκάλεσαν και προκαλούν μέχρι σήμερα οι  λόγοι για τους οποίους οδήγησαν τον Γενικό Εισαγγελέα να αναστείλει την ποινική δίωξη των φυσικών προσώπων που εμπλέκονταν στην υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν.

Ποιο ήταν το πελατολόγιο της εταιρείας και ποιοι πλήρωναν για να παρακολουθούν ποιους; Το κράτος, ιδιώτες,  κόμματα, ή και ξένες πρεσβείες; Ακροθιγώς λέχθηκαν κάποιες παραδοχές από τον ηγέτη του ΔΗΣΥ ότι συνεργάστηκε με την εταιρεία του ισραηλινού Ταλ Ντίλιαν  αλλά ως εκεί. Καμιά έρευνα  δεν αφέθηκε να προχωρήσει σε   βάθος. Έτσι έχει καταντήσει πλέον σαν ένα κακόγουστο ανέκδοτο όταν δύο συνομιλούν στο τηλέφωνο και ακούγονται περίεργοι ήχοι  ο ένας να λέει στον άλλο: «δεν πειράζει συνέχισε να μίλας αφού το ξέρουμε πως μας παρακολουθούν.»!!!

Ένα ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί αρμοδίως είναι κατά πόσο  ένας από τους λόγους της αναστολής ποινικής δίωξης έχει να κάνει με την σχέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα   Σάββα Αγγελίδη και του αδελφού του Μιχάλη Αγγελίδη  όταν το 2011 ενεγράφη από το δικηγορικό τους γραφείο εταιρεία του Άμπραχαμ Σαχάκ Άβνι; 

 Η αυτοκρατορία των τραπεζών

Ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις παράπλευρες απώλειες  τον πληθωρισμό την ακρίβεια και την φτωχοποίηση χιλιάδων πολιτών αγγίζεται ακροθιγώς από τα κόμματα που προτιμούν να  μιλούν μόνο με συνθήματα. Δεν τολμούν  να βάλουν το μαχαίρι μέχρι το  κόκαλο επειδή προφανώς έχουν ευθύνες. Η διάλυση του Συνεργατισμού -της μεγαλύτερης  λαϊκής κατάκτησης-  και το ξεπούλημα των περιουσιακών του στοιχείων σε τράπεζες οι οποίες κατά το πλείστον  ελέγχονται από ξένα κεφάλαια είναι ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά εγκλήματα .Για τούτο ουδείς λογοδότησε γιατί όλοι έχουν λερωμένη την φωλιά τους .Άλλοι λιγότερο αλλά πολύ περισσότερο η ηγεσία του ΔΗΣΥ με τον τότε Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη να παραιτείται μετά από το πόρισμα  της ερευνητικής επιτροπής . Τώρα όλα ξεχάστηκαν και πάμε  για άλλα . Καθημερινά  και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας εκτυλίσσονται δράματα με εκποιήσεις πρώτης κατοικίας ενώ εκτυλίσσεται και ένα πλιάτσικο άλλου είδους και πιο εκλεπτυσμένο για το ποιοι κερδοσκοπούν σε βάρος όσων δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.

Οι παρεμβάσεις νταήδων πολιτικών

Στο σινάφι των δημοσιογραφων είναι γνωστό ποιοι είναι οι νταήδες κομματάρχες και οι «οπλαρχηγοί »  τους που κάνουν παρεμβάσεις προκειμένου να μην βγουν στη φόρα ειδήσεις ή γεγονότα που θα αμαυρώσει την εικόνα τους. Υπάρχει και μια άλλη πιο βρόμικη τακτική. Να κτυπηθούν εν δυνάμει αντίπαλοι που προφανώς  θα ήταν ή θα είναι εμπόδιο στις μελλοντικές τους επιδιώξεις. Υπήρξε  προβολή για πλείστα «σκάνδαλα» που δεν ήταν και τόσο σκάνδαλα αλλά αλλότριες σκοπιμότητες.

  Ωστόσο επικρατεί η γνωστή  σιγή «νεκροταφείου» καθότι οι θέσεις εργασίας είναι δυσεύρετες και η διαπλοκή έχει ισχυρά πλοκάμια που οδηγούν την αλήθεια στην  προκρούστεια κλίνη. Για να χρυσωθεί το χάπι της σιωπηρής ανοχής είναι πολλοί εκπρόσωποι  Μ.Μ.Ε που μετατρέπουν αυτές τις ωμές παρεμβάσεις σε προκρούστεια λογική. Δηλαδή την αυτολογοκρισία για να τα έχουν καλά με τους … «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» (!!!)

Τα καραγκιοζλίκια της προεκλογικής

Μέσα σε αυτό το σκηνικό   της απόκρυψης των μείζονος σημασίας ζητημάτων έχουμε  τις καθημερινές «συρράξεις» του προεκλογικού,  που αντί να ελκύουν τους πολίτες στην κάλπη ή στην αποδοχή των υποψηφίων τους,  τους απομακρύνουν.

Βλέπουμε την αμηχανία της ηγεσίας του ΑΚΕΛ για τα χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης  για τον υποψήφιο του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Έτσι η επιθετική διάταξη κατά της κυβέρνησης Αναστασιάδη -ΔΗΣΥ έχει αρκετά σημεία που αποδυναμώνουν την δυναμική του . Η αξίωση για επαναφορά της ΑΤΑ είναι απόλυτα ορθή και επιβαλλόμενη. Ποιοι όμως την κατάργησαν  το 2013 και θα την επαναφέρουν οι μέλλοντες; Ποιοι επέβαλαν  δια μνημονίου της τρόικας το πέναλτι στις συντάξεις το Νιόβρη του 2012; Η τότε Υπουργός Εργασίας και νυν Γ.Γ. της ΠΕΟ  είναι αυτή που κατέθεσε το εν λόγω νομοσχέδιο που έγινε νόμος και ακρωτηριάστηκαν οι συντάξεις χιλιάδων επηρεαζόμενων που εξαναγκάστηκαν να συνταξιοδοτηθούν  στο 63ο έτος. Δεν ακούστηκε καμιά αυτοκριτική ούτε και ένα mea culpa προς όλους αυτούς που μέχρι σήμερα παίρνουν μειωμένες συντάξεις με το πέναλτι του μείον 12%.

 Υπάρχουν  επίσης και σκηνές απείρου κάλλους  που για να είμαστε ειλικρινείς οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται να δώσουν σημασία εφόσον γι’ αυτούς προέχουν άλλα σπουδαιότερα .

Είδαμε τον  πρόεδρο  του ΔΗΣΥ και υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου ως σύγχρονο Δον Κιχώτη να  πολεμά …ανεμόμυλους.

Στο debate του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ την περασμένη Δευτέρα ο Αβέρωφ Νεοφύτου μίλησε για σκιές που δημιουργήθηκαν από δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη. Ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ  άδραξε την ευκαιρία να σχολιάσει τις αναφορές  του Προέδρου Αναστασιάδη στην Παλώδια πριν δυο  περίπου βδομάδες  όπου δήλωνε ότι και οι τρεις βασικοί υποψήφιοι υπήρξαν   συνεργάτες του.

Ο Αβ.Νεοφύτου αγνόησε τον παρελθόντα χρόνο και κάλεσε τον Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει.  «Για μένα είπε-δεν μπορεί να συνεχίζει ένας να είναι συνεργάτης μου όταν είναι υποψήφιος ενός ενδιάμεσου χώρου που από το 1976 προσπαθεί να αλώσει τον ΔΗΣΥ και προσφέρεται να χτυπήσει την αξιοπρέπεια του συναγερμικού κόσμου».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ  δεν μπορεί να αγνοεί τις πραγματικότητες. Δηλαδή ότι στο παρελθόν και ο Χριστοδουλίδης και ο Μαυρογιάννης υπήρξαν συνεργάτες του Προέδρου. Επίσης απέφυγε   να αναφερθεί στα πήγαινε-έλα  του ιδίου όταν ζητούσε την στήριξη της ηγεσίας  του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ και δεν τον ενοχλούσε ποσώς αν αυτός ο ενδιάμεσος χώρος «από το 1976 προσπαθούσε να αλώσει το ΔΗΣΥ». Άλλωστε καθόλου δεν  επλήγη η «αξιοπρέπεια του Συναγερμικού κόσμου» όταν  το ΔΗΚΟ υποστήριζε σε προεδρικές εκλογές συναγερμικούς υποψηφίους .Ούτε ακόμα και όταν ψήφιζαν μαζί με το ΔΗΣΥ νομοσχέδια  για την οικονομία. Αντίθετα ωφελήθηκε .

Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη στις αιχμές του συναγερμικού υποψηφίου.

Το σίγουρο όμως είναι πως δεν θα αφήσει να επωμιστεί τις ευθύνες μια πιθανής εκλογική ήττας του Αβ.Νεοφύτου .

Οι τρεις μήνες που απομένουν από τον πρώτο γύρο των εκλογών είναι σοφότερο να επικεντρωθούν σε ουσιώδη ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα της ζωής των πολιτών και όχι με τα προσωπικά ζητήματα  και τις ανασφάλειες των υποψηφίων και των κομμάτων που τους υποστηρίζουν.