ΓΓ ΝΑΤΟ: Ποτέ δεν είναι αργά για πολιτική λύση με τη Ρωσία στην ουκρανική κρίση

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, θεωρεί ότι η Συμμαχία είναι imagewενδυναμωμένη στην ουκρανική κρίση, γράφει η εφημερίδα Zeit με τίτλο «Η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα βέτο» και επαινεί τους Γερμανούς.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ επαινεί την πρωτοβουλία του Γερμανού Καγκελαρίου να επισκεφτεί τη Μόσχα, καθώς αποτελεί απόδειξη της σημασίας της Γερμανίας εντός του ΝΑΤΟ, αλλά και του ότι η Γερμανία υποστηρίζει τη διττή πολιτική της Συμμαχίας για αποτροπή και άμυνα.

Κληθείς να σχολιάσει τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Γερμανίας ως εταίρου, σημειώνει ότι τόσο στην έδρα του ΝΑΤΟ όσο και στα ταξίδια του διαπιστώνει την εντονότερη εμπλοκή της Γερμανίας και την αποφασιστικότητά της, όπως φαίνεται για παράδειγμα με την στρατιωτική αποστολή στη Λιθουανία ή τους Γερμανούς πιλότους, που πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, στο πλαίσιο της εναέριας επιτήρησης του ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα της Ουκρανίας για παροχή οπλικού υλικού από τη Γερμανία, επισημαίνει ότι οι εξαγωγές όπλων είναι απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης, εκφράζει όμως την ικανοποίησή του για την οικονομική στήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία. Ενόψει της αποχώρησής του από τη Συμμαχία, τονίζει ότι το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει τις δομές και τις δυνατότητές του, καθώς και ότι από το 2014 τα κράτη-μέλη έχουν αυξήσει τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρεται στις δύο συνιστώσες της πολιτικής του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας, τον διάλογο και την αποτροπή, και σημειώνει ότι η κρίση των τελευταίων μηνών έχει καταστήσει σαφές πόσο σημαντικό είναι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη να συμπορεύονται, γιατί η σταθερότητα της ευρωπαϊκής ασφάλειας εξαρτάται από την διατλαντική.

Στη διένεξη με τη Ρωσία εκτιμά ότι «δεν είναι ποτέ αργά να βρούμε μια πολιτική λύση», ωστόσο η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο με την Ουκρανία και να υποστηρίξει πειστικά την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Το ΝΑΤΟ έχει στείλει, όπως υπενθυμίζει, γραπτώς στη Ρωσία μια σειρά από προτάσεις, για παράδειγμα περί ελέγχου των αφοπλισμών ή σχετικά με τη διαφάνεια στις στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ έχει προσκαλέσει τη Ρωσία σε μια σειρά από συναντήσεις του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, δεν πρόκειται η Συμμαχία να προβεί σε παραχωρήσεις σε ,τι αφορά τις βασικές της αρχές, όπως είναι η αρχή ότι κάθε κράτος είναι ελεύθερο να επιλέξει τον δρόμο του, διότι διαφορετικά υπονομεύεται η κυριαρχία του και η ασφάλεια της Ευρώπης.

Η Ουκρανία είναι ελεύθερη να επιλέξει αν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, συνεχίζει ο κ. Στόλτενμπεργκ και είναι στην ευχέρεια των μελών του ΝΑΤΟ να αποφασίσουν αν πληροί τα κριτήρια για την ένταξη. «Η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα βέτο όταν πρόκειται για υποψήφιες προς ένταξη στο ΝΑΤΟ χώρες», σημειώνει χαρακτηριστικά. Στην ερώτηση πώς κρίνει ένα ενδεχόμενο moratorium της ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία, απαντά ότι ισχύουν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στο Βουκουρέστι το 2008 και προσθέτει ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή για την Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά την επιδίωξη του Γάλλου Προέδρου Mακρόν να προωθήσει μια στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, σχολιάζει ότι είναι ευπρόσδεκτες όλες οι προσπάθειες της Ευρώπης για την άμυνά της, τονίζει όμως ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ο κεντρικός πυλώνας της ευρωπαϊκής ασφάλειας. «Δεν πιστεύω σε έναν μοναχικό δρόμο της Ευρώπης ούτε της Αμερικής. Πρέπει να πορευόμαστε μαζί», δηλώνει στην εφημερίδα ο Στόλτενμπεργκ.

Τέλος, αναφέρεται στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και σημειώνει ότι «η Κίνα έρχεται στην πόρτα μας» και συνεργάζεται πιο στενά με τη Ρωσία, κάτι που το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μη λάβει υπ’όψιν. Το ΝΑΤΟ, πάντως, όπως ξεκαθαρίζει, δεν βλέπει την Κίνα ως εχθρό του και είναι έτοιμο για διάλογο πάνω σε όλα τα επείγοντα θέματα της εποχής μας.