Η ΠΟΕΔ καλεί σε διάλογο το ΥΠΠΑΝ και τους γονείς να στηρίξουν την αυριανή στάση εργασίας

Η ΠΟΕΔ με σημερινή της ανακοίνωση καλεί το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας σε διάλογο απευθύνοντας έκκληση προς τους γονείς να στηρίξουν την αυριανή στάση διαμαρτυρίας

Όπως αναφέρει η οργάνωση των Δασκάλων, καθημερινά, οι εκπαιδευτικοί μας και οι διευθύνσεις των σχολείων, δίνουν μια πραγματική μάχη στα σχολεία, έτσι ώστε να τα κρατήσουν ανοικτά και ασφαλή, κάτω από αντίξοες συνθήκες, με στόχο να διασφαλιστεί ότι το κάθε παιδί θα έχει την εκπαίδευση που δικαιούται. Και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν με όλες τους τις δυνάμεις.

«Τα 55 λεπτά της στάσης εργασίας αποτελούν για την ΠΟΕΔ και τα μέλη της, την ελάχιστη έκφραση διαμαρτυρίας με στόχο να αναδειχθούν τα προβλήματα και να γίνουν τα απαραίτητα για να στηριχθεί το έργο τους. Δεν είναι τα 55 λεπτά αυτά που στερούν στην εκπαίδευση των παιδιών ή που δημιουργούν το πρόβλημα, αλλά τα όσα δεν έγιναν και πρέπει να γίνουν από πλευράς ΥΠΠΑΝ», προσθέτει.

Η Οργάνωση υποστηρίζει πως από την πρώτη στιγμή κατέθεσε και καταθέτει εισηγήσεις με στόχο την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας, προσθέτοντας ότι «εισηγήθηκε διάφορα μέτρα τα οποία θα συνέβαλλαν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας στα Δημόσια Σχολεία: μείωση μαθητών/τριών στις τάξεις, εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού στις αίθουσες διδασκαλίας, μονά θρανία για όλα τα παιδιά, αγορά αριθμού κατάλληλων μασκών για παιδιά και εκπαιδευτικούς κ.ά».

«Σε καμία περίπτωση η Οργάνωση δε μηδενίζει το ότι έγινε μέχρι σήμερα από πλευράς ΥΠΠΑΝ και Πολιτείας», σημειώνει, για να προσθέσει «ταυτόχρονα όμως, επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Ως εκ τούτου, αναμένουμε οι εισηγήσεις και οι εκκλήσεις μας να εισακουστούν άμεσα από πλευράς ΥΠΠΑΝ προς όφελος πρωτίστως των παιδιών αλλά και της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων μας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι λόγοι για τους οποίους αντιδρά η ΠΟΕΔ και απαιτεί από την πολιτεία και ειδικότερα το ΥΠΠΑΝ να προχωρήσει στη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων, αφορούν τους ακόλουθους τρεις σημαντικούς άξονες :

Α. Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων στα Νηπιαγωγεία και στα Ειδικά Σχολεία, τα οποία λειτουργούν με υφιστάμενα πρωτόκολλα, χωρίς τον όποιο έλεγχο, ο οποίος να διασφαλίζει την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών.

Β. Την υιοθέτηση ουσιαστικών και μόνιμων μέτρων για αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες από τη μη αντικατάσταση εκπαιδευτικών που απουσιάζουν και ταυτόχρονα την ουσιαστική στήριξη των διευθύνσεων των σχολικών μονάδων για την εύρυθμή λειτουργία τους. Η υποστελέχωση των σχολικών μονάδων και τα  κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, επηρεάζουν την ποιότητα της διδασκαλίας για χιλιάδες παιδιά σε εκατοντάδες τμήματα την ημέρα και παράλληλα προκαλούν απώλεια ενισχυτικής διδασκαλίας σε παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, παιδιά που τυγχάνουν ειδικής εκπαίδευσης και παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες.

Γ. την εξαγγελία συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος εγκατάστασης συστημάτων εξαερισμού σε όλες στις σχολικές αίθουσες.
Σημειώνει ακόμη ότι «στην στάση εργασίας της ερχόμενης Δευτέρας, θέλουμε να στείλουμε μήνυμα και όχι να προκαλέσουμε ταλαιπωρία» και ότι «δεν επιδιώκουμε αποποίηση ευθυνών ή εξασφάλιση προνομίων».

«Ως εκ τούτου, καλούμε τους Οργανωμένους Γονείς αλλά και όλους τους γονείς να συμπορευθούν μαζί μας, γιατί ο στόχος είναι κοινός: η στήριξη του Δημόσιου Σχολείου. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας και να προχωρήσει σε άμεσες λύσεις για να στηριχθεί έμπρακτα και άμεσα το Δημόσιο Σχολείο, τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι διευθύνσεις τους», καταλήγει.