Η εξέγερση των φορτηγατζήδων του Καναδά παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις

Η εξέγερση των φορτηγατζήδων κατά του πιστοποιητικού εμβολιασμού convoy-canberra-siteπου ξεκίνησα στον Καναδά φαίνεται πως παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις. Τις τελευταίες ημέρες σείεται και η Αυστραλία   από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις καθώς  η πρωτεύουσα της κοινοπολιτείας, η Καμπέρα περικυκλώνεται από χιλιάδες διαδηλωτές που καταφτάνουν από κάθε γωνιά της μακρινής ηπείρου του νότου.

Τις τελευταίες ώρες, χιλιάδες φορτηγά και δεκάδες χιλιάδες πολιτών, συγκεντρώνονται έξω από το παλιό κοινοβούλιο της πρωτεύουσας της Αυστραλίας, για να διαμαρτυρηθούν κατά των περιοριστικών μέτρων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση κατά τα πρότυπα του Καναδά. Το Αυστραλιανό κίνημα ονομάζεται «Convoy to Canberra», με τους συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία να οδηγούν μαζικά από το βόρειο Queensland και το Perth.

Το κίνημα Convoy to Canberra εμφανίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου, στο Facebook και αμέσως αυξήθηκε σε 172.000 ακόλουθους και μια ομάδα Telegram σε 30.000.Το κεντρικό αίτημα είναι:  «Τερματίστε τις εντολές, τερματίστε τους περιορισμούς, προστατέψτε τα παιδιά» Είναι χαρακτηριστικό ότι στα φορτηγά και τα φορτικά οχήματα των διαδηλωτών είναι  χαραγμένα  συνθήματα κατά του  πρωθυπουργού της Αυστραλίας Σκότ  Μόρισον, και επίσης κατά του πρωθυπουργού της πολιτεία Βικτώριας,  Ντάνιελ Άντριους.

Οι διαδηλωτές κοιμούνται  σε αυτοσχέδιους χώρους κατασκήνωσης κοντά στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Πρόκειται για εκατοντάδες αυτοκίνητα, και φορτηγά, με πινακίδες από τη Δυτική Αυστραλία και το Κουίνσλαντ. Οι επικεφαλής των διαδηλωτών  ισχυρίστηκαν ότι θα «συνεχιστεί επ’ αόριστον» – αλλά η αστυνομία επενέβη με άγρια καταστολή να διαλύσει την κατασκήνωση και τις συγκεντρώσεις. Οιι διαδηλωτές ωστόσο επιμένουν.

Κονβόι της Φινλανδίας

Σε μια αντιπαραβολή από τον Καναδά και θέλοντας να δείξουν από που ξεκίνησε χιλιάδες Φινλανδοί ξεκίνησαν το “κονβόι” στους κεντρικού δρόμους του Ελσίνκι απαιτώντας να καταργηθούν τα υγειονομικά πάσο και οι περιορισμοί.Έτσι οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο της Φιλανδίας στο Ελσίνκι το βράδυ της Παρασκευής για ν΄απαιτήσουν την άρση των υγειονομικών μέτρων και να διαμαρτυρηθούν κατά της αύξησης στην τιμή του καυσίμου κίνησης και να ζητήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση Τριντό και η Βουλή στην Οτάβα φαίνεται σαν να τελούν υπό ομηρία. Ο Τριντό παραμένει σε κρυσφήγετο ενώ ανάλογες δράσεις κονβόι διαδραματίζονται και θα κορυφωθούν τις επόμενες ημέρες και σ πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης όπως Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία κλπ.