Ρωσία: «Καταστροφικό βήμα» η απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν στρατεύματα στην Ευρώπη

imagew«Τα καταστροφικά βήματα, που δεν δικαιολογούνται από κανέναν, αυξάνουν τη στρατιωτική ένταση και στενεύουν το πεδίο για πολιτικές αποφάσεις», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γκρουσκό, ερωτηθείς από το ρωσικό πρακτορείο Interfax για την απόφαση της Ουάσιγκτον να μεταφέρει στρατεύματα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Γκρουσκό, αυτό το βήμα «είναι μόνο προς τέρψη των Αρχών του Κιέβου», που προτρέπονται να συμπεράνουν ότι «είναι δυνατόν και περαιτέρω ατιμώρητα να συνεχίσουμε να σαμποτάρουμε τις συμφωνίες του Μινσκ», τη μόνη υπαρκτή κατά τη Μόσχα δυνατότητα για διευθέτηση της εμφύλιας σύρραξης στην Ουκρανία.

Όπως έγινε γνωστό, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στείλουν 3.000 στρατιώτες στην ανατολική Ευρώπη, λόγω της έντασης με τη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας. Πρόκειται για 1.700 στρατιώτες που θα φύγουν από την αμερικανική βάση Fort Bragg στη Βόρεια Καρολίνα για την Πολωνία και άλλους 300 από τη βάση αυτή προς τη Γερμανία. Περίπου 1.000 στρατιώτες που βρίσκονται  στη Γερμανία θα κατευθυνθούν προς τη Ρουμανία.

Το Πεντάγωνο λέει ότι δεν αποκλείει την επιπλέον ανάπτυξη στρατευμάτων, πέραν αυτών που ανακοινώθηκαν.

«Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς τον κ. Πούτιν και ειλικρινά προς τον κόσμο ότι το ΝΑΤΟ έχει σημασία για τις ΗΠΑ και έχει σημασία για τους συμμάχους μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης.

Το Πεντάγωνο επανέλαβε τις προειδοποιήσεις σχετικά με την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, όμως διατύπωσε την ελπίδα ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα επιλέξει μια διπλωματική επίλυση της κρίσης.

«Δεν πιστεύουμε ακόμη ότι έχει αποφασίσει να εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία», είπε ο Κίρμπι.

Ο Ερντογάν στο Κίεβο

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταβαίνει στο Κίεβο όπυ θα υπογράψει σειρά συμφωνιών με το Κίεβο ανάμεσα στις οποίες και η κατασκευή στρατιωτικών drones  στην Ουκρανία .

Αν και βρίσκεται στη εξουσία εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, ο Ερντογάν αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο δυσκολίες στο εσωτερικό της χώρας του λόγω της έντονης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Τουρκία και ελπίζει να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι η χώρα του είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά και τις καλές σχέσεις που διατηρεί με το Κίεβο, εμπορικό εταίρο της Άγκυρας, για να μεσολαβήσει στην κρίση και να βελτιώσει το προφίλ του.«Ως μέλος του ΝΑΤΟ δεν επιθυμούμε έναν πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας που θα προμήνυε κακά για την περιοχή», υπογράμμισε το Σαββατοκύριακο ο Τούρκος πρόεδρος, τασσόμενος υπέρ μιας «ειρηνικής λύσης» στην κρίση.

Ο Ερντογάν προσέφερε την προηγούμενη εβδομάδα τις υπηρεσίες του, προτείνοντας μια συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία, «προκειμένου να ανοίξουμε τον δρόμο για την επιστροφή στην ειρήνη».

Μέχρι στιγμής ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ευχαριστήσει τον Ερντογάν για την πρότασή του, αλλά έχει προσθέσει ότι θα του απαντήσει «όταν το επιτρέψουν η πανδημία και η ατζέντα του».

Τούρκος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επεσήμανε ότι ο Ερντογάν στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο θα ζητήσει και από τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα επιθυμεί να διατηρήσει τη συνεργασία της και με τις δύο «πολύ σημαντικές χώρες».

Επισήμως ο Ερντογάν αναμένεται στο Κίεβο για να συμμετάσχει σε ένα οικονομικό φόρουμ, στη διάρκεια του οποίου πρόκειται να ανακοινώσει μαζί με τον Ζελένσκι μια σειρά συμφωνιών, ανάμεσά τους και μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας έφτασαν τους ένδεκα πρώτους μήνες του 2021 τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν και συνεργάζεται με τη Ρωσία σε θέματα άμυνας και ενέργειας, η Τουρκία έχει αντιταχθεί στις πολιτικές της Μόσχας στη Λιβύη και τη Συρία, όπως και στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Εξάλλου έχουν πουλήσει drones στην Ουκρανία, προκαλώντας την οργή της Ρωσίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ανάγκη να αναδείξει τον ρόλο του ως μεσολαβητή και για να ξεπεράσει τις εσωτερικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του, αλλά και προκειμένου να αναθερμάνει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, καθώς η Τουρκία έχει περιθωριοποιηθεί στο ΝΑΤΟ μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για την τουρκική μεσολάβηση, καθώς ο Πούτιν θέλει η Ουάσινγκτον να τον αντιμετωπίζει σαν ίσο.