Τριγμοί στο ΝΑΤΟ από τη Νορβηγία

Η νέα κυβέρνηση της Νορβηγίας, κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι σχεδιάζει να αποσύρει σταδιακά τις δυνάμεις του στρατιωτικού μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που σταθμεύουν κοντά στα σύνορα με τη γειτονική Ρωσία, αντικαθιστώντας τες   με δικούς της στρατιώτες.

«Είναι πολύ σημαντικό για τη Νορβηγία να έχει στρατιωτική παρουσία σε κοντινές περιοχές», δήλωσε την Παρασκευή η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Άννικεν Χούτφελντ στο τοπικό πρακτορείο VG, «αλλά κατά τη γνώμη μας, ακριβώς δίπλα στα ρωσικά σύνορα είναι καλύτερο για εμάς να χειριστούμε την κατάσταση μόνοι μας – με τη βοήθεια νορβηγικών αεροσκαφών και πλοίων».

Όπως δήλωσε, σκοπεύει να συζητήσει το ζήτημα αυτό με τις συμμάχους χώρες στο ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Βρετανία, και τόνισε ότι ενεργεί προς το συμφέρον της χώρας της. Σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν περισσότερες αμερικανικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία από ό,τι σε προηγούμενες φάσεις της «μεταπολεμικής περιόδου».

Τον Μάιο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Όσλο για στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής μετά τη στάση αμερικανικού ατομικού υποβρυχίου σε πολιτικό λιμάνι στο Τρομς, στη βόρεια Νορβηγία. Η κορυφαία διπλωματική εκπρόσωπος της Μόσχας, Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τη Νορβηγία, ότι επιδιώκει να οξύνει τις εντάσεις στην περιοχή προκειμένου να ικανοποιήσει τις ΗΠΑ και ισχυρίστηκε ότι το λιμάνι του Τρομς είχε εκσυγχρονιστεί ειδικά για τέτοιες επισκέψεις με έξοδα της Ουάσινγκτον, προκειμένου να λειτουργήσει ως «ένα ακόμα προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ».

Το νέο υπουργικό συμβούλιο της Νορβηγίας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Γιόνας Γκαρ Στόερ του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος, ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο. Το Εργατικό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 26,3% των ψήφων, και ο Στόερε σχημάτισε κυβέρνηση μειοψηφίας στην οποία συμμετέχει ως υπουργός Οικονομικών ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος του Κέντρου, Τριγκβέ Σλάγκσβολντ Βέντουμ.

Οι σχέσεις Μόσχας – Δύσης έχουν φθάσει σε ιστορικό χαμηλό τους τελευταίους μήνες, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει ότι δεν θα χαρακτήριζε τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ καταστροφικές, γιατί «για να μιλήσουμε για καταστροφικές σχέσεις πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον σχέσεις».

Ωστόσο, ανέφερε ότι η Ρωσία συνεργάζεται διμερώς με ορισμένα κράτη μέλη της Συμμαχίας, εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ. «Έχουμε σχέσεις με τη Νορβηγία, μεταξύ άλλων στον τομέα της ασφάλειας. Και, εκτός από τις τακτικές διαβουλεύσεις για την ασφάλεια, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε και διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργείων Άμυνας» ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.