Μορφή χιονοστιβάδας οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

 

xenia128-820x547Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, βιασμών και άσεμνων επιθέσεων ενώ με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα ξεκινά η διαδικασία για ποινικές διώξεις.

Οι Αρχές διερευνούν αρκετές υποθέσεις αυτή τη στιγμή, ωστόσο καμιά καταγγελία από τον χώρο του πολιτισμού δεν υποβλήθηκε ακόμα επίσημα. Με χθεσινό tweet του ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης γνωστοποίησε ότι «δόθηκαν σήμερα οδηγίες από τον Γενικό Εισαγγελέα προς την Αστυνομία για άμεση καταχώρηση της υπόθεσης στο Δικαστήριο σε σχέση με καταγγελίες για σεξουαλικής φύσεως αδικήματα». Η υπόθεση αφορά σε τέσσερις καταγγελίες γυναικών αθλητριών του στίβου που στρέφονταν κατά του πρώην προπονητή τους, υπόθεση που διερευνήθηκε από το ειδικό κλιμάκιο που συστάθηκε για τέτοιες υποθέσεις στο Αρχηγείο Αστυνομίας και αφορούσε τη Λάρνακα. Τα κατ’ ισχυρισμόν αδικήματα έγιναν προ αρκετών ετών. 

Ο φάκελος της υπόθεσης αυτής διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία την περασμένη βδομάδα μαζί με τον φάκελο της καταγγελίας από πρώην καλαθοσφαιρίστρια και στρεφόταν εναντίον του προπονητή της. Η περίπτωση αυτή ερευνήθηκε και παλαιότερα χωρίς να εντοπιστεί επαρκής μαρτυρία, ωστόσο προέκυψε νέα μαρτυρία, σύμφωνα με τους οικείους της.

Στον δρόμο για τη Νομική Υπηρεσία βρίσκονται άλλες δύο υποθέσεις. Η πρώτη αφορά την καταγγελία της αθλήτριας Άντρης Ελευθερίου. Επίσης υπό διερεύνηση είναι και η καταγγελία 32χρονης που στρέφεται κατά πολιτευτή (πρώην βουλευτή και Ευρωβουλευτή) σύμφωνα με την οποία ισχυρίζεται ότι δέχθηκε άσεμνη επίθεση στο διαμέρισμά του στις Βρυξέλλες. Ο  καταγγελλόμενος  δεν έχει ακόμη κληθεί για κατάθεση και η υπόθεση φαίνεται να καθυστερεί.

Επίσης στο ειδικό κλιμάκιο για σεξουαλικές παρενοχλήσεις εξετάζεται καταγγελία γυναίκας που αφορά πρώην μητροπολίτη για βιασμό της μετά που τη νάρκωσε. Η γυναίκα είχε προβεί σε δημόσια καταγγελία μέσω τηλεοπτικής εκπομπής, το 2011 ( Στο ΣΙΓΜΑ  στην εκπομπή Με την  Ελίτα ). Δεύτερη γυναίκα που κατάγγειλε δημόσια ότι είχε υποστεί τα ίδια από τον ίδιο ιερωμένο σε ηλικία 16 ετών, προσεγγίστηκε από τους ανακριτές αλλά στο παρόν στάδιο δεν επιθυμεί να προχωρήσει με γραπτή καταγγελία.

Ενώπιον της Αστυνομίας, υπάρχουν και άλλες καταγγελίες που αγγίζουν και άλλους τομείς, με τις υποθέσεις να έχουν ξεπεράσει τις δέκα

 Εξ’ άλλου σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας Χρίστο Ανδρέου, υπάρχουν πάνω από 10 καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση   σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν καταθέσεις και για αριθμό άλλων ενδεχόμενων καταγγελιών.

Όπως ανέφερε, υπάρχουν και άλλες γυναίκες που εξέφρασαν την πρόθεσή τους να προσέλθουν στην Αστυνομία και να προβούν σε καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκαν στον χώρο εργασίας τους κυρίως, γι’ αυτό και συστάθηκαν ειδικά κλιμάκια από την περασμένη βδομάδα σε όλες τις επαρχίες. Τα εν λόγω κλιμάκια επανδρώνονται από ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη τα οποία διερευνούν τις εν λόγω υποθέσεις με κάθε σοβαρότητα, ώστε να αντιληφθούν όλα τα πρόσωπα που θέλουν να αποταθούν στην Αστυνομία ότι θα υπάρξει σοβαρή και εμπεριστατωμένη έρευνα προκειμένου να στοιχειοθετηθούν οι υποθέσεις και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ήδη, είπε ο κ. Ανδρέου, έχει προγραμματιστεί να ληφθεί και αριθμός άλλων καταθέσεων, από πρόσωπα τα οποία επίσης έχουν πρόθεση να υποβάλουν κάποιες καταγγελίες.