Προτάσεις Αλληλεγγύης για καταπολέμηση της διασποράς του κορωνοϊού

imagewΣειρά προτάσεων για την καταπολέμηση  της διασποράς του κορωνοϊού προτείνει το Κίνημα Αλληλεγγύη.Σε ανακοίνωση του το Κίνημα αναφέρει:

“Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς να ενημερώσει ορθά τους πολίτες για τα μέτρα εξάλειψης του κορωνοϊού. Η επικοινωνιακή πολιτική υπήρξε καταστροφική, ενώ οι αντιφατικές και αντικρουόμενες τοποθετήσεις των μελών της επιστημονικής επιτροπής και της κυβέρνησης οδήγησαν τους πολίτες στη αμφισβήτηση και στην ανυπακοή.

Υπενθυμίζουμε ότι ενώ η κυβέρνηση θριαμβολογούσε τον Μάιο για να ανοίξει τα αεροδρόμια προς άγραν τουριστών, και στη συνέχεια απέκρυπτε την πραγματικότητα καθ’ όλη την διάρκεια του θέρους, άφησε τους πολίτες στον εφησυχασμό και οδήγησε τον κόσμο σε ανυπακοή και χαλάρωση, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σήμερα, που η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από την κοινοποιούμενη.

Οι επαρχίες στην Κύπρο είναι επιδημιολογικό συγκύτιο, χιλιάδες εργαζόμενοι μετακινούνται καθημερινά από πόλη σε πόλη και άρα η λήψη τοπικών μέτρων δεν βοηθά. Θα πρέπει όλα τα μέτρα να εφαρμοστούν σε όλες τις επαρχίες και επίσης να εφαρμοστεί άδεια μετακίνησης από πόλη σε πόλη.

Η Αλληλεγγύη προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για περιορισμό της διασποράς και για πολλοστή φορά καλεί τους πολίτες, εργοδότες και εργαζόμενους να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης της κατάστασης.

Πρώτιστο μέτρο για μας είναι η συμμόρφωση του κόσμου στις οδηγίες αυτοπροστασίας και προστασίας των ευάλωτων πολιτών.

Επιπλέον προτείνουμε:

-Τηλεργασία σε ποσοστό 50%.

-Στις εργασίες όπου δεν είναι εφικτή η τηλεργασία να εφαρμοστεί κυλιόμενο ωράριο και βάρδιες. Είναι γνωστό ότι οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού στον χώρο εργασίας είναι μεγαλύτερες, παρά σε μια υπεραγορά, δεδομένου ότι υπάρχουν περιπτώσεις που 40-50 άνθρωποι εργάζονται σε στενούς χώρους, χωρίς διαχωριστικά.

-Τηλεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια και λειτουργία μόνο των εργαστηρίων.

-Τηλεκπαίδευση σε ελάχιστο ποσοστό 40% στα σχολεία όλων των βαθμίδων.

-Τηλεκπαίδευση σε φροντιστηριακά μαθήματα.

-Αναστολή όλων των απογευματινών αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων παιδιών κάτω των 18 ετών.

-Αύξηση μέτρων σε κλειστές δομές και οίκους ευγηρίας, με ελεγχόμενες και περιορισμένες επισκέψεις.

-Κλείσιμο χώρων εστίασης σε όλες της Επαρχίες, για περίοδο 2 εβδομάδων. Νοείται πως θα επιτρέπεται μόνο η κατ’ οίκον παράδοση.

-Απαγόρευση στις μετακινήσεις πολιτών μετά τις 11:00 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί, σε όλες τις επαρχίες, με αυτονόητες εξαιρέσεις, όπως εργαζόμενοι και μετακινήσεις ιατρικής φύσεως και έκτακτης ανάγκης.

-Όλοι ποδοσφαιρικοί αγώνες να παραμείνουν χωρίς φίλαθλους.

-Αυστηρός έλεγχος σε μαρίνες και λιμάνια, με πλήρη εφαρμογή των σχετικών Πρωτοκόλλων.

-Κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων.

-Περιορισμός λειτουργίας αεροδρομίων με απολύτως αναγκαίες πτήσεις, όπως η μετακίνηση εργαζομένων, οι επαναπατρισμοί και οι ανθρωπιστικής φύσεως αποστολές.

Η κατάσταση της υγειονομικής κρίσης στην Κύπρο, λόγω διασποράς του κορωνοϊού έχει φτάσει σε κρίσιμη καμπή και η λήψη πρόσθετων μέτρων είναι μονόδρομος. Την ίδια ώρα ωστόσο, πρέπει να υπάρξει οικονομική προστασία των πολιτών που ήδη ζουν σε συνθήκες φτώχιας και άρα ένα ενδεχόμενο «lockdown» θα μπορούσε να εκτροχιάσει πλήρως την κατάσταση.”

 

Εξάλλου σε απάντηση στην ΕΔΕΚ το Κίνημα αναφέρει:

“Ακούμε από το πρωί τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ να διατείνεται πως μόνο το κόμμα του ενδιαφέρεται για την υγειονομική κρίση και κρίνουμε αναγκαίο να του υπενθυμίσουμε πως η Αλληλεγγύη πάντα έβγαινε μπροστά με κριτική διάθεση, αλλά σοβαρότητα, στα θέματα υγείας, τόσο την περίοδο που διανύουμε όσο και σε ότι αφορά στη δημιουργία του ΓεΣΥ.

Σχεδόν καθημερινά με ανακοινώσεις και δηλώσεις η Αλληλεγγύη υποδεικνύει τις στρεβλώσεις του συστήματος και τους λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Πρώτιστη έγνοια μας είναι η προστασία της υγείας των πολιτών και ειδικά των ευπαθών ομάδων. Ταυτόχρονα, κρίνουμε ότι το lockdown τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα είναι καταστροφικό για την οικονομία του τόπου και την κοινωνική συνοχή και αυτό δεν είναι κάτι θεωρητικό, αλλά μεταφράζεται σε θέσεις εργασίας και μισθούς. Μεταφράζεται σε ανοχή και ένδεια. Στην πρώτη φάση κορύφωσης της πανδημίας ο χρόνος εγκλεισμού ήταν πολύ μεγαλύτερος με πολύ μικρότερο αριθμό κρουσμάτων.

Είναι καλό ο καθείς από εμάς να αναλάβει τις ευθύνες του, αλλά ταυτόχρονα να μην προβαίνει σε βεβιασμένες κινήσεις εντυπωσιασμού και επικίνδυνου λαϊκισμού. Μήπως να υπενθυμίσουμε την περίπτωση της υδροξυχλωροκίνης, την οποία ο κύριος Σιζόπουλος υπερασπίστηκε θερμά πριν την επιστημονική απόδειξη των δεδομένων;

Για όποιον έχει αμφιβολίες μπορεί να ανατρέξει στις καθημερινές ανακοινώσεις της Αλληλεγγύης στις οποίες καλούμε την κυβέρνηση, τον ΟΚΥΠΥ και τον ΟΑΥ να προβούν στα απαραίτητα μέτρα ώστε να ενισχυθούν τα συστήματα των νοσοκομείων και των διαδικασιών και να διορθωθούν οι στρεβλώσεις.

Η Αλληλεγγύη επίσης είναι το κόμμα που κατέδειξε την ολιγωρία στη νέα ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, η οποία ανεγέρθη με συνοπτικές διαδικασίες τις οποίες εντόπισε και ο Γενικός Ελεγκτής, και η οποία εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένη και χωρίς τους απαραίτητους εξοπλισμούς.

Η υγειονομική κρίση δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση και μικροκομματισμούς, αλλά για σοβαρές προτάσεις και επιχειρήματα, ώστε οι πολίτες να διασφαλίζονται σε όλα τα επίπεδα. Ας μην ξεχνάμε πως τα κόμματα, οι Αρχές, η Βουλή και η Κυβέρνηση είναι υπηρέτες του λαού και όχι αφέντες!