Φονικός σεισμός σε Σάμο και Σμύρνη

sismos5-600x338Δυο νεκρούς από τον φονικό  σεισμό που ταρακούνησε τη Σάμο το μεσημέρι της Παρασκευής, μετράει η Ελλάδα, ενώ η Τουρκία μετρά μεγαλύτερες απώλειες και νεκρούς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, στη Σάμο δυο παιδιά καταπλακώθηκαν μετά από κατάρρευση τοίχου στο νησί, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα αγόρι και ένα κορίτσι 17 ετών, τα οποία επέστρεφαν από το σχολείο στο σπίτι τους. Τα δύο παιδιά περνούσαν από ένα στενό δρόμο της πόλης και ο σεισμός προκάλεσε την πτώση ενός τοίχου, με αποτέλεσμα να τα καταπλακώσει.

Παρά τις προσπάθειες να απεγκλωβιστούν ζωντανά από τους διασώστες της πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Το σημείο που έχασαν την ζωή τους τα δυο παιδιά ήταν πολύ στενό και πιθανότατα δεν μπόρεσαν να προφυλαχθούν.

Τα δεκαπέντε δευτερόλεπτα του τρόμου

Σύμφωνα με την ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο ο σεισμός διήρκησε 15 δευτερόλεπτα και έγινε αισθητός από την Κρήτη μέχρι και την Αθήνα και από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι τη Θεσσαλία.

Το επίκεντρο εντοπίζεται βόρεια της Σάμου σε θαλάσσιο χώρο και το εστιακό βάθος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι περίπου 2 χιλιόμετρα, πρόκειται δηλαδή για επιφανειακό σεισμό.

O σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και την Αττική η οποία «χόρευε» στους ρυθμούς του Εγκέλαδου. Φαίνεται να ήταν ο κύριος σεισμός αλλά οι επιστήμονες λένε ότι θα υπάρξουν πολλοί μετασεισμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Σάμο μέχρι στιγμής πέντε άτομα έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της Σάμου με ελαφρά ορθοπεδικά τραύματα. Ακόμα πέντε άτομα πήγαν στο Κέντρο Υγείας, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Τέσσερις νεκροί στην Τουρκία – Πάνω από 150 τραυματίες

Locals and officials search for survivors at a collapsed building after a strong earthquake struck the Aegean Sea on Friday and was felt in both Greece and Turkey, where some buildings collapsed in the coastal province of Izmir, Turkey, October 30, 2020. REUTERS/Tuncay Dersinlioglu

Την ίδια στιγμή στην Τουρκία μέχρι στιγμής, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον σεισμό, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο TRT, επικαλούμενο την τουρκική αρχή διαχείρισης καταστροφών.

Η περιοχή της Σμύρνης στην Τουρκία επλήγη σοβαρά καθώς είχε αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τουλάχιστον 20 κτίρια.

Την ίδια στιγμή, οι τραυματίες είναι πάνω από 150, ενώ δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των αγνοουμένων.

Όπως δείχνουν βίντεο και φωτογραφίες που φτάνουν από την Τουρκία, πολυκατοικίες έχουν ισοπεδωθεί και άνθρωποι ψάχνουν στα συντρίμμια.

Κύμα αλληλεγγύης απλώνεται σε όλη την Ελλάδα για τους πληγέντες της Σμύρνης από τον μεγάλο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ. Η Σάμος άντεξε, αν και υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς, υπάρχουν και τραυματίες ενώ οι ζημιές είναι μικρές. Τα βλέμματα όλων στρέφονται και στη Σάμο και στην Σμύρνη η οποία δοκιμάζεται επίσης. Πολλοί νεκροί και τραυματίες έχουν ήδη καταγραφεί όμως εκφράζονται φόβοι για μια πολύ δύσκολη νύχτα.

 Με μήνυμά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου και εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αποσταλούν άμεσα δυνάμεις της ΕΜΑΚ στη γειτονική χώρα.

Παρά τις διαφορές των δύο χωρών ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να ξεδιπλωθεί ένα κύμα αλληλεγγύης και βοήθειας στην τουρκική πόλη.