Πρ.Προδρόμου:Μόνο το αρμόδιο Υπουργείο αποφασίζει για τη λειτουργία των σχολείων

imagewΚανείς δεν επιτρέπεται να παίρνει πρωτοβουλίες κατά το δοκούν, αγνοώντας τις κατευθύνσεις, που δίνονται από τις Υγειονομικές Αρχές και να επιδιώκει ή να δημοσιοποιεί αναστολή των εργασιών και της φοίτησης στα σχολεία, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος τόνισε ότι για τη λειτουργία των σχολείων αποφασίζει μόνο το αρμόδιο Υπουργείο, ακολουθώντας τις συστάσεις και συμβουλές των Υγειονομικών Αρχών.

Σε δηλώσεις του, μετά από την έκτακτη σύσκεψη που είχε με τις ηγεσίες των Συνομοσπονδιών Ομοσπονδιών Συνδέσμων  Γονέων Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής, Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης, ο κ. Προδρόμου είπε ότι τα σχολεία λειτουργούν ή αναστέλλουν μέρος των δραστηριοτήτων τους με αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, τις οποίες γνωρίζουν οι διευθύνσεις των σχολίων, σημειώνοντας ότι στην Πόλη Χρυσοχούς τα σχολεία λειτουργούν και όσοι μαθητές δεν εμφανίστηκαν πήραν απουσία.

Όπως είπε, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε, οι εκπαιδευτικοί ήταν στα σχολεία και έτσι πρέπει να γίνεται, για να προσθέσει ότι στην Πόλη Χρυσοχούς ορισμένοι μαθητές παρουσιάστηκαν στα σχολεία.

«Και πολύ καλά έκαναν. Δυστυχώς κάποιοι θυματοποιούνται από τη μαζική απουσία των άλλων. Όσοι μαθητές, ωστόσο, απουσιάζουν θα παίρνουν απουσία», πρόσθεσε.

Κατά τη σύσκεψη, ο κ. Προδρόμου ενημέρωσε τους εκπροσώπους των οργανωμένων γονέων για τα όσα ισχύουν ως ρυθμίσεις μέσα από τη συνεχή συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας με το Υπουργείο Υγείας και υπογράμμισε ότι πρώτη μέριμνα του ΥΠΠΑΝ είναι οπωσδήποτε η υγειονομική ασφάλεια στα σχολεία και η υγεία τόσο των μαθητών/τριών, όσο και των εκπαιδευτικών, όπως και των άλλων εργαζόμενων σε σχολεία.

Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε πως φροντίδα του ΥΠΠΑΝ είναι και η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων και της φοίτησης των παιδιών στον βαθμό που το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες.

«Κανείς δεν επιτρέπεται», επισήμανε, «να παίρνει πρωτοβουλίες κατά το δοκούν και, αγνοώντας και τις κατευθύνσεις που δίνονται από τις Υγειονομικές Αρχές, να επιδιώκει ή να δημοσιοποιεί αναστολή των εργασιών και της φοίτησης στα σχολεία».

Ο Υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες οδηγίες οι οποίες ακολουθούνται σε συνεργασία και με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με τις διαδικασίες ιχνηλάτησης και διαχείρισης και ότι κανείς δεν πρέπει να δοκιμάζει αυτοσχέδια να παρεμβαίνει.

Συνέστησε, μάλιστα, την προσοχή στο γεγονός ότι η παραμονή των παιδιών μακριά από το σχολείο πιθανώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις, για να βρεθούν σε χώρους και δραστηριότητες, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα υγειονομικής προστασίας του σχολικού περιβάλλοντος.

Τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοικτά και να λειτουργήσουν εφόσον το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες

«Συζητήσαμε και η έμφαση δίδεται στο ότι θα πρέπει να αποφύγουμε αυτοσχέδιες αποφάσεις, όπως ορισμένες που ακούσαμε τις προηγούμενες ημέρες κατά τόπους, σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων. Τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοικτά και να λειτουργήσουν εφόσον το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες», είπε.

Έχουμε, πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου, «όλοι την έγνοια για την υγειονομική ασφάλεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών και για τους άλλους εργαζόμενους στα σχολεία. Όμως, την ίδια ώρα έχουμε και την έγνοια και πρέπει και οι γονείς να έχουν αυτή τη φροντίδα για να μην στερήσουμε άνευ λόγου και αιτίας εκπαίδευση από τα παιδιά μας».

Διαβεβαίωσε τους γονείς ότι «όπου χρειάζεται και όπου επιβάλλεται, για λόγους υγειονομικής προστασίας, για λόγους ασφάλειας ή για λόγους πρόληψης ακόμα, τα παιδιά να παραμένουν στο σπίτι», εξηγώντας ότι σχολεία, στα οποία είχε ανασταλεί η λειτουργία τους τις προηγούμενες μέρες, όπως είναι το 25ο Δημοτικό σχολείο στη Λεμεσό, «ξεκινούν τη λειτουργία τους μετά από μερικές μέρες, για να γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες για το προσωπικό να αντικατασταθεί».

Ωστόσο, σημείωσε ότι «οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται συντεταγμένα», καλώντας τους γονείς να μη λαμβάνουν υπόψη αυτοσχέδιες ενέργειες άλλων τοπικών παραγόντων.

Συνέχισε λέγοντας ότι «η πληροφόρηση μεταφέρεται στους γονείς και τα σχολεία από τις διευθύνσεις των σχολείων, οι οποίες διευθύνσεις των σχολείων λειτουργούν με βάση συγκεκριμένο πρωτόκολλο και σε συνεννόηση με το Υπουργείο, το οποίο ανά πάσα στιγμή βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας».

Επομένως, συμπλήρωσε ο Υπουργός Παιδείας, «θέλουμε να ξέρουν όλοι οι γονείς πως πρωταρχικό μέλημα μας είναι η υγειονομική ασφάλεια στα σχολεία, να συμβάλουμε όλοι συμβουλεύοντας τους οικείους μας για τήρηση των βασικών κανόνων, όπως χρήση της μάσκας, που τώρα επιβάλλεται και στα διαλείμματα, την τήρηση των αποστάσεων, τη συχνή χρήση αντισηπτικού και καθαριότητας».

«Αν τηρούμε αυτούς του κανόνες είναι το καλύτερο μέτρο προστασίας. Το Υπουργείο και η πολιτεία θα παίρνουν τα μέτρα εκείνα για την παρακολούθηση είτε υποψίας κρούσματος, είτε εκδηλωμένων κρουσμάτων», σημείωσε.

Είπε ακόμα πως πρέπει να έχουμε υπόψη ότι «έχουμε μπροστά μας τον χειμώνα και δεν πρέπει να χάνουμε άνευ λόγου και αιτίας διδασκαλία, γιατί η απουσία των παιδιών από τις τάξεις και τα θρανία των μαθημάτων, όποια και αν είναι η προσπάθεια μας να την αντικαταστήσουμε με την εξ αποστάσεων διδασκαλία, δημιουργεί κενά και δημιουργεί ανισότητες».

Εξάλλου, ο κ. Προδρόμου, προέβη σε συστάσεις αναφορικά στις εκδρομές που γίνονται αυτή την περίοδο από μαθητές στα ορεινά θέρετρα.

Απηύθυνε έκκληση γονείς όπως αποτρέψουν τη συμμετοχή των παιδιών τους σε αυτές τις εκδρομές με νυχτερινή διαμονή, που γίνεται σε ορεινά θέρετρα με ιδιωτική πρωτοβουλία, αφού όπως εξήγησε «με την εμπειρία που έχουμε από τα προηγούμενα χρόνια, γνωρίζοντας περί τίνος πρόκειται, σίγουρα είναι δραστηριότητες που θα θέσουν τα παιδιά, για να μην πω σε κίνδυνο σε συνθήκες μεγάλων συναθροίσεων και παραβίασης ενδεχομένως των πρωτοκόλλων».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι αρχές ασφαλείας, μέσω συνεννοήσεων που έγιναν, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα εποπτεύσουν τις περιοχές αυτές.

Φυσική παρουσία στα σχολεία επιθυμούν οι Οργανωμένοι Γονείς

Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Μέσης και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, ανέφερε πως «το νέο κύμα που έχει ξεσπάσει της πανδημίας έχει προκαλέσει πανικό σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα στου γονείς», απευθύνοντας έκκληση στους μαθητές όπως συνεχίσουν να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες από τους ειδικούς επιδημιολόγους, αλλά και να τηρούν τα μέτρα προστασίας της υγείας όπως είχαν πράξη από την έναρξη της πανδημίας.

Επεσήμανε ότι στόχος όλων είναι να παραμείνουν τα σχολεία ανοικτά.

«Επιθυμούμε τη φυσική παρουσία των παιδιών. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα προβλήματα σε περίπτωση που θα κλείσουν τα σχολεία θα έχουν συνέπειες αρνητικές τις οποίες να μην μπορέσουμε να τις διορθώσουμε», είπε.

Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης, Σωτήρης Χριστοφή, είπε με τη σειρά του πως «είναι ξεκάθαρο ότι η φυσική παρουσία των παιδιών στα σχολεία είναι αυτή που θα τους δώσει τα επιπρόσθετα», αφού όπως ανέφερε «έχουν χάσει αρκετά αυτό το διάστημα και θεωρούμε πως θα πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε τα απαραίτητα μέσα από τις υγειονομικές συνθήκες να μείνουμε στα σχολεία μας».

Τέλος, είπε ότι Υπουργείο Παιδείας, Οργανωμένοι γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει να χρησιμοποιήσουν το άπαν των δυνάμεων τους, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει η λειτουργία των σχολείων.