Χίλιες φορές απομονωμένοι παρά …«εκλιπόντες»

 

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

prosopo 1Η στάση της Κύπρου στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών να μπλοκάρει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας αν δεν τηρηθεί παρόμοια στάση και για την Τουρκία αξίζει επαίνων και όχι επικρίσεων.

Προκαλεί οργή και  θυμηδία η στάση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος ,οι οποίοι έσπευσαν να πετροβολήσουν    την στάση αυτή της κυβέρνησης και να την κατηγορήσουν ότι το «μόνο που πέτυχε ήταν η απομόνωση».

Τι ήθελαν δηλαδή; Να συρθεί και η Κύπρος υπέρ των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας αφήνοντας στο απυρόβλητο την Τουρκία η οποία συνεχίζει τις έκνομες ενέργειες της στην Κυπριακή ΑΟΖ ενώ βρίσκεται προ των πυλών το άνοιγμα των Βαρωσίων και η τουρκοποίηση της Αμμοχώστου;

Χίλιες φορές απομονωμένοι αλλά όρθιοι,παρά εκλιπόντες όπως μας θέλουν τα γεράκια της Ευρώπης.

Η ορθή στάση αρχών ανέτρεψε τα παιγνίδια αυτών που θέλουν να ανέχονται τις κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση παραβιάσεις της  Τουρκίας. Δεν είναι καθόλου τυχαία η αναβολή της Συνόδου Κορυφής και η μετάθεση της στις αρχές  Οκτωβρίου προκειμένου να έχουν χρόνο να πιέσουν περισσότερο την Κύπρο .

Ευχόμαστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παραμείνει όρθιος και να μην λυγίσει στις όποιες πιέσεις όποιο και αν είναι το τίμημα. Τα κόμματα οφείλουν να τον στηρίξουν και όχι να χαιρεκακούν και να δίνουν επιχειρήματα στους ξένους. Τώρα είναι η ώρα και της δικής τους ευθύνης .

Ορθά η  Κύπρος   έχει συνδέσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις παραβιάσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ με τις κυρώσεις που θέλει να επιβάλει η ΕΕ στη Λευκορωσία.Είναι αδιανόητο    να επιβάλλονται κυρώσεις στη Λευκορωσία -ένα μη κράτος-μέλος της ΕΕ- και να μην επιβάλλονται στην Τουρκία που παραβιάζει διαρκώς τα σύνορα της ΕΕ.

 Η κυπριακή θέση έγκειται στο ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όπως φάνηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, Γαλλία και Ελλάδα κατέγραψαν τη διαφωνία (της Κύπρου), αλλά δεν πήραν την ίδια θέση.Ουσιαστικά την εγκατέλειψαν.

Αυτό δεν σημαίνει απομόνωση της Κύπρου. Αντίθετα ξεσκεπάζεται η υποκρισία και η αναξιοπιστία της Ε.Ε. και η ρητορική περί αλληλεγγύης και στήριξης καταρρέουν αφήνοντας εκτεθειμένα γυμνούς όσους εμποδίζουν δια ροπάλου, την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία

Είναι ηλίου φαεινότερο πως ο κύριος   πολέμιος των κυρώσεων προς την Τουρκία   είναι η Γερμανία, καθότι δεν επιθυμεί να υποστεί οικονομικό πλήγμα ο βασικός εμπορικός εταίρος της.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Γερμανία παραμένει ακόμα και σήμερα ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας και ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής της: Πάνω από 7.000 γερμανικές και τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία χρησιμοποιούν γερμανικό επενδυτικό κεφάλαιο, ενώ η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα στην οποία κατευθύνονται οι τουρκικές εξαγωγές.

Οι ισχυροί σύμμαχοι Ερντογάν στην Ε.Ε.

Με τίτλο «Ο Ερντογάν έχει ειδικά στην Ευρώπη ισχυρούς συμμάχους», πριν μερικές μέρες η γερμανική εφημερίδα “Welt” σημειώνει πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης πρέπει να φοβούνται την οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας. Πολλά εξ αυτών εξακολουθούν να εμπλέκονται στη χώρα με δις ευρώ, και η Δύση έχει πολλά να χάσει. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την επιβολή κυρώσεων -και ενισχύει την  θέση του Ερντογάν.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «υπάρχουν  ισχυροί παίκτες που υποστηρίζουν έμμεσα την Τουρκία -γιατί πρέπει να το κάνουν.

Πρόκειται για τις ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες, ακόμη και μετά από τέσσερα χρόνια συνεχιζόμενης τουρκικής κρίσης, εξακολουθούν να εμπλέκονται στην Τουρκία με επενδύσεις δισεκατομμυρίων Ευρώ.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Δύσης θα πρέπει να φοβούνται σοβαρές αποσβέσεις, εάν η χώρα εισέλθει πραγματικά σε μια εκτεταμένη κρίση ισοζυγίου πληρωμών, όπως προειδοποίησε πρόσφατα η Moody`s.

Τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας μπορεί να οφείλονται μεν στην ίδια, αλλά θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στην Ευρώπη και να καταστούν πρόβλημα της Δύσης. Έτσι, οι Ευρωπαίοι πιθανότατα θα έχουν την προσοχή τους στις δικές τους τράπεζες, ενόψει των συζητήσεων για πιθανές κυρώσεις κατά της Άγκυρας κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, γεγονός που με τη σειρά του ενισχύει τη θέση του Eρντογάν

Οι αριθμοί ακούγονται απειλητικοί και απολύτως ικανοί να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα. Ναι μεν η συμμετοχή ξένων χρηματοπιστωτικών ινστιτούτων στην Τουρκία έχει μειωθεί κατά τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι παγκόσμιες τράπεζες είχαν στο τέλος του πρώτου τριμήνου δάνεια προς την Τουρκία ή τις τουρκικές επιχειρήσεις που κυμαίνονταν ακόμα στα 182 δις Δολάρια, λίγο κάτω από 154 δις Ευρώ. Αυτό προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), η οποία καταγράφει τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές και πιστωτικές ροές.

Κυρίως τα ισπανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να ελπίζουν ότι η κατάσταση στην Τουρκία θα σταθεροποιηθεί. Για αυτά διακυβεύονται 62 δις δολάρια, περίπου 52 δις Ευρώ. Οι γαλλικές τράπεζες ενέχονται με 29 δις δολάρια (σχεδόν 25 δις Ευρώ), οι βρετανικές τράπεζες καταγράφουν στους ισολογισμούς τους δάνεια στην Τουρκία άνω των 12 δις δολαρίων, ενώ οι γερμανικές τράπεζες εμπλέκονται με περίπου 11 δις δολάρια. Οι ιταλικές τράπεζες έχουν επενδύσει περίπου 8,7 δις δολάρια.

Η μεγάλη ισπανική τράπεζα BBVA, έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στην Τουρκία. Κατέχει σχεδόν το 50% της Garanti Bank, του τρίτου μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στη χώρα. Η μετοχή έχει από τις αρχές του έτους χάσει το ήμισυ της αξίας της και έπεσε την Τετάρτη στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1995.

Μια άλλη τράπεζα με τουρκικό παράρτημα είναι η γαλλική BNP Paribas. Η τιμή της μετοχής της είναι 30% κάτω από το επίπεδο στις αρχές Ιανουαρίου.

Υπάρχουν ήδη οι πρώτοι επενδυτές, οι οποίοι στοιχηματίζουν ανοιχτά ότι οι αναταράξεις στην αγορά της Τουρκίας θα αντικατοπτριστούν σύντομα στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών.», καταλήγει το δημοσίευμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μας πούλησαν

Η στάση της Ελλάδας στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ δεν εκπλήσσει. Άλλωστε είχαμε σημειώσει (στο προηγούμενο άρθρο) να μην περιμένουμε πολλά από την Ελλάδα γιατί οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ -Μητσοτάκη την έχουν οδηγήσει σε πλήρη υποτέλεια    προς τις ΗΠΑ και τους ξένους δανειστές.

Τώρα η Αθήνα κατόπιν εντολών ΝΑΤΟ-Ε.Ε. σύρεται σε δήθεν διερευνητικές  συζητήσεις με την  Τουρκία για να οδηγηθούν οι δύο χώρες σε διάλογο, την ίδια ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει την βάναυση επιθετικότητα της σε βάρος της Κύπρου.

Η Αθήνα έχει διαπράξει μέγα λάθος στην προκειμένη περίπτωση. Για να μην κατηγορηθεί ότι δεν συμμερίζεται τις οδηγίες του ΝΑΤΟ και των Βρυξελλών στην περίπτωση της Λευκορωσίας, εγκατέλειψε την Κύπρο την πιο κρίσιμη ώρα. Επιβεβαιώνοντας έτσι τους  τραγικούς στίχους του μεγάλου Κύπριου ποιητή Μιχάλη Πασιαρδή που έγραψε μετά την τραγωδία του 1974:

 

Είμαστε Έλληνες

Δεν είν’ η πρώτη σας φορά που μας πουλήσατε.
Το ’χετε ξανακάνει, χρόνια πριν, σ’ άλλους αιώνες,
όταν μας ξεπουλούσατε στους Πέρσες
Και όμως ζήσαμε. Κι αντέξαμε σκλαβιές και κούρσα,
τα φέραμε δεξά με την αναβροχιά και την ακρίδα
Είμαστε Έλληνες. Δεν καρτερούμε τίποτα,
τώρα μας ρίξατε στους Τούρκους
το αίμα πότισε πλούσ
ιο τη γη
κι αλυσοδέσανε βαριά τον Πενταδάχτυλο.
Είμαστε Έλληνες. Δεν καρτερούμε τίποτα,
τίποτα απ’ την Αθήνα. Είμαστε Έλληνες,
Έλληνες του πικρού καιρού
και της Απελπισίας.

 

 

Ανήμερα της επετείου της 1ης Οκτωβρίου, μέρα ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και έναρξης της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., τα βλέμματα του Κυπριακού λαού θα είναι στραμμένα προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναμένοντας  να δώσει τη μάχη αρχών. Και να διαμηνύσει προς πάσαν κατεύθυνση πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι παρούσα και όχι εκλιπούσα.