Με τρεις Navtex η Τουρκία ξεκίνησε την «πολιορκία» της Λιβύης

navtexΜε τρεις Navtex η Τουρκία ξεκίνησε την «πολιορκία» της Λιβύης αφού με βάση αυτές, έχει δεσμεύσει τρεις περιοχές νότια της Κρήτης μια εκ των οποίων φτάνει μέχρι την Μάλτα.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις περιοχές αυτές έδωσε τα ονόματα δυο ναυάρχων και στην τριτη έδωσε τη κωδική ονομασία σχεδίου εισβολής στην Ελλάδα , το οποίο πρόσφατα είχε αποκαλύψει ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλαχ Μποζκούρτ.

Έτσι λοιπόν, ο τουρκικός Στόλος που έχει συγκεντρωθεί στο ναύσταθμο του Ακσάζ θα πλεύσει προς την Λιβύη όπου θα καταλάβει θέσεις μεταξύ Κρήτης και Μάλτας.

Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις επιδιώκουν να  αποκλείσουν ολοκληρωτικά την πόλη της Σύρτης προκειμένου να  ελέγχουν και την «πρωτεύουσα» του Χαλίφα Χάφταρ, την Βενγκάζη όπως και το Τομπρούκ το οποίο βρίσκεται ακριβώς νότια της Κρήτης.

Για πρώτη φορά θα εμπλακούν και δυνάμεις της τουρκικής Αεροπορίας. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι αποστολές των τουρκικών μαχητικών από την Τουρκία μέχρι τα μέσα της διαδρομής προς την Λιβύη ενώ ετοιμάζονται τα τουρκικά εναέρια τάνκερ.

Έχουν λάβει εντολή αυξημένης ετοιμότητας για να υποστηρίξουν τις αεροπορικές επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων στην Λιβύη.

Η Άγκυρα θα εμπλακεί πλέον σε επίπεδο τακτικών Ενόπλων Δυνάμεων με όλους τους Κλάδους.

Όπως ήδη έχει αποκαλύψει το defencenet.gr η αεροπορική βάση Τζούφρα μαζί με την πόλη της Σύρτης είναι οι βασικοί στόχοι των τουρκικών δυνάμεων στην Λιβύη.

Ένα στρατηγικό σημείο που η Αίγυπτος χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» σε περίπτωση επέμβασης της Τουρκίας προ ολίγων ημερών.

Με ανάρτησή της στο Τwitter η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας εξηγεί τη στρατηγική σημασία της βάσης αυτής στην κεντρική Λιβύη, η οποία ελέγχεται ακόμη από τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

«Η αεροπορική βάση Τζούφρα ορίστηκε ως ο νέος στρατιωτικός στόχος μαζί με την πόλη Σύρτη, μετά τον καθαρισμό της Τρίπολης και των περιχώρων της από στοιχεία του Χαφτάρ», αναφέρει η ανάρτηση της διεύθυνσης επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, η οποία σημειώνει τη σπουδαιότητα που έχει η βάση αυτή για την κυβέρνηση της Λιβύης και κατ’ επέκταση της Τουρκίας και των συμφερόντων της στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

«Η στρατιωτική βάση είναι σημαντική και απαραίτητη για τον έλεγχο των γραμμών εφοδιασμού του πετρελαίου στην πλούσια σε ενεργειακές πηγές Λιβύη», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι τώρα η συγκεκριμένη βάση χρησιμοποιείται από τους Ρώσους για την ανάπτυξη μισθοφόρων και -πιο πρόσφατα- μαχητικών αεροσκαφών, για την στήριξη στον Χαφτάρ.

Η Τουρκία θέλει με κάθε τρόπο και μέσον να καταλάβει την Σύρτη και να αποφύγει την διχοτόμηση της Λιβύης σε ανατολική και δυτική. Χωρίς τις πετρελαιοπηγές της Σύρτης το ανατολικό μελλοντικό λιβυκό κράτος δεν θα μπορεί να επιβιώσει.