9.000 μαθητές Μέσης και Τεχνικής εκπαίδευσης επιβεβαίωσαν την εγγραφή τους ηλεκτρονικά

 

imagew Εννέα χιλιάδες μαθητές μέσης και τεχνικής εκπαίδευσης, από τους 40.000 που αναμένεται να φοιτήσουν στα σχολεία κατά την επόμενη σχολική χρονιά, επιβεβαίωσαν κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής εγγραφής μαθητών ανακοίνωσαν ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου και ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, κατά την παρουσίαση της εφαρμογής το απόγευμα της Δευτέρας, η ηλεκτρονική επιβεβαίωση εγγραφής που άρχισε σήμερα 29 Ιουνίου μπορεί να γίνει μέχρι τις 3 Ιουλίου και στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατό, οι γονείς μπορούν να το κάνουν μεταβαίνοντας στα σχολεία όπου θα φοιτήσουν τα παιδιά τους.

Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Παιδείας, η ηλεκτρονική εγγραφή στα δημοτικά σχολεία δεν εφαρμόζεται στο παρόν στάδιο καθώς η εγγραφή των μαθητών έγινε ήδη.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ),  των Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομου Προδρόμου και Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής  Κυριάκου Κόκκινου, παρουσιάστηκε η ηλεκτρονική υπηρεσία επιβεβαίωσης εγγραφής μαθητών/τριών Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Σε χαιρετισμό ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι έγινε ένα βήμα επιπλέον για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας με την Ηλεκτρονική Εγγραφή μαθητών και εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά για τη σημαντική καινοτομία, που εισάγεται με την καινούργια υπηρεσία. Με αυτήν προχωρούμε σε μια νέα εποχή, συνέχισε, προσθέτοντας ότι για τη σχολική χρονιά 2020-2021 τα περίπου 40.000 παιδιά μπορούν να επιβεβαιώσουν την εγγραφή στα σχολεία ηλεκτρονικά.

Σημείωσε ότι ήδη 9.000 παιδιά, επιβεβαίωσαν την εγγραφή τους ηλεκτρονικά και ότι έχουν περιθώριο χρόνου να το πράξουν μέχρι τις 3 Ιουλίου. Διευκρίνισε πως στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατό να επιβεβαιώσουν την εγγραφή ηλεκτρονικά οι γονείς μπορούν να επισκεφθούν τα σχολεία, όπου στη φυσική τους παρουσία θα μπορούν να επιβεβαιώσουν την εγγραφή.

Ο κ. Προδρόμου είπε στη συνέχεια ότι η καινοτομία είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Υπουργείου του με το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας και ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Έρευνας για την άμεση ανταπόκριση σε αυτή την ανάγκη.

Ο κ. Προδρόμου είπε ακόμα ότι η εφαρμογή παρέχει νέες δυνατότητες τόσο στους γονείς και τα παιδιά όσο και στα σχολεία και ευχαρίστησε τους λειτουργούς που εργάστηκαν με επαγγελματική επάρκεια και την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη βοήθεια που παρείχε στην προσπάθεια.

Περαιτέρω τόνισε ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και αναφέρθηκε στο γενικότερο σύστημα υπηρεσιών υποστήριξης που χρηματοδοτείται και από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Ο Υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι ο γονέας καταχωρώντας τον αριθμό του τηλεφώνου του, και τον αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου του μαθητή, ανάλογα με ποιο έγγραφο είναι εγγεγραμμένος ο μαθητής και την ημερομηνία γέννησης να επιβεβαιώσουν την εγγραφή.

Ο Κόκκινος αναφερόμενος στην εφαρμογή, παρατήρησε ότι είναι απλή αλλά πολύ σημαντική ειδικά για την αποφυγή της φυσικής παρουσίας στο σχολείο.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υφυπουργείου του με το Υπουργείο Παιδείας που  άρχισε και αποσκοπεί σε ψηφιακές υπηρεσίες που θα εξυπηρετήσουν το εκπαιδευτικό σύστημα και την κοινωνία.

Είπε ακόμα ότι θα προκηρυχθεί τις επόμενες εβδομάδες διαγωνισμός για σύστημα διαχείρισης σχολικών μονάδων που θα οδηγήσει σε σύγχρονο περιβάλλον παιδείας.

Αναφερόμενος ακολούθως στην ηλεκτρονική εκπαίδευση, είπε ότι η τηλε-εκπαίδευση θα πρέπει να μετατραπεί σε μέρος της εκπαίδευσης και του οικοσυστήματος της παιδείας μέσα από ολιστική προσέγγιση.

«Αρχισε ο δρόμος, είμαστε στα πρώτα βήματα, με αρμονική συνεργασία θα υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε σχεδιάσει», είπε συμπληρώνοντας ότι η επιβεβαίωση εγγραφής μπορεί να γίνει είτε από την Κυβερνητική πύλη της Δημοκρατίας, είτε από την Ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας

Λειτουργός του Υφυπουργείου Έρευνας έκανε επίδειξη εγγραφής και εξήγησε ότι αρχικά θα αποστέλλεται ένας κωδικός με sms και ακολούθως δεύτερο sms για την επιτυχή επιβεβαίωση της εγγραφής ή και email.

Ακολούθως ανέφερε ότι ο γονέας μπορεί να καταχωρήσει προαιρετικές πληροφορίες όπως ο αριθμός κινητού τηλεφώνου του μαθητή και για τον άλλο τεχνολογικό εξοπλισμό που διαθέτει ο μαθητής.

Προαιρετικά επίσης θα μπορεί να πληρώσει το ποσό των 8 ευρώ για τις εκδρομές, μέσω JCC, πρόσθεσε.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας, το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών, μαθητών/τριών και υπηρεσιών υποστήριξης του ΥΠΠΑΝ, έργο αξίας €16 εκ. έχει ορίζοντα υλοποίησης τριών χρόνων.

Προστίθεται επίσης ότι προωθείται ένα σύγχρονο μοντέλο ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, το οποίο θα αξιοποιεί τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών για την υλοποίηση της μαθησιακής διαδικασίας.