Ο Πρόεδρος καταγγέλλει τη μεροληπτική στάση της Σπέχαρ

imagewΗ επιστολή προς Σπέχαρ υποδεικνύει στα ΗΕ γεγονότα και θέσεις αρχής, λέει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Έντονα ενοχλημένος είναι ο Πρόεδρος από την προσπάθεια εξίσωσης του κατοχικού καθεστώτος με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η χλιαρή αντίδραση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έναντι της στάσης του κατοχικού καθεστώτος που κρατεί κλειστά τα οδοφράγματα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ αλλά και προς τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας ουσιαστικά τη στάση τους.  

 Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1, αυτό το οποίο εξόργισε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι η αναφορά στη δήλωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ανάγκη συνεργασίας των δύο πλευρών. Ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε πως ουδέποτε πρόκειται να συνομιλήσει με μία παράνομη λεγόμενη κυβέρνηση ενός παράνομου μορφώματος. Όπως είπε, μαζί με τον Μουσταφά Ακιντζί είχαν αποφασίσει ότι από τις 8 Ιουνίου θα επιτρεπόταν η διέλευση μέσω των οδοφραγμάτων 1.525 Τουρκοκυπρίων που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, των χρόνιων ασθενών. Τουρκοκύπριων φοιτητών και μαθητών αλλά και των εγκλωβισμένων. Ο ίδιος είχε ζητήσει να ληφθεί υπόψη και το αίτημα των 100 κατοίκων του Πύργου Τηλλυρίας να μπορούν να μεταβαίνουν σε σύντομο χρόνο στις εργασίες τους στη Λευκωσία μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη. «Φαίνεται ότι τα πολιτικά παίγνια στα κατεχόμενα και οι εντολές της Άγκυρας είχαν σκοπό να ματαιώσουν αυτό που είχε συναποφασιστεί με τον κ. Ακιντζί και να δώσουν μια άλλη μορφή για το ποιος αποφασίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Εξέφρασε τη λύπη του για την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής οι δύο πλευρές έχουν συνεργαστεί στο αποδεκτό και επιτρεπτό επίπεδο των δύο ηγετών.

«Εμείς δεν κλείσαμε οδοφράγματα…»
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε στη συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έκλεισε τα οδοφράγματα αλλά ανέστειλε τη λειτουργία τεσσάρων, για καλύτερους υγειονομικούς ελέγχους προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Σύγκρινε μάλιστα την τότε στάση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, χαρακτηρίζοντάς την ως παρέμβαση στα εσωτερικά ενός κυρίαρχου κράτους.
Δεν παρέλειψε να εκφράσει και τις επιφυλάξεις του σε σχέση με την κατάσταση της πανδημίας στα κατεχόμενα παραπέμποντας στην αντίδραση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, όταν ζήτησε την επιδημιολογική έκθεση και έλαβε μόνο 2,5 σελίδες. Διερωτήθηκε επίσης πώς είναι δυνατό να ανακοινώνονται συνεχώς μηδενικά κρούσματα αλλά την ίδια ώρα να συνεχίζονται τα αρχικά περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία για τους για τις πτήσεις από την Τουρκία προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στα κατεχόμενα αλλά και για το γεγονός ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν αρκετές χιλιάδες Ιρανοί. Παρόλα αυτά όμως, τόνισε, η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η λειτουργία των οδοφραγμάτων με τη λήψη των ανάλογων προληπτικών μέτρων όπως θα γίνεται και στα αεροδρόμια.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

 Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ανέφερε σήμερα ότι “η  επιστολή προς την Ειδική Αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, καταγράφει γεγονότα και θέσεις αρχής, που καθηκόντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης έπρεπε να εντοπίσει και να υποδείξει προς τα Ηνωμένα Έθνη.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να αποστείλει ο Υπουργός των Εξωτερικών επιστολή προς την Ειδική Αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στην οποία να αναφέρει συγκεκριμένα γεγονότα, τα οποία έχουν λάβει χώρα και να εντοπίζει το γεγονός ότι η τήρηση ίσων αποστάσεων στις περιπτώσεις της λειτουργίας των σημείων διέλευσης δεν ήταν η λογικά αναμενόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κούσιος.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, «η επίκληση και προτροπή των Ηνωμένων Εθνών για περαιτέρω συνεργασία των δύο πλευρών θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως εξίσωση της νόμιμης Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας με το μόρφωμα στα κατεχόμενα εδάφη μας».

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η συναντίληψη που επικράτησε μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, αντιμετώπισε τις αρνητικές αντιδράσεις του παράνομου κατοχικού καθεστώτος και προφανώς τα Ηνωμένα Έθνη θα έπρεπε να εντοπίσουν τη στάση αυτή και τουλάχιστον να αντιδράσουν με τον ίδιο ή ανάλογο τρόπο που ατυχώς υιοθέτησαν στην περίπτωση της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των τεσσάρων σημείων διέλευσης που είχε αποφασίσει η Κυβέρνηση για σκοπούς καλύτερου ελέγχου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η επιστολή θα κοινοποιηθεί και προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, κατέληξε ο κ. Κούσιος.

Ολα τα κόμματα χαιρετίζουν εκτός του ΑΚΕΛ

Θετικά αντέδρασαν τα κόμματα στις δηλώσεις του Προέδρου για τη μεροληπτική συμπεριφορά της κας Σπέχαρ εκτός το ΑΚΕΛ το οποίο επαναλαμβάνει τις γνωστές νουθεσίες να μην συγκρουστούμε μ τα Ην.Εθνη..

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στ.Στεφάνου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι:

“Ολοι μας αναμένουμε από τον ΟΗΕ να συμπεριφέρεται αμερόληπτα και αντικειμενικά, στη βάση των αρχών του ΟΗΕ και των περί Κύπρου Ψηφισμάτων του Οργανισμού. Aυτό αναμένουμε και στο ζήτημα της διάνοιξης των οδοφραγμάτων, που σήμερα εμποδίζεται ένεκα της στάσης της ψευδοκυβέρνησης Τατάρ-Οζερσάι.

Την ίδια ώρα, εκτιμούμε ότι οι όποιες αντιδράσεις της δικής μας πλευράς πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε να μην δώσουν την εντύπωση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκεται σε σύγκρουση με τον ΟΗΕ. Πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη ότι επίκειται ο κρίσιμος σταθμός της ανανέωσης της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο. Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο Ψήφισμα, παρότι είχαν αποσοβηθεί τα χειρότερα, είχαν παρεισφρήσει ανησυχητικές και επικίνδυνες αναφορές.

Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι η σύγκρουση της πλευράς μας με τον ΟΗΕ ποτέ δεν οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος καθώς και η προετοιμασία για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, μετά από τρία ολόκληρα χρόνια πλήρους στασιμότητας”

ΔΗΚΟ

Σε δήλωση του ο Γιώργος Σολωμού  μέλος της Γραμματείας του ΔΗΚΟ ανέφερε:
«Ελπίζουμε ο ΠτΔ να έχει αντιληφθεί το μέγα λάθος της εκχώρησης υπέρμετρων αρμοδιοτήτων στις δικοινοτικές τεχνικές επιτροπές- Ορθή κίνηση η επιστολή διαμαρτυρίας στην Σπέχαρ.»
Ορθά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην Ειδική Αντιπρόσωπο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, για την στάση των Η.Ε. στο ζήτημα των οδοφραγμάτων.
Όμως, οφείλουμε να επισημάνουμε πως ο ίδιος φέρει τεράστια ευθύνη για το σημείο όπου έχουμε φτάσει, καθώς η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ έχει εκχωρήσει υπέρμετρες αρμοδιότητες στις δικοινοτικές τεχνικές επιτροπές σε βαθμό που τείνουν να υποκαταστήσουν τις αρχές και τους θεσμούς του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η επιστολή, αποτελεί μια προσπάθεια διόρθωσης λαθών που άφησαν περιθώρια ανάπτυξης και ενίσχυσης της τουρκικής προπαγάνδας που επιχειρεί με κάθε ευκαιρία αναβάθμιση και εξίσωση ενός κατοχικού καθεστώτος με ένα κράτος, που είναι η Κ.Δ.
Το Δημοκρατικό Κόμμα απορρίπτει την όποια ανοχή αλλά και προσπάθεια, από όπου και αν προέρχονται, για μετατροπή της κατοχής, σε de facto κατάσταση ύπαρξης δύο οντοτήτων, που θα πραγματοποιούν απευθείας επαφές μεταξύ τους, χωρίς την εμπλοκή του ΟΗΕ.
Μια τέτοια εξέλιξη θα υπέσκαπτε την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία και τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.”

ΔΗΠΑ

Η Δημοκρατική Παράταξη επικροτεί την ενέργεια του Προέδρου της Δημοκρατίας «να καταγγείλει την μεροληπτική στάση και συμπεριφορά της Ειδικής Εκπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ  Σπέχαρ».

Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Παράταξη αναφέρει ότι αυτή η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας «καταδεικνύει πως τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο και εύχεται ότι η Γραμματεία του ΟΗΕ, «θα προβεί στις δέουσες ενέργειες, ώστε ο εδώ Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών να συμπεριφέρεται ως ένας αξιόπιστος και έμπιστος διαμεσολαβητής».

Προσθέτει ότι «στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο που διέρχεται το Κυπριακό, αναμέναμε πως η Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο θα επικεντρωνόταν στην προσπάθεια να πείσει την τουρκική πλευρά να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι με τις ενέργειες ή τις συμπεριφορές της να δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια και ερωτηματικά ως προς τις πραγματικές επιδιώξεις της».

ΕΔΕΚ

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ  Κωστής Ευσταθίου, σχολιάζοντας την ειστολή του Προέδρου  τόνισε ότι η  Σπέχαρ είναι λαλίστατη όταν τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ θύματος και θύτη.και πρόσθεσε:
Η σιωπή της κ. Σπέχαρ όταν αυτή θα πρέπει να μιλήσει και να αποδώσει τα του Καίσσαρος τω Καίσσαρι είναι εκκωφαντική.
Λαλίστατη όταν τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ θύματος και θύτη, άλαλη όταν θα πρέπει να αποκαταστήσει την πραγματικότητα και να θέσει την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της.
Η κ. Σπέχαρ δεν είναι τα Ηνωμένα Έθνη. Είναι υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών και έχει  καθήκον στην Κύπρο να προστατεύσει την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο.”

Αλληλεγγύη

Το Κίνημα Αλληλεγγύη χαιρετίζει ως ορθή τη θέση του Προέδρου  για τη Σπέχαρ και ζητά ξανά την ανάκληση της. Αναφέρει συγκεκριμένα:

“Ήδη από τον Μάρτιο ζητήσαμε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ζητήσει την ανάκληση της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία παραβιάζοντας κάθε Αρχή Δικαίου, και κυρίως τα ψηφίσματα και τον Χάρτη του ΟΗΕ τον οποίο δήθεν εκπροσωπεί, συμπεριφέρεται υποτιμητικά προς την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία υποβαθμίζει σε επίπεδο διοίκησης κοινότητας και την εξισώνει με την παράνομη δομή που εγκαθίδρυσαν οι δυνάμεις εισβολής στα κατεχόμενα.
Ανεξαρτήτως της λαθεμένης κατά την εκτίμηση μας πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη – μέσα στις σημερινές επικίνδυνες συνθήκες- να ανοίξει τα οδοφράγματα, θεωρούμε πέρα για πέρα σωστή την θέση του για την Σπέχαρ και ζητούμε ξανά την ανάκληση της.
Ελπίζουμε ο Πρόεδρος να μην αλλάξει γνώμη και σε περίπτωση αντικατάστασης της Σπέχαρ, ευθύς εξ αρχής να  υποδείξει έργοις στον αντικαταστάτη της, ποιο είναι το νόμιμο κράτος στην Κύπρο.”


Κίνημα Οικολόγων

Το Κίνημα Οικολόγωνν στη δική του παρέμβαση τονίζει:

“Είναι καταδικαστέα η στάση της κας. Σπέχαρ η οποία ανέχεται τις τουρκικές διχοτομικές ενέργειες. Δεν είναι δυνατόν να προτρέπει τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεργαστούν με το κατοχικό καθεστώς το οποίο προσπαθεί να ακυρώσει κάθε συμφωνία μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.
Η χλιαρή στάση της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κας Ελίζαμπεθ Σπέχαρ όσον αφορά το ζήτημα της άρνησης των κατοχικών αρχών να ανοίξουν τις διόδους των οδοφραγμάτων είναι ένα καταδικαστέο γεγονός .
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι φανερά «εκνευρισμένος» με την ουδέτερη στάση της ΟΥΝΦΙΚΙΠ για αυτό και έδωσε οδηγίες στον υπουργό Εξωτερικών να συντάξει επιστολή που να καταγγέλλει την εν λόγω στάση της ΟΥΝΦΙΚΙΠ .
Η αίσθηση μας είναι πως κάποιος άλλος αποφασίζει και οι εντολές της Άγκυρας είχαν απώτερο σκοπό να ματαιώσουν αυτό που είχε αποφασιστεί από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.
Είναι επιεικώς απαράδεκτη η στάση της κας Σπεχαρ η οποία σε πρόσφατα γεγονότα που έχουν σχέση με τα οδοφράγματα δεν δίστασε να τοποθετηθεί κριτικά κατά των αποφάσεων της Κυπριακής Κυβέρνησης (οι οποίες παρεπιπτοντως αποδειχθηκαν σωστές από υγειονομικής άποψης).
Που είναι τώρα η κα Σπέχαρ να καταγγείλει το κατοχικό καθεστώς;
Και που είναι η κα Σπέχαρ για τους κατοίκους της Τηλλυρίας, της Αθηένου και του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς που ταλαιπωρούνται από την εμμονή των Τούρκων να κρατούν κλειστά τα περάσματα στα Κόκκινα και το Πυρόι;
Αναμένουμε λοιπόν να λάβουν υπόψη τους τα Ηνωμένα Έθνη και το αίτημα των κατοίκων Τηλληρίας, Αθηένου και Πόλης Χρυσοχούς να μπορούν να μεταβαίνουν σε σύντομο χρόνο στις εργασίες τους στη Λευκωσία. Δεν είναι μόνο οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι που έχουν δικαιώματα. Υπάρχουν και ελληνοκύπριοι εργαζόμενοι που ταλαιπωρούνται για χρόνια λόγω της απάνθρωπης αδιαλλαξίας του κατοχικού καθεστώτος.
Θεωρούμε απαράδεκτο από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί πως από τις 8/6 θα επανερχόταν η σταδιακή επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων τώρα η ΟΥΝΦΙΚΙΠ να τηρεί μια ουδέτερη στάση χωρίς και να καλύπτει το κατοχικό καθεστώς. “