Δεν απέρριψε καμιά πρόταση της Ολγκίν λέει ο Πρόεδρος

Να δώσουμε χρόνο στη διπλωματία με την ελπίδα να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, κάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Παράλληλα, διεμήνυσε πως ο ίδιος δεν απέρριψε καμία πρόταση της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Σε δηλώσεις του σήμερα, προσερχόμενος στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, στη Λευκωσία, και ερωτηθείς αρχικά αν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, του έχει μεταφέρει οτιδήποτε που να δημιουργεί την εικόνα κινητικότητας για την προοπτική πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως μίλησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και με την κ. Ολγκίν όταν ήταν στην Αθήνα, και πως ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, μίλησε με τον Έλληνα ομόλογο του Γιώργο Γεραπετρίτη.

«Η προσπάθεια συνεχίζεται, η ανταπόκριση από δικής μας πλευράς είναι θετική», είπε, και πρόσθεσε: «Να δώσουμε χρόνο στη διπλωματία, είμαστε εδώ και ελπίζουμε πραγματικά να δημιουργηθούν οι συνθήκες, έτσι ώστε να ξεκινήσει μια συζήτηση, ένας διάλογος για να δούμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο αυτή τη στιγμή, δεν είναι σωστό, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς αν υπήρξε πρόταση για πενταμερή και την απέρριψε, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως «καμία πρόταση της Προσωπικής Απεσταλμένης δεν έχω απορρίψει».

Κληθείς να πει αν δύναται η στάση οποιασδήποτε πλευράς να αποτρέψει τον ΓΓ των ΗΕ από το να ανανεώσει το συμβόλαιο της κ. Ολγκίν, υπό το φως και των δηλώσεων του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι αυτό εναπόκειται στον ΓΓ.

«Το συζήτησα με τον ίδιο, όχι με την κ. Ολγκίν, όταν βρεθήκαμε στις   Βρυξέλλες. Να δούμε πώς θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση. Δεν θέλω να σχολιάσω τις αναφορές του κ. Τατάρ εναντίον της κ. Ολγκίν», είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως όταν έχεις εμπιστοσύνη στις θέσεις σου, στο πλαίσιο το οποίο κινείσαι, «τότε δεν χρειάζονται τέτοιου είδους αναφορές. Εν πάση περιπτώσει υπάρχει σε εξέλιξη μια προσπάθεια, δεν θέλω να πω οτιδήποτε που μπορεί να δημιουργήσει τα οποιαδήποτε προβλήματα», είπε