Απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρ.Φίτσο

Ήταν εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία και κατηγορούσε το Κίεβο για διαφθορά.-Συνελήφθη ο δράστης

Εικόνες που σοκάρουν όχι μόνο την Σλοβακία αλλά και σε όλο το αντιπολεμικό κίνημα στην Ευρώπη είναι αυτές που έρχονται από την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της χώρας Ρ.Φίτσο το μεσημέρι της Τετάρτη λίγο πριν από μια συνεδρίαση της σλοβακικής κυβέρνησης στην πόλη Χάντλοβα της κεντρικής Σλοβακίας, περίπου 180 χιλιόμετρα έξω από την Μπρατισλάβα.

Βίντεο ντοκουμέντο δείχνει τη στιγμή που ο 71χρονος λογοτέχνης πυροβολεί εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Στο βίντεο ακούγονται οι πυροβολισμοί του δράστη .

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Σλοβακίας, ο Ρόμπερτ Φίτσο τραυματίστηκε, σύμφωνα με το Reuters, στην κοιλιακή χώρα από πυροβολισμούς ενός άγνωστου άντρα, την ώρα που χαιρετούσε υποστηρικτές του έξω από το «Σπίτι του Πολιτισμού» και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ο δράστης συνελήφθη αμέσως μετά τους πυροβολισμούς, κοντά στην πλατεία της Χάντλοβα.

Οι ώρες για τη ζωή του πρωθυπουργού είναι κρίσιμες καθώς οι πυροβολισμοί που δέχθηκε στην κοιλιακή χώρα ρπηρέασαν ζωτικά όργανα.

Ποίοι τον ήθελαν νεκρό

Ο Φίτσο δεν ήταν συμπαθής σε χώρες του ΝΑΤΟ εξαιτίας των θέσεων του κατά του πολέμου στην Ουκρανία ενώ το καθεστώς του Κιέβου τον κατηγορούσε για φιλορωσική στάση.

Ήδη οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο και για τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες θεωρούνται ο υπ’ αριθμ 1 ύποπτος πίσω από την απόπειρα δολοφονίας μετά τις δηλώσεις που είχε κάνει στις αρχές της νέας του θητείας στον πρωθυπουργικό θώκο.

Συγκεκριμένα την 21η Ιανουαρίου του 2024 είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η Ουκρανία δεν είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα», αλλά βρίσκεται «υπό τον πλήρη έλεγχο και την επιρροή των ΗΠΑ», επαναλαμβάνοντας πως η Μπρατισλάβα δεν σκοπεύει να της στείλει όπλα.

Κράτος-μέλος του NATO, η Σλοβακία ήταν τότε σε αναμονή για να συναντηθεί με τον ουκρανό ομόλογό του Ντένις Σμίχαλ, σε πόλη στα σύνορα των δυο χωρών.

«Θα τού πω ότι είμαι εναντίον της εισδοχής της Ουκρανίας στο NATO και θα ασκήσω το βέτο μου. Αυτό θα πυροδοτούσε τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, τίποτε άλλο», είχε δηλώσει τότε ο σλοβάκος πρωθυπουργός στη δημόσια τηλεόραση RTVS.

Πρόσθεσε πως εννοεί να επιβεβαιώσει στη συνάντηση με τον κ. Σμίχαλ πως το Κίεβο «δεν θα λάβει όπλα από πλευράς του στρατού και του κράτους της Σλοβακίας».

Κατηγόρησε εξάλλου την Ουκρανία πως είναι ανάμεσα στις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο: «Κύριος οίδε πόση από τη βοήθεια που λαμβάνει εξαφανίζεται», είπε.

Κατά την άποψή του, η ένοπλη σύρραξη της Ουκρανίας με τη Ρωσία, είναι αδύνατο να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα και το Κίεβο θα χρειαστεί να εκχωρήσει τμήματα της ουκρανικής επικράτειας: «Θα πρέπει να γίνει συμβιβασμός κάποιου είδους, που θα είναι πολύ επώδυνος και για τις δυο πλευρές», εξήγησε.

«Τι περιμένουν; Πως οι Ρώσοι θα φύγουν; Δεν είναι ρεαλιστικό αυτό», επέμεινε.

Ο πρωθυπουγός της Σλοβακίας μαζί με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας αποτελούν αυτή την στιγμή τους δύο κύριους υποστηρικτές του αντιπολεμικού κινήματος στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε η επίσημη σελίδα του στο Facebook, ο Φίτσο «έχει πυροβοληθεί αρκετές φορές» και μεταφέρεται με ελικόπτερο στην Banská Bystrica.

«Απόπειρα δολοφονίας πραγματοποιήθηκε σήμερα σε βάρος του Ρόμπερτ Φίτσο. Έχει πυροβοληθεί πολλές φορές και η ζωή του απειλείται. Αυτή τη στιγμή μεταφέρεται με ελικόπτερο στην Banská Bystrica, επειδή θα έπαιρνε πολύ χρόνο για να φτάσει στην Μπρατισλάβα. Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν πολλά» αναφέρεται χαρακτηρτιστικά.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο διατηρούσε τις αισθήσεις του κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο της πόλης Χάντλοβα μετά την απόπειρα δολοφονίας του, δήλωσε στο Reuters μια εκπρόσωπος του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.Ο Φίτσο νοσηλεύεται για τραύματα από σφαίρες που δέχθηκε και ότι οι ζωτικές του λειτουργίες έχουν σταθεροποιηθεί, συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.

Ο Σλοβάκος ηγέτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και ο επίδοξος δολοφόνος συνελήφθη από την αστυνομία.

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο HN, ως δράστης αναγνωρίστηκε ένας 71χρονος Σλοβάκος ονόματι Juraj C, ενώ πηγές τον θέλουν να πυροβόλησε τέσσερις φορές κατά του Φίτσο, τραυματίζοντάς τον, στην κοιλιά και στο στήθος.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times δημοσιογράφος που βρισκόταν κοντά στο σημείο άκουσε αρκετούς πυροβολισμούς, τον είδε να πέφτει και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο από την ασφάλεια ενώ δεν υπάρχει αναφορά για την κατάστασή του.Η σλοβακική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων έστειλε ελικόπτερο στην πόλη Χάντλοβα για τη μεταφορά σε νοσοκομείο του 59χρονου Σλοβάκου πρωθυπουργού.

Η πρόεδρος της χώρας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα καταδίκασε τη «βάρβαρη και ανεύθυνη» επίθεση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός ενώ σοκαρισμένοι δήλωσαν σε ανακοινώσεις τους Ευρωπαίοι ηγέτες από την επίθεση.

Η αστυνομία ερευνά την υπόθεση και παραμένει σε συναγερμό για την ασφάλεια της περιοχής. Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονται από τις αρχές τις επόμενες ώρες.

Η πρόεδρος της χώρας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα, καταδίκασε την «βάρβαρη» επίθεση κατά του πρωθυπουργού, ενώ Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν σοκ στις δηλώσεις τους για το περιστατικό.

.