Επαναλειτουργία σχολείων υπό προϋποθέσεις, υποστήριξε η Συμβουλευτική Επιτροπή Ειδικών


 imagewΤη σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων, υπό προϋποθέσεις, στη 2η φάση, είχε εισηγηθεί στη Διυπουργική Επιτροπή διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού, η Συμβουλευτική Επιτροπή Ειδικών.

Σε ανακοίνωση της, η Επιτροπή αναφορικά με την απόφαση για την έναρξη της δεύτερης φάσης της άρσης των περιορισμών από τις 21 Μαΐου 2020 και τα σχόλια περί διαφωνίας των ειδικών γύρω από την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, ξεκαθαρίζει ότι στις εισηγήσεις που κατάθεσε στη Διυπουργική Επιτροπή διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού περιλαμβάνεται και η θέση για σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων, υπό προϋποθέσεις, στη 2η φάση.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αναφέρει ότι όταν κλήθηκε να καταθέσει παρατηρήσεις επί του προσχεδίου για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων ημερομηνίας 27 Απριλίου 2020, υποστήριξε ότι η επαναλειτουργία των σχολείων θα εξαρτηθεί καθαρά από τους επιδημιολογικούς δείκτες και την αποτίμηση των δεδομένων άλλων χωρών στις οποίες έχουν ήδη επαναλειτουργήσει τα σχολεία.

Σημειώνει ότι υπάρχει διαφορετικός τρόπος προσέγγισης από τα κράτη μέλη και, ως εκ τούτου, αποφασίστηκε όπως γίνει η πρώτη αποτίμηση των δεδομένων που επικρατούν σε άλλες χώρες στις οποίες επαναλειτούργησαν τα σχολεία είναι προγραμματισμένη για το προσεχές Σάββατο.

Επί του ιδίου θέματος, η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή αναφέρει ότι εισηγήθηκε όπως γίνουν τυχαίοι δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι σε παιδιά και εκπαιδευτικούς μετά την επαναλειτουργία των σχολείων.

«Με ικανοποίηση η Επιστημονική Επιτροπή διαπιστώνει ότι η εισήγηση έγινε δεκτή και κατόπιν πρότασης του Υπουργού Υγείας το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα τη διενέργεια 20 χιλιάδων διαγνωστικών εξετάσεων για 13.000 μαθητές και 7.000 εκπαιδευτικούς. Η διατήρηση των επιδημιολογικών δεικτών που καθορίστηκαν στα επιθυμητά επίπεδα είναι προϋπόθεση για τις χαλαρώσεις σε όλους τους τομείς που προβλέπει η δεύτερη φάση της άρσης των απαγορεύσεων, στην οποία εκτός από την επαναλειτουργία των σχολείων περιλαμβάνεται το άνοιγμα των κομμωτηρίων, η μερική επαναλειτουργία χώρων εστίασης και άλλα», προσθέτει.

Πάγια θέση της Επιτροπής είναι η συνεχής παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεικτών από την οποία θα εξαρτηθούν οι περαιτέρω ενέργειες.

Η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή θεωρεί ότι η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των μελών της και με την πολιτική ηγεσία είναι ιδιαίτερα παραγωγική, γεγονός το οποίο αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς, που απονέμουν τα εύσημα στη χώρα μας για τον τρόπο διαχείρισης της πρωτοφανούς πανδημίας.

Ως εκ τούτου απευθύνει έκκληση για αποφυγή αντιπαράθεσης και αχρείαστης όξυνσης με επίκληση θέσεων που δεν εκφράζουν την Επιτροπή ως Σώμα.