Κινέζοι και Ρώσοι επιστήμονες σε σημαντικές ανακαλύψεις για τη θεραπεία του κορωναϊού

Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να απομονώσουν 206 αντισώματα, τα οποία έχουν την ικανότητα πρόσδεσης στον νέο κορονοϊό. Σημαντικό βήμα προς τη θεραπεία του ιού.corona.kellis-1024x683

Σ’ ένα σημαντικό επίτευγμα προχώρησαν Κινέζοι επιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν να απομονώσουν ορισμένα αντισώματα που θεωρούνται «αποτελεσματικά» στην αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού.

Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι φυσικό, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην εξεύρεση της θεραπείας ή του εμβολίου εναντίον του COVID-19.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τσινγκχούα, στο Πεκίνο, οι οποίοι και προχώρησαν στην παραπάνω ανακάλυψη, εκτιμούν ότι ένα φάρμακο με βάση τα συγκριμένα αντισώματα θα ήταν πιο αποτελεσματικό σε σχέση μ΄άλλες υπό δοκιμή θεραπείες, όπως για παράδειγμα η χρήση πλάσματος.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να απομονώσουν 206 μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία έχουν την ικανότητα πρόσδεσης στον θανατηφόρο ιό.

Πλέον, αυτό που απομένει να αποδειχθεί και επιστημονικά είναι το κατά πόσο εμποδίζουν τον COVID-19 να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Πάντως, τα πρώτα στοιχεία είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά, με τον επικεφαλής ιατρό Ζανγκ Λιντσί να κάνει λόγο για «υπερβολικά καλά» αποτελέσματα.

Το επόμενο βήμα της ερευνητικής ομάδας είναι οι κλινικές δοκιμές σε ζώα και ανθρώπους.

Θεραπεία με πλάσμα

Μία νέα μέθοδο αντιμετώπισης των επικίνδυνων παθογόνων μικροοργανισμών, πιθανώς συμπεριλαμβανομένου και του θανατηφόρου κορονοϊού, φαίνεται ότι ανακάλυψαν ερευνητές από τη Ρωσία, όπως μεταδίδει η τοπική εφημερίδα «Izvestia».

Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, οι επιστήμονες κατασκεύασαν μία συσκευή, η οποία χρησιμοποιεί παγωμένο πλάσμα του αίματος, προκειμένου να μετατρέψει το συνηθισμένο νερό σε μία νέα μορφή υγρού – που ονομάζεται «Magnaril».

Πρόκειται για ένα υγρό, το οποίο θεωρείται «θανατηφόρο για μικρά βιολογικά αντικείμενα, όπως μύκητες, βακτήρια και ιούς».

Οι ιδιότητες αυτού του υγρού οφείλονται στο κρύο πλάσμα, το οποίο παράγει «ενεργές μορφές οξυγόνου και υποχλωριώδους οξέος».

«Η επιστήμη ήδη γνωρίζει ότι το 1/10 του ποσοστού αλατιού εμποδίζει τη διάδοση του κορονοϊού» έσπευσε να σχολιάσει ένας εκ των μελών της συγκεκριμένης επιστημονικής ομάδας.

«Και καθώς το οξύ είναι πιο ενεργό από το αλάτι, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι αυτό το υγρό μπορεί όχι απλώς να σταματήσει την εξάπλωση του ιού, αλλά και να τον καταστρέψει» έσπευσε να προσθέσει.Το υγρό αυτό, σύμφωνα με το ρωσικό δημοσίευμα, δύναται να χρησιμοποιηθεί ως απολυμαντικό, το οποίο είτε μπορεί να απλωθεί σε διάφορες επιφάνειες, είτε να διαχυθεί στον αέρα.

Η δε, τιμή του εκτιμάται στο 1,30 δολάριο ανά 1.000 λίτρα.

Ωστόσο, αυτό που απομένει είναι να αποδειχθεί αν το «Magnaril» είναι αποτελεσματικό και εναντίον του συγκεκριμένου στελέχους κορονοϊού, το οποίο έχει προκαλέσει την παγκόσμια πανδημία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα μέχρι στιγμής, δεν έχει καταλήξει σε ασφαλή και επιβεβαιωμένα συμπεράσματα ως προς τη θεραπεία ή το εμβόλιο του COVID-19, παρότι σε εξέλιξη βρίσκονται πολυάριθμες έρευνες και δοκιμές.

Υπενθυμίζεται ότι ο κορονοϊός πρωτο-εμφανίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην πόλη Γουχάν της επαρχίας Γουμπέι της Κίνας. Έκτοτε, έχει επεκταθεί σ’ όλο τον κόσμο, με πάνω από 935.000 κρούσματα και 45.000 νεκρούς.

Μέχρι στιγμής, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε ασφαλή και επιβεβαιωμένα συμπεράσματα ως προς τη θεραπεία ή το εμβόλιο του COVID-19, παρότι σε εξέλιξη βρίσκονται πολυάριθμες έρευνες και δοκιμές.