Άστρο «βρικόλακα» ανακάλυψαν επιστήμονες από την Αυστραλία

Επιστήμονες στην Αυστραλία εντόπισαν ένα αστρικό σύστημα, όπου το ένα άστρο στην κυριολεξία καταβροχθίζει τον γείτονά του.066204

Σε ένα αναπάντεχο και ασυνήθιστο γεγονός έπεσαν κατά τη διάρκεια έρευνας επιστήμονες, του Ινστιτούτου Διαστημικής Τηλεσκοπικής Επιστήμης, στην Αυστραλία.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας, Ράιαν Ρίντεν – Χάρπερ, η ανακάλυψη έγινε εντελώς τυχαία, αφού οι ερευνητές δεν έψαχναν για κάτι τέτοιο.

Η ομάδα των επιστημόνων, ανακάλυψε σε απόσταση 3.000 έτων φωτός από τη Γη, κοντά στον αστερισμό του Σκορπιού, ένα αστρικό σύστημα στο οποίο το ένα πλανητικό σώμα «καταβροχθίζει» ένα άλλο. Έχοντας στη διάθεσή τους αρχειακό υλικό από το τώρα απενεργοποιημένο τηλεσκόπιο Κέπλερ, οι ερευνητές παρατήρησαν μια ασυνήθιστη λάμψη, σε ένα διπλό πλανητικό σύστημα, αποτελούμενο από έναν λευκό και έναν καφέ νάνο.

«Κατά μια έννοια, ανακαλύψαμε αυτό το σύστημα κατά τύχη. Δεν ψάχναμε ειδικά για μια υπερ-λάμψη. Ερευνούσαμε για οποιαδήποτε εκπομπή» δήλωσε ο Ρίντεν – Χάρπερ.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η λάμψη ήταν παράγωγο μιας διαδικασίας, κατά την οποία το ένα άστρο «καταβρόχθιζε» το άλλο. Ο καφέ νάνος βρέθηκε τόσο κοντά στον πλανητικό του γείτονα, που η βαρύτητα του λευκού νάνου άρχισε να αποσπά μάζα, η οποία και δημιούργησε δαχτυλίδια γύρω του. Αυτό το δαχτυλίδι, σε κάποιο σημείο της διαδικασίας έφτασε ακόμα και τους 11.700 βαθμούς Κελσίου, στην κορύφωση της έκλαμψης φωτός.

«Αυτά τα συστήματα νάνων νόβα, έχουν μελετηθεί για δεκαετίες, έτσι, το να εντοπίζεις κάτι καινούργιο είναι πολύ πονηρό. Εντοπίζουμε τέτοια δαχτυλίδια παντού, από νέα αστέρια έως μεγάλες μαύρες τρύπες, έτσι είναι απαραίτητο να τα κατανοήσουμε» δήλωσε ο Ρίντεν – Χάρπερ.

Τα αστέρια με μικρή μάζα, όπως ο Ήλιος, γίνονται λευκοί νάνοι, όταν πλησιάζουν το τέλος του κύκλου τους. Έχοντας κάψει όλα τους τα καύσιμα, αφήνουν έναν πυκνό πυρήνα ο οποίος παγώνει για δισεκατομμύρια χρόνια. Οι καφέ νάνοι θεωρούνται ημιτελή αστέρια, καθώς δεν έχουν την απαραίτητη μάζα για να διατηρήσουν την σύντηξη υδρογόνου και μοιάζουν περισσότερο με πλανήτες. Ο συγκεκριμένος, είναι 10 φορές μικρότερος από τον γείτονα του.

Οι επιστήμονες δήλωσαν πως θα συνεχίσουν να μελετούν αρχειακό υλικό, ελπίζοντας να ανακαλύψουν και άλλα γεγονότα που άλλα τηλεσκόπια δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν.