Νομικά μέτρα κατά των ΗΠΑ θα πάρει το Ιράν για τη δολοφονία Σουλεϊμανί

Η Τεχεράνη θα λάβει νομικά μέτρα σε διεθνές επίπεδο για να καταστήσει τις ΗΠΑ υπόλογες για τη δολοφονία του Ιρανού Στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμάνι, δήλωσε την Παρασκευή στην κρατική τηλεόραση ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.imagew

“Είναι ξεκάθαρα μια τρομοκρατική ενέργεια…το Ιράν θα λάβει μια σειρά νομικών μέτρων σε διεθνές επίπεδο για να λογοδοτήσει η Αμερική για τη δολοφονία του Σουλεϊμάνι”, τόνισε ο Ζαρίφ.

Η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, διοικητή της Δύναμης Κουντς, Κασέμ Σουλεϊμανί, σε αμερικανική επιδρομή στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, ήταν μια ενέργεια “διεθνούς τρομοκρατίας”, τόνισε  ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

“Ήταν μια εξαιρετική επικίνδυνη, ανόητη κλιμάκωση…Ήταν η πλέον αποτελεσματική δύναμη που πολεμούσε τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους και της αλ Κάιντα”, τόνισε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν

Η Τεχεράνη θα εκδικηθεί τον θάνατο του στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί, “τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος”, προειδοποίησε το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν, σύμφωνα με πολλά ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ιράν θεωρεί υπεύθυνες τις ΗΠΑ για τον φόνο του διοικητή της Δύναμης Κοντς, προσθέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας που χαρακτηρίζει το αμερικανικό πλήγμα “το χειρότερο λάθος της Ουάσινγκτον” στην περιοχή.

“Το καθεστώς των ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες αυτού του εγκληματικού τυχοδιωκτισμού. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη στρατηγική γκάφα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Δυτικής Ασίας και η Αμερική δεν θα γλιτώσει εύκολα από τις συνέπειές της”, πρόσθεσε.

“Η Αμερική πρέπει να ξέρει ότι η εγκληματική επίθεσή της εναντίον του στρατηγού Σουλεϊμανί ήταν το σοβαρότερο λάθος της χώρας (…). Αυτοί οι εγκληματίες θα υποστούν τη σκληρή εκδίκηση (…) στο σωστό μέρος και τη σωστή στιγμή”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σε αυτοσυγκράτηση καλούν οι Βρυξέλλες

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε χθες  όλους τους “εμπλεκομένους παράγοντες και τους συμμάχους τους (…) να ασκήσουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση”, μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμάνι, σε αμερικανική επιδρομή.”Ο σημερινός κύκλος βίας στο Ιράκ πρέπει να σταματήσει πριν ξεφύγει από τον έλεγχο”, προειδοποιεί με μήνυμα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Eξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

“Η ΕΕ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες και τους εταίρους που μπορούν να ασκήσουν επιρροή, να δείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση και ευθύνη σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή”, αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

“Μια νέα κρίση θέτει σε κίνδυνο χρόνια προσπαθειών για τη σταθεροποίηση του Ιράκ”, προειδοποιεί ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

“Επιπλέον, η συνεχιζόμενη κλιμάκωση απειλεί ολόκληρη την περιοχή, η οποία έχει πληγεί πάρα πολύ και της οποίας ο πληθυσμός αξίζει την ειρήνη”, αναφέρει.

“Περισσότερος διάλογος και προσπάθειες για την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης είναι απαραίτητες για την παροχή μακροπρόθεσμων λύσεων στη σταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής”, σημειώνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

“Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεχίσει τη δέσμευσή της με όλες τις πλευρές προκειμένου να συμβάλει στην εξουδετέρωση των εντάσεων και στην αντιστροφή της δυναμικής της σύγκρουσης”, καταλήγει ο Μπορέλ.

Μέτρα ασφάλειας

Στο μεταξύ, σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής έχουν τεθεί οι υπηρεσίες ασφαλείας στην πόλη της Νέας Υόρκης, για να ανταποκριθούν σε ενδεχόμενα αντίποινα του Ιράν, μετά τον φόνο του Κασέμ Σουλεϊμανί σε αεροπορικό πλήγμα στη Βαγδάτη, ανέφερε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Η πόλη είναι μονίμως σε επιφυλακή για τρομοκρατικές επιθέσεις, δεδομένης της προϊστορίας της, όμως ο δήμαρχος είπε ότι η απειλή έχει αλλάξει σημαντικά, αν ληφθούν υπόψη οι πόροι που διαθέτει ένα κράτος σαν το Ιράν, σε σύγκριση με μια μη κρατική οργάνωση, όπως είναι η Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος.

“Πρέπει να θεωρήσουμε ότι η ενέργεια αυτή μας θέτει σε ντε φάκτο εμπόλεμη κατάσταση”, είπε ο ντε Μπλάζιο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο δήμαρχος και η ηγεσία της αστυνομίας συγκάλεσαν αυτή τη συνέντευξη Τύπου την ώρα που το Ιράν απειλούσε να εκδικηθεί τις ΗΠΑ για τον θάνατο του Σουλεϊμανί, του αρχιτέκτονα της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή.

Η Αστυνομία της Νέας Υόρκης διαθέτει υπηρεσίες πληροφοριών και αντιτρομοκρατίας και στελέχη της σταθμεύουν σε 14 τμήματα στο εξωτερικό – όλα τους λαμβάνουν ικανή χρηματοδότηση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους του Γουόρντ Τρέιντ Σέντερ.

Οι αρχές της Νέας Υόρκης θεωρούν ότι η πόλη είναι ο πιο δελεαστικός στόχος για μια τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ και η αστυνομία τίθεται σε ύψιστο συναγερμό όποτε υπάρχει πολιτική βία εναντίον πολιτών στις ΗΠΑ ή στο εξωτερικό. Ο αστυνομικός διευθυντής Ντέρμοτ Σι είπε ότι οι αστυνομικοί βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή και ότι οι Νεοϋορκέζοι θα δουν τις επόμενες ημέρες περισσότερους ένστολους -ορισμένοι θα φέρουν βαρύ οπλισμό- σε “ευαίσθητες” περιοχές.

Δεν διευκρίνισε ποιές είναι αυτές οι περιοχές, όμως συνήθως εντείνεται η αστυνομική παρουσία στο μετρό, στα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα τουριστικά αξιοθέατα, όποτε τίθεται σε συναγερμό η Αστυνομία.