Εντονες αντιδράσεις για την ανάμιξη της Τουρκίας στη Λιβύη

O Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Πέμπτη τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν ενάντια στην “ξένη ανάμιξη” στη Λιβύη, λίγες ώρες μετά την έγκριση από το τουρκικό κοινοβούλιο ενός νομοσχεδίου για την ανάπτυξη τουρκικού στρατού στην σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα της Βόρειας Αφρικής.imagew

“Οι δύο ηγέτες συζήτησαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα. Ο πρόεδρος Τραμπ τόνισε ότι η ξένη ανάμιξη περιπλέκει την κατάσταση στη Λιβύη”, ανέφερε η αμερικανική προεδρία στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε.

Παράλληλα Τραμπ και Ερντογάν συμφώνησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ, μια μέρα μετά την επίθεση από συριακές δυνάμεις με πυραύλους που έπληξαν σχολείο στη συριακή επαρχία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον εννέα άμαχοι, μεταξύ τους και πέντε παιδιά, να χάσουν τη ζωή τους.

“Οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ, στη Συρία, για την προστασία των αμάχων”, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Κοινοβούλιο Λιβύης: Εσχάτη προδοσία

Ένας αντιπρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου καταδίκασε ως “εσχάτη προδοσία” κάθε πιθανή τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA) που έχει έδρα την Τρίπολη.

Στη Λιβύη αντιμάχονται δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: η GNA του Φάγιεζ αλ Σάρατζ, που στηρίζεται από τον ΟΗΕ και, στα ανατολικά, εκείνη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο μια επιχείρηση για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου έχει την έδρα της η GNA.

“(Ο Φάγιεζ) αλ Σάρατζ (επικεφαλής της GNA) και εκείνοι που είναι μαζί του ζήτησαν ξένη επέμβαση στη Λιβύη, ένα αίτημα που χαρακτηρίζουμε εσχάτη προδοσία”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εμχαγιέντ Χούμα, δεύτερος αντιπρόεδρος της Βουλής που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Μια “επείγουσα συνεδρίαση” του κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Βεγγάζη (ανατολικά) “για να εξετάσει τις επιπτώσεις της κατάφωρης παρέμβασης της Τουρκίας” στις υποθέσεις της Λιβύης, πρόσθεσε.

“Η απερίσκεπτη κίνηση του (Τούρκου Προέδρου Ταγίπ) Ερντογάν, στην οποία έσυρε το κοινοβούλιο της χώρας του, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή”, σημείωσε και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη “να αναλάβουν τις ευθύνες τους”.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών της GNA Φάτι Μπασάγα ανέφερε ότι “η GNA έχει το πλήρες δικαίωμα να υπερασπιστεί τη νομιμότητά της και να προστατεύσει τους πολίτες της που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια επιθετικότητα μιας ορδής πραξικοπηματιών που υποστηρίζονται από ξένα μέρη”, αναφερόμενος στις δυνάμεις που πρόσκειται στον Χάφταρ.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ανέφερε ότι οι δύο συμφωνίες με την Τουρκία έγιναν “νομικά και δημόσια”, κατηγορώντας τις αντίπαλες δυνάμεις για στρατολόγηση “μισθοφόρων (…)”.

Κοινή δήλωση Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ

Επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα αποτελεί η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματα της στη Λιβύη, σημειώνουν σε κοινή τους δήλωση ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένγιαμιν Νετανιάχου. imagew

Οι ηγέτες των τριών κρατών σημειώνουν, παράλληλα, ότι η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση του ψηφίσματος 1970 (2011) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επιβάλλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για εξεύρεση ειρηνικής πολιτικής λύσης για τη Λιβυκή σύγκρουση. Τονίζουν, επίσης, ότι σηματοδοτεί επικίνδυνη κλιμάκωση της διένεξης και σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης.

“Η Τουρκία δεν πρέπει να παραβιάσει τη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία (LPA) και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απερίσκεπτης κίνησης θα είναι πολύ σοβαρές για τη σταθερότητα και την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή. Η Άγκυρα πρέπει να απέχει από μια τέτοια ενέργεια, η οποία παραβιάζει κατάφωρα την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Λιβύης”, καταλήγει η κοινή ανακοίνωση Μητσοτάκη, Αναστασιάδη, Νετανιάχου.

 

Τσελίκ: Ιστορική απάντηση σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ το υπόμνημα για Λιβύη
Ιστορική απάντηση στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ έδωσε η τουρκική εθνοσυνέλευση με την έγκριση του υπομνήματος για την βουλή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ.

Σε δήλωσή του στο τουίτερ, ο Ομέρ Τσελίκ αναφέρει ότι “σήμερα η Ελλάδα, ο ‘Ε/κ τομέας’ και το Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία για αγωγό”, αναφέροντας πως “αναμφίβολα σήμερα η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση με το υπόμνημα για τη Λιβύη έδωσε μια ιστορική απάντηση στην παράνομη πολιορκία”.

“Το υπόμνημα της Λιβύης είναι μια πολιτική βούληση εναντίον των κατακτητών και των νεοαποικιοκρατών που έδειξαν το μπόι τους στις χώρες τις περιοχής μας και υπέρ της ευθύνης και ειρήνης. Η Τουρκία θέτοντας πολιτική βούληση τόσο στη διπλωματία όσο και στο πεδίο της δράσης, επέδειξε τη στάση της ενάντια στους κατακτητές της περιοχής μας”, αναφέρει.

Ο Ομέρ Τσελίκ στο μήνυμά του προσθέτει ότι αν κοιτάξει κανείς τις αντιδράσεις των χωρών που αντέδρασαν αρνητικά μόλις εγκρίθηκε το υπόμνημα από την τουρκική εθνοσυνέλευση, η εικόνα είναι πιο ξεκάθαρη. “Εκείνοι που θέλουν να φυλακίσουν την Τουρκία στα δικά της λιμάνια, εκείνοι που υπέγραψαν τις βίαιες πράξεις στη Λιβύη είναι εκείνοι που ενοχλήθηκαν περισσότερο από το υπόμνημα για τη Λιβύη”, αναφέρει.