H αποστολή στρατού στη Λιβύη δίχασε την τουρκική Βουλή

 

Το υπόμνημα για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στη Λιβύη, δίχασε την τουρκική εθνοσυνέλευση σύμφωνα με σχόλια  τουρκικών  μέσων ενημέρωσης.imagew

ΑΚΡ και MHP που ψήφισαν υπέρ του υπομνήματος υποστήριξαν ότι με αυτό προστατεύουν την ‘γαλάζια πατρίδα’, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης CHP, IYI Parti και HDP υποστήριξαν ότι μπορεί να οδηγηθούν σε μια διαμάχη όπως το Βιετνάμ και ότι η Τουρκία δεν πρέπει να οδηγηθεί σε ένα ‘proxy war’.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Βουλευτής του Καλού Κόμματος Αϊτούν Τσιράι λαμβάνοντας πρώτος το λόγο ανέφερε ότι δεν ισχύει το επιχείρημα πως “στην περίπτωση που καταρρεύσει η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης η γαλάζια πατρίδα θα χαθεί”, προσθέτοντας ότι “η κυβέρνηση ενθαρρύνει μια αδιέξοδη μετανάστευση στη Λιβύη” και πως “η Τουρκία θα γίνει αντικείμενο μίσους στον αραβικό κόσμο”.

Όπως είπε στη Λιβύη είναι σε εξέλιξη ένας ανήθικος εμφύλιος και οι Τούρκοι στρατιώτες μπορεί να οδηγηθούν σε μια εσωτερική διαμάχη όπως το Βιετνάμ. “Ενώ υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα στην ανατολική Μεσόγειο, γιατί μοιράζεται τη δύναμη των ναυτικών δυνάμεων στα δύο;”, διερωτήθηκε ο Βουλευτής του Καλού Κόμματος, λέγοντας ότι στη Λιβύη δεν απειλείται η εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Η Βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Τουλάι Χατίμοουλαρί Ορούτς δήλωσε ότι “η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει από την δεύτερη μέρα του χρόνου ότι δεν εγκαταλείπει την πολιτική του πολέμου”. “Λέμε καθαρά όχι σε αυτό το υπόμνημα επειδή αυτό το υπόμνημα αντιπροσωπεύει την μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική και την απομόνωσή της”.

Ο Βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) Ερκάν Ακτσάι είπε ότι “με αυτό το υπόμνημα προστατεύουμε τη γαλάζια πατρίδα μας, εμποδίζουμε το σφετερισμό των δικαιωμάτων μας, συμβάλλουμε στην σταθερότητας της αδελφής χώρας Λιβύης και την περιφερειακή ειρήνη”. Πρόσθεσε ότι “η πραγματικότητα που δημιουργήθηκε στο τραπέζι θα διασφαλιστεί και στο πεδίο της δράσης”.

Ο Βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Ουνάλ Τσεβίκοζ διερωτήθηκε εάν η Τουρκία έκανε μια περιεκτική διαβούλευση με τις χώρες της περιοχής όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Αίγυπτος και η Ελλάδα. “Η Τουρκία δεν πρέπει να συμμετάσχει στον πόλεμο ‘δια αντιπροσώπου’ (proxy war) των άλλων χωρών της περιοχής”, ανέφερε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι το υπόμνημα αντίκειται στο άρθρο 92 του τουρκικού Συντάγματος. Ο Ουνάλ Τσεβικόζ ανέφερε ότι η Τουρκία θα έπρεπε όπως τα μεγάλα κράτη να τηρούν επαφές και με τις δύο πλευρές κρατώντας ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

Ο Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ισμέτ Γιλμάζ ανέφερε ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την θαλάσσια δικαιοδοσία είναι μεγάλη απάντηση σε εκείνους που θέλουν να καταδικάσουν την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας, προσθέτοντας ότι εκείνοι που στηρίζουν την συμφωνία αυτοί πρέπει να στηρίζουν και το υπόμνημα.