Πραξικόπημα στη Βολιβία:Βίαιες ομάδες επιτέθηκαν στο σπίτι του Μοράλες

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Βολιβία με τον  Πρόεδρος της χώρας, Έβο Μοράλες, να ανακοινώνει  , την Κυριακή (10/11), την παραίτησή του από το αξίωμα έπειτα από την απαίτηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων.2765482

Συγκεκριμένα, ο Έβο Μοράλες δήλωσε: «Ο αγώνας μου θα συνεχιστεί, αλλά έχω την υποχρέωση να προσπαθήσω να εξασφαλίσω την ειρήνη. Πονάει ότι οι Βολιβιανοί παλεύουν μεταξύ τους και ότι οι πολιτικές επιτροπές και οι ηγέτες που έχουν χάσει (στις εκλογές) καταφεύγουν στη βία και στη σύγκρουση μεταξύ των Βολιβιανών. Γι’ αυτόν και για πολλούς άλλους λόγους παραιτούμαι και στέλνω την επιστολή παραίτησής μου στη Νομοθετική Συνέλευση».

Την παραίτησή του ανακοίνωσε και ο Αντιπρόεδρος της Βολιβίας, Αλβάρο Μαρσέλο Γκαρσία.

Νωρίτερα, ο Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, Ουίλιαμς Κάλιμαν, είχε καλέσει τον Έβο Μοράλες να παραιτηθεί από την Προεδρία της Βολιβίας έτσι ώστε «να φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα για το όφελος της χώρας». Το ίδιο είχε κάνει, όμως, και ο αρχηγός της Αστυνομίας Βλαντιμίρ Γιούρι Καλντερόν.

Η αντιπολίτευση προκάλεσε κοινωνική αναταραχή και διαδηλώσεις στη Βολιβία, αμφισβητώντας τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 20ης Οκτωβρίου. Φήμες φέρουν τον  Έβο Μοράλες  να εγκαταλείπει τη χώρα με προορισμό την Αργεντινή.

Και ενώ κυκλοφορούσαν έντονα οι φήμες και οι πληροφορίες για ένταλμα σύλληψης του προέδρου μερικές ώρες μετά την παραίτηση του ο επικεφαλής της αστυνομίας διαβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής [τοπική ώρα, τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Κύπρου ] πως δεν  έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Έβο Μοράλες,

Ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ηγέτης της αντιπολίτευσης, ανέφερε νωρίτερα πως έχει «επιβεβαιωθεί» η έκδοση εντάλματος σύλληψης, ενώ ο Μοράλες κατήγγειλε το «παράνομο» ένταλμα και ότι «βίαιες ομάδες» επιτέθηκαν στο σπίτι του.

Ο Έβο Μοράλες, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμα του προέδρου της Βολιβίας την Κυριακή, κατήγγειλε ως παράνομο το ένταλμα για τη σύλληψή του από την αστυνομία αλλά και το ότι το σπίτι του δέχθηκε επίθεση από «βίαιες ομάδες» με ανακοίνωσή του που δημοσιοποίησε μέσω Twitter.

Η υπουργός Υγείας της απερχόμενης κυβέρνησης Γαβριέλα Μοντάνιο από την πλευρά της στηλίτευσε το ότι η αστυνομία σκοπεύει να συλλάβει τον Μοράλες.

«Η βολιβιανή αστυνομία σκοπεύει να θέσει παράνομα υπό κράτηση τον Έβο Μοράλες. Καταδικάζουμε αυτή την τρέλα ενώπιον όλου του κόσμου», τόνισε η Μοντάνιο μέσω Twitter.

Συλλήψεις

Λίγο αργότερα η αστυνομία της Βολιβίας συνέλαβε την πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής κατ’ εντολή εισαγγελία που διενεργεί έρευνα για τις παρατυπίες στις εκλογές του Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Βλαντίμιρ Γιούρι Καλδερόν.

«Θα θέλαμε να ανακοινώσουμε ότι (…) κατέστη δυνατό να συλληφθεί η πρόεδρος του εκλογοδικείου Μαρία Εουχένια Τσόκε», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, εξαίροντας το «σχολαστικό έργο» των ανδρών του, μερικές ώρες μετά την παραίτηση του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων και ταραχών αφού η αντιπολίτευση αμφισβήτησε την επανεκλογή του.

Ασυλο προσφέρει το Μεξικό

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ προσέφερε την Κυριακή άσυλο στον Έβο Μοράλες εάν το επιθυμεί μετά την παραίτησή του από την προεδρία της Βολιβίας και γνωστοποίησε ότι η μεξικανική πρεσβεία έχει ήδη υποδεχθεί περίπου είκοσι κυβερνητικούς αξιωματούχους και κοινοβουλευτικούς.

Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ τόνισε νωρίτερα μέσω Twitter ότι η κυβέρνησή του κατέγραψε την «υπεύθυνη συμπεριφορά του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ο οποίος προτίμησε να παραιτηθεί παρά να εκθέσει τον λαό του στη βία».

Ο Εμπράρδ σημείωσε ότι «το Μεξικό, όπως ορίζει η παράδοσή του . να προσφέρει  άσυλο και να μην επεμβαίνει στα εσωτερικά άλλων χωρών, υποδέχθηκε 20 πρόσωπα που ανήκουν στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο της Βολιβίας στην επίσημη κατοικία [του Μεξικανού πρέσβη] στη Λα Πας, και, εάν το αποφασίσει, θα προσφέρουμε επίσης άσυλο στον Έβο Μοράλες».

Ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας έκανε λόγο για «μια συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Βολιβία, την οποία απορρίπτουμε», καθώς είναι «παρόμοια με τα τραγικά γεγονότα που αιματοκύλισαν τη Λατινική Αμερική τον προηγούμενο αιώνα».

«Το Μεξικό παραμένει προσηλωμένο στη θέση του για τον σεβασμό της δημοκρατίας και των θεσμών. Όχι στα πραξικοπήματα», συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ του Μεξικού.

Κουκουλοφόροι κατέλαβαν την πρεσβεία της Βενεζουέλας

Η έδρα της πρεσβείας της Βενεζουέλας στη Λα Πας καταλήφθηκε την Κυριακή από «κουκουλοφόρους», μετά την παραίτηση από την προεδρία του Έβο Μοράλες, πιστού συμμάχου της κυβέρνησης του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε η πρέσβης του Καράκας, η Κρισμπελί Γκονσάλες, στο ABI, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βολιβίας.

«Εφοδιασμένοι με δυναμίτη, κουκουλοφόροι διαδηλωτές με ασπίδες κατέλαβαν την πρεσβεία της Βενεζουέλας στη Βολιβία. Είμαστε καλά και σε ασφαλές σημείο, αλλά θέλουν να διαπράξουν σφαγή. Βοηθήστε μας να καταγγείλουμε αυτή τη βαρβαρότητα», είπε η διπλωμάτης στο πρακτορείο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο καταδίκασε με «κατηγορηματικό» τρόπο το «πραξικόπημα» στη Βολιβία, μετά την παραίτηση του Μοράλες, έπειτα από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης και αιματηρών ταραχών .

Υπηρεσιακή πρόεδρος

Η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει ρόλο υπηρεσιακής προέδρου, αφού ο πρόεδρος της χώρας Έβο Μοράλες, ο αντιπρόεδρός του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, η πρόεδρος της Γερουσίας Αντριάνα Σαλβατιέρα Αριάσα, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Γερουσίας και ο πρόεδρος της Βουλής παραιτήθηκαν.

Η Άνιες, πολιτικός που ανήκει σε παράταξη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, δικηγόρος, έκανε την ανακοίνωση μέσω της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Página 7».

«Θα πάω στη Λα Πας τη Δευτέρα [σ.σ. σήμερα] για να αναλάβω την εξουσία με ομαλό τρόπο και να προκηρύξω νέες εκλογές», δήλωσε αργότερα η Άνιες στο τηλεοπτικό δίκτυο Unitel.

Αργεντινή και Βενεζουέλα καταδικάζουν το πραξικόπημα

«Στη Βολιβία έγινε πραξικόπημα με τη συντονισμένη δράση βίαιων πολιτών, στελεχών της αστυνομίας τα οποία στασίασαν και την παθητικότητα του στρατού. Πρόκειται για πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Εβο Μοράλες, ο οποίος είχε προκηρύξει νέα εκλογική διαδικασία», ανέφερε ο Φερνάντες ο  νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντινής , περονιστής κεντροαριστερός, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του τη 10η Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο καταδίκασε «κατηγορηματικά» χθες Κυριακή το «πραξικόπημα» σε βάρος του προέδρου της Βολιβίας Εβο Μοράλες, ο οποίος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εξουσία έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης που αμφισβητούσε την επανεκλογή του, τη στάση μονάδων της αστυνομίας και την εγκατάλειψή του από τον στρατό.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά το πραξικόπημα εναντίον του αδελφού προέδρου Εβο Μοράλες», ανέφερε ο Μαδούρο, σύμμαχος του αυτόχθονα βολιβιανού ηγέτη, καλώντας σε «κινητοποίηση για να απαιτηθεί να προφυλαχθεί η ζωή των αυτόχθονων βολιβιανών λαών», θυμάτων του «ρατσισμού».