Για “ζώνη κατάληψης “και όχι ασφαλείας, καταγγέλλει η Δαμασκός τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας

Η Δαμασκός φαίνεται πως αντιτίθεται στη συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας, διαπιστώνοντας ασάφεια. «Είναι λάθος. Αυτό που η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί, είναι μια ζώνη κατάληψης».4882619

«Ασάφεια» στη συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας για την κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία, διαπιστώνει η Δαμασκός, δια στόματος στενής συμβούλου του προέδρου, Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Η συμφωνία εκεχειρίας που ανακοίνωσαν ΗΠΑ και Τουρκίας, είναι ασαφής» δηλώνει η Μπουτάινα Σααμπάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο «al-Mayadeen».Στο ίδιο μήκος κύματος, εκφράσει την αντίθεσή της και στη «ζώνη ασφαλείας» των 20 μιλίων (32 χλμ).2751349

«Είναι λάθος. Αυτό που η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί, είναι μια ζώνη κατάληψης» σχολιάζει χαρακτηριστικά.Από την πλευρά τους, πάντως, οι Κούρδοι της Συρίας φαίνεται πως συμφωνούν με τη συμφωνία εκεχειρίας.

Εκτιμούν δε, ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναγκάστηκε να οδηγηθεί σε συμβιβασμό, χάρη στην «κουρδική αντίσταση».

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός για 120 ώρες στην περιοχή της βόρειας Συρίας, με στόχο την ασφαλή αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων σε μήκος 20 μιλίων από τα σύνορα με την Τουρκία.

Η απόσυρση, μάλιστα, όπως αποσαφήνισε, έχει ήδη ξεκινήσει και πραγματοποιείται με τη διπλωματική – και όχι στρατιωτική – εμπλοκή της Ουάσιγκτον.

Στάση αναμονής φαίνεται πως τηρεί η Μόσχα, στον απόηχο της συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον για την κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία.

«Ελπίζω ότι θα λάβουμε λεπτομερείς πληροφορίες από τους Τούρκους εταίρους» ήταν το πρώτο σχόλιο της Μόσχας, στον απόηχο της συμφωνίας Άγκυρας – Ουάσιγκτον για την επίτευξη εκεχειρίας στη βόρεια Συρία.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός για 120 ώρες στην περιοχή της βόρειας Συρίας, με στόχο την ασφαλή – ειρηνική απώθηση των κουρδικών δυνάμεων σε μήκος 20 μιλίων (32 χιλιομέτρων) από τα σύνορα με την Τουρκία.

Όπως αποσαφήνισε, μάλιστα, η απόσυρση των Κούρδων έχει ήδη ξεκινήσει και πραγματοποιείται με τη διπλωματική – και όχι στρατιωτική – εμπλοκή της Ουάσιγκτον.

«Πήραμε ό,τι ακριβώς θέλαμε από τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον» τόνισε, από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι «οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν τη σημασία δημιουργίας ζώνης ασφαλείας».

«Έχουμε φθάσει σε πλήρη συμφωνία. Αποδέχονται την ανησυχία μας. Συμφωνήσαμε οι Κούρδοι της Συρίας να παραδώσουν τον βαρύ οπλισμό τους, ενώ τα καταφύγια και τα οχυρά τους θα καταστραφούν».

Διαφορετική ήταν η ερμηνεία των εξελίξεων από τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι αφού καλωσόρισαν την εκεχειρία, εκτίμησαν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναγκάστηκε να οδηγηθεί σε συμβιβασμό, χάρη στην «κουρδική αντίσταση».