Στην Αθήνα ο Πομπέο για αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας

Στην Αθήνα φτάνει το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Ο Μάικ Πομπέο θα έχει κατά τη διάρκεια της παρουσίαςimagew του στην Αθήνα συνάντηση και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το πρωί του Σαββάτου θα διεξαχθούν συνομιλίες οι οποίες θα εστιάσουν σε ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος ενώ οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα υπογράψουν το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία για την οποία είχε προηγηθεί πολύμηνο διπλωματικό και στρατιωτικό παρασκήνιο, περιλαμβάνει εκτός από τη συμφωνία για τη βάση της Σούδας που θα ανανεωθεί, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αλλά και τις αεροπορικές βάσεις στη Λάρισα.

Η υπογραφή της συμφωνίας για τη διεύρυνση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα -που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Μάικ Πομπέο- είναι, ουσιαστικά, στενό «μαρκάρισμα» της Ουάσινγκτον ανατολικά και βόρεια των ελληνικών συνόρων.

Στην τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στο ΥΠΕΞ, θα υπογραφεί η αναθεώρηση και επικαιροποίηση της διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι  ΗΠΑ θεωρούν πως πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία, καθώς στην ουσία η Αμερική μέσα από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις -πλην της Σούδας όπου έτσι και αλλιώς υφίσταται- στρέφει τα «ραντάρ» της προς Ρωσία και Τουρκία.

Ο πρώην επικεφαλής της CIA -που πάει στην Αθήνα μετά από την ευρωπαϊκή του περιοδεία σε Ιταλία, Βατικανό, Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία- θα υπογράψει τη συγκεκριμένη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, προφανώς με ανταλλάγματα τη στήριξη των Αμερικανών σε οικονομικό επίπεδο με επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και γεωστρατηγικά σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά με την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρωτίστως, όμως, η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει στη στήριξη των Αμερικανών έναντι των προκλήσεων της Άγκυρας, που έχει ως αποτέλεσμα -μεταξύ άλλων- να έχουν γεμίσει τα ελληνικά παράλια με πρόσφυγες και μετανάστες.

Η συμφωνία που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές περιλαμβάνει, εκτός της βάσης της Σούδας που έτσι και αλλιώς πρόκειται να ανανεωθεί, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου θα υπάρχει έντονη αμερικανική παρουσία αλλά και τις αεροπορικές βάσεις στη Λάρισα -στο αεροδρόμιο της 110 Πτέρυγας Μάχης- και στο Στεφανοβίκειο, όπου υπάρχει η σχολή ελικοπτέρων για κοινή εκπαίδευση.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ εστιάζεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ενεργειακά και στρατιωτικά, καθώς πρόκειται για κομβικό γεωγραφικό σημείο. Πρόκειται, στην ουσία, για την «πύλη» προς την Τουρκία. Και το ενδιαφέρον αυτό φαίνεται πολύ έντονα, αφού πρόσφατα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μαζί με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, επιθεώρησαν τις εργασίες για την ανέλκυση του ναυαγίου της βυθοκόρου «Όλγας», που εδώ και εννέα χρόνια βρίσκεται βυθισμένο στο ανατολικό κρηπίδωμα της προβλήτας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στο λιμάνι.

Σε ό,τι αφορά στις δύο άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Λάρισα και το Στεφανοβίκειο, στο πρώτο σταθμεύουν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου ΜQ-9Reaper και το δεύτερο, όπου βρίσκεται η βάση Αεροπορίας Στρατού, χρησιμοποιείται από αμερικανικά ελικόπτερα.

Η Αθήνα θεωρεί ότι η επίσκεψη Πομπέο σηματοδοτεί σημαντική αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ και δημιουργεί τις συνθήκες για αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, ελπίζει σε σημαντικά ανταλλάγματα, όπως η παραχώρηση εξοπλισμών αλλά και οι αμερικανικές επενδύσεις οι οποίες θεωρούνται κομβικές για την Ελλάδα.