Γ.Γ.ΑΚΕΛ:Η Κυβέρνηση με αποφασιστικότητα να επιδιώξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Η κυβέρνηση πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσει, να καλυφθεί πίσω από τις θέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και να επιδιώξει την επανέναρξη cache_728x3000_Analog_medium_604910_198387_2112018των διαπραγματεύσεων, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού προσθέτοντας ότι εάν κι εφόσον επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Τουρκία να συνεχίσει τις προκλήσεις της.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ACCEPT ΛΟΑΤΙ Κύπρου, ο κ. Κυπριανού είπε :
“Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή ποιες είναι οι προθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Είναι προφανές ότι υπάρχει ακόμα απόσταση, η οποία χρειάζεται να καλυφθεί για να αναληφθεί πρωτοβουλία από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Θέλω να επαναλάβω ότι έχει ξεκαθαρίσει με πολύ έντονο τρόπο ο κ. Γκουτέρες. Για να αναλάβει μία νέα πρωτοβουλία -έχει πει με ξεκάθαρο τρόπο- ποια θα πρέπει να είναι η βάση της διαπραγμάτευσης, δηλαδή το Πλαίσιο του, οι μέχρι σήμερα συγκλίσεις οι οποίες υπάρχουν στο Κυπριακό, καθώς επίσης -ο ίδιος αναφερόταν στο άτυπο έγγραφο που επιχείρησε να καταθέσει στο Κρανς Μοντάνα για την εφαρμογή της συμφωνίας- οι δύο ηγέτες αναφέρονται στο Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014. Σε ό,τι αφορά το διαδικαστικό σκέλος, ο Γενικός Γραμματέας επιμένει ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε όπως έγινε στο Κράνς Μοντάνα:, δύο χωριστά τραπέζια, στο ένα συζητούνται τα θέματα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και στο άλλο τα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης. Και το πιο σημαντικό, κατά την άποψή μου, είναι η απαίτηση του Γενικού Γραμματέα να τον πείσουν οι δύο ηγέτες και οι όποιοι άλλοι ενδιαφερόμενοι -κυρίως η Τουρκία, λέω εγώ- ότι αν αυτή τη φορά ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμοι να πάμε μέχρι τέλους.

Δεν γνωρίζουμε, να επαναλάβω, πώς προτίθεται να προχωρήσει ο Γενικός Γραμματέας. Εκφράζουμε την ανησυχία μας και λέμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει με ξεκάθαρο τρόπο να στείλει το μήνυμα ότι αυτή τη φορά θα είναι έτοιμη για να πάει μέχρι τέλους, εάν και εφόσον επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, δίχως προσκόμματα και δίχως τις οποίες προϋποθέσεις. Το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα μας καλύπτει και σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων αλλά και σε ό,τι αφορά το θέμα της πολιτικής ισότητας, της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων και της μιας θετικής ψήφου.

Ο Γενικός Γραμματέας ήταν ξεκάθαρος. Μπορεί μεν στο Πλαίσιο να μην καταγράφεται η ανάγκη για ακύρωση της Συνθήκης Εγγύησης, αλλά στις τοποθετήσεις του στα δείπνα ο Γενικός Γραμματέας ήταν ξεκάθαρος. Και σε ότι αφορά τη μία θετική ψήφο, και πάλι ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή σε όλους τους θεσμούς. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση μας πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσει, να καλυφθεί πίσω από τις θέσεις του Γενικού Γραμματέα και να επιδιώξει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Εκφράζεται η άποψη, από διάφορες πλευρές, ότι η Τουρκία κλιμακώνει περαιτέρω την επιθετικότητα. Απόλυτα σωστή αυτή η προσέγγιση. Ο κ. Τσαβούσογλου έχει δώσει ερμηνεία, γιατί λέει δεν είμαστε έτοιμοι να πάμε σε διαπραγματεύσεις. Δεν τον πιστεύουμε. Όμως, τονίζουμε ότι εάν και εφόσον επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Τουρκία να συνεχίσει με τον ίδιο προκλητικό τρόπο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και με τον ίδιο προκλητικό τρόπο σε ότι αφορά τους σχεδιασμούς τους σε βάρος της Αμμοχώστου.

Επιμένουμε, λοιπόν, ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα υποχρεώσει την Τουρκία να τερματίσει αυτές τις προκλήσεις και ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό. Όταν θα έχουμε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από άλλες πηγές στις οποίες θα φροντίσουμε να ενημερωθούμε, θα είμαστε σε θέση για πολύ περισσότερα.”