Th βοήθεια της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Κύπρο για διάνοιξη της διόδου Πυροϊου, ζήτησε ο Δήμαρχος Αθηένου

Τη βοήθεια της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο για διάνοιξη της διόδου του Πυροϊου ζήτησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς από την Πρέσβειρα imagew.aspxτης χώρας στην Κύπρο Judith G. Garber.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνομιλία που είχε στο Δημοτικό Μέγαρο με την κα. Garber, ο κ. Καρεκλάς χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ ευχάριστη» και πρόσθεσε πως η Πρέσβειρα των ΗΠΑ «είναι πολύ χαρούμενη που επισκέφθηκε την Αθηένου. Έχουμε ζητήσει τη βοήθεια της Πρέσβειρας για να καταφέρουμε να ανοίξουμε τη δίοδο Πυροϊου προς τη Λευκωσία».

Πρόσθεσε πως έδωσε στην Πρέσβειρα «επιστολή όπου εξηγούνται όλα τα θέματα για το συγκεκριμένο ζήτημα και ένα χάρτη όπου φαίνεται ξεκάθαρα πως η απόσταση μεταξύ Αθηένου και Λευκωσίας μικραίνει πάρα πολύ εάν αυτή η κατεχόμενη περιοχή του δρόμου Λάρνακας – Λευκωσίας που είναι μόνο δύο χιλιόμετρα, διανοιχτεί. Εάν γίνει αυτό, τότε η Αθηένου θα αναζωογονηθεί ενώ μέσα σε 10 λεπτά ο κόσμος θα βρίσκεται στη Λευκωσία, στο Πανεπιστήμιο, στο Νοσοκομείο και σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας, αντί τα 45 λεπτά που χρειάζεται σήμερα, ενώ θα μειωθεί και η πυκνή τροχαία κίνηση στην είσοδο της Λευκωσίας».

Ανέφερε ακόμα ότι «η Πρέσβειρα πρώτη φορά άκουσε για το θέμα, είδε το πρόβλημα και μας υποσχέθηκε πως ό,τι μπορεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της θα το κάνει. Εμείς παρακαλέσαμε όπως θέσει το θέμα μαζί με τους άλλους Πρέσβεις των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις συναντήσεις που έχουν με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ».

Όπως ανέφερε ο κ. Καρεκλάς εξήγησε στην Πρέσβειρα πως είχε συναντήσεις «για το ίδιο θέμα με τους Πρέσβεις της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας  και ζητούμε όπως μας βοηθήσουν ώστε να βρεθεί μια τεχνική λύση στο ζήτημα της διάνοιξης της διόδου του Πυροϊου, που για την Αθηένου θα είναι μια αναζωογόνηση».

Ο Δήμαρχος Αθηένου είπε ακόμα ότι παρέδωσε στην κ. Garber «αντίγραφο της επιστολής που έστειλε στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, με συγκεκριμένα αντικείμενα που ανήκουν στην συλλογή Τσεσνόλα, τα οποία έχουν κλαπεί από τη περιοχή των αρχαίων Γόλγων και βρίσκονται στο Μουσείο. Ζήτησα βοήθεια από την Πρέσβειρα ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε τρισδιάστατα αντίγραφα για να τα αναπαράξουμε και να τα βάλουμε στο δικό μας Μουσείο».

Ανέφερε επίσης ότι «παρ’ όλο που το Μουσείο είναι ιδιωτικό και δεν ανήκει στην κυβέρνηση, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί με τις γνωριμίες τους για να μας βοηθήσει στο αίτημα αυτό».

Από την πλευρά της η Πρέσβειρα των ΗΠΑ ανέφερε ότι «ο χώρος της αρχαιολογικής ανασκαφής είναι πολύ εντυπωσιακός, η συνεργασία μεταξύ των Αμερικανών φοιτητών και του Δήμου Αθηένου είναι φανταστική αφού εργάζονται μαζί για να φέρουν στο φως την πλούσια ιστορία της Κύπρου».

“Ο χώρος είναι «εντυπωσιακός και είχαμε την ευκαιρία να δούμε ορισμένα από τα ευρήματα που έρχονται στο φως, ενώ καθημερινά νέα αντικείμενα εντοπίζονται εκεί. Είναι μια εκπληκτική έκθεση», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η κα. Garber έγινε δεκτή στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μέγαρο από τον Δήμαρχο και τον Επικεφαλής της Αμερικάνικης Αρχαιολογικής αποστολής Καθηγητή Μιχάλη Τουμάζου και ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο Μάλλουρα.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Εργαστήριο της Αρχαιολογικής Αποστολής όπου ο Δρ. Τουμάζου εξήγησε και παρουσίασε τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής ενώ η Πρέσβειρα είχε συνάντηση με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Davidson που βρίσκονται φέτος στην αρχαιολογική αποστολή.